A világbajnok dánok a férfi kézi-Eb rangadóján egyetlen góllal múlták felül a címvédőt

GettyImages-1938434831
2024.01.20. 07:53
Dánia 28–27-re verte Svédországot a férfi kézilabda-Európa-bajnokság középdöntőjében, a pénteki játéknap rangadóján, így előbbi máris az elődöntőben érezheti magát. Győzelmével Portugália közel került az olimpiai selejtezőhöz, míg Norvégia megtörte rossz sorozatát.

Pénteken a középdöntő II. csoportjának második fordulójával folytatódott a 2024-es férfi kézilabda-Európa-bajnokság. Délután az olimpiai selejtezős részvétel szempontjából fontos mérkőzésnek ígérkezett Szlovénia és Portugália találkozója, míg kora este a korábbi bronzérmes Norvégia a hollandok ellen próbált javítani. A napot a „csoportdöntőnek” is tekinthető Dánia–Svédország, avagy a világbajnok és a címvédő összecsapása zárta.

Portugália került közelebb az olimpiához

Két-két pontról várta a pénteki fordulót Szlovénia és Portugália. A párizsi olimpiai kvalifikáció szempontjából a találkozó vízválasztó volt, mert a győztes nagy lépést tehetett az Európa-bajnokság végjátéka felé, ahonnan be lehet biztosítani az olimpiai selejtezőn való részvételt.

A találkozó hatalmas iramban kezdődött, a csapatok nem tudták megfékezni egymást. A játékrész közepén a szlovének kerültek kisebb hullámvölgybe, azonban Uros Zorman szövetségi kapitány belenyúlt a kezdőcsapatába, így kimásztak a szorult helyzetből. Az első félidő igazi adok-kapokkal zárult, végül 18–17-es portugál előnynél szólalt meg a duda.

A második félidő forgatókönyve kísértetiesen hasonlított az elsőhöz. A csapatok eleinte egymásnak adták az előnyt, majd a játékrész közepén ismét érkezett a szlovén hullámvölgy. Így a folytatásban hiába próbálkoztak, a remekül hajrázó portugálokat nem tudták utolérni. Paulo Pereira tanítványai a 11 gólos Martim Costa vezérletével és pontosabb támadójátékkal arattak 33–30-as győzelmet.

Portugália így lépéselőnybe került riválisával szemben, és hatalmas lépést tett a végjáték, egyben az olimpiai selejtezőtorna elérése felé.

Szlovénia számára sincs minden veszve, mert a tavalyi világbajnokságon elért 10. helyezéssel is eljuthat az olimpiai kvalifikációs versenyre, illetve a vereség ellenése sem lefutott számára a lehetőség az Eb-n.

Remek második félidei játékkal javított Norvégia

Kora este az utolsó szalmaszálba kapaszkodott a pont nélküli Norvégia és Hollandia is. Előbbi Portugáliától, utóbbi Dániától kapott ki szerdán. A találkozó fantasztikus iramot hozott, a csapatok remek megoldásokkal és gyors támadásokkal színesítették a játékot. Az eredmény fordulatosan alakult, először a norvégok egy kapuscserével próbálták meglepni az ellenfelüket. Az északiak azonban nem tudtak előnyt kovácsolni ebből, mivel a befejezésekbe több hiba csúszott. A fegyelmezetten játszó hollandok 18–16-os előnnyel vonultak a szünetre.

A második harminc percet repülőrajttal indították Sander Sagosenék, hamar kiegyenlítettek, sőt, fordítottak. A mérkőzés a játékrész közepén dőlt el, amikor a hollandok belefutottak két hosszabb gól nélküli időszakba. Az északiak ezt kihasználták, és lényegében behozhatatlan előnyre tettek szert. Az utolsó percekben a narancsmezesek próbáltak pontot menteni, de hiába zárkóztak, ez végül nem jött össze nekik. Norvégia 35–32-es sikerrel javította ki a szerdai kudarcot, így pontszámban beérte Szlovéniát. Hollandia viszont pont nélkül maradt, így nagyon távol került az olimpiai selejtezőtornától.

A világbajnok Dánia nyerte meg az északi rangadót

Akár a torna fináléja is lehetne, ezúttal azonban a II. számú csoport döntőjének nevezhető összecsapással, a Dánia–Svédország rangadóval zárult a pénteki játéknap. Azzal a dupla téttel, hogy a mérkőzés győztese minden bizonnyal az elődöntőben érezheti magát. Mindkét együttes hibátlan mérleggel várta az „északi rangadót”.

Az összecsapás minden eddiginél gyorsabb tempóban kezdődött. A csapatok tökéletes játékot produkáltak, a szurkolók remekül szórakozhattak. Valódi gólzápornak lehettünk szemtanúi, mintha egyszerre tizenkét űrlény lett volna a pályán. Mármint mezőnyben, mert a kapusok elmaradtak a társak szintjétől. Az első komolyabb technikai hibára több mint 20 percet kellett várni. Először a svédek kerültek hullámvölgybe, közel 8 percen át nem találtak be. A dánok ebben a periódusban el tudtak lépni, a torna címvédője azonban kozmetikázott az álláson. Az első harminc perc végén 17–15-re vezetett a világbajnok Dánia.

A hatalmas színvonal a szünet után sem esett vissza. Dánia továbbra is Mathias Gidsel vezetésével tartotta előnyét, a svédek csak egyetlen gólra tudtak felzárkózni, az egyenlítés nem jött össze. A gólok száma csökkent, de az csak fokozta az izgalmakat. A négyszeres Európa-bajnok, egyben címvédő Svédország az utolsó leheletéig küzdött. Az utolsó percekben mindkét együttesnek volt két-két perc emberelőnye, azonban nem fordult meg az állás.

A hatvanadik minutum drámai pillanatokat hozott. Miután úgy tűnt, hogy a dánok megszerezték a mindent eldöntő találatot, kétgólosra növelték a különbséget, azt a játékvezetők videózás után érvénytelenítették A svédek kaptak egy utolsó utáni esélyt, de ők sem tudtak élni vele, így az északi rangadót Dánia nyerte meg 28–27-re. Ez azt jelenti, hogy a világbajnok maradt hibátlan, és fél lábbal az elődöntőben érezheti magát.

A magyar válogatott csütörtökön 30–29-es vereséget szenvedett Ausztria ellen a középdöntő első fordulójában. Chema Rodriguez együttese két pontról várja a folytatást: szombaton az egy ponttal álló Horvátország lesz Bánhidi Bencéék következő ellenfele. A 18 órakor kezdődő találkozóról az Index percről percre frissülő szöveges tudósításban, majd összefoglalóban számol be.

Férfi kézilabda, Európa-bajnokság, középdöntő, 2. forduló:

II. csoport (Hamburg)

  • Portugália–Szlovénia 33–30 (18–17)
  • Norvégia–Hollandia 35–32 (16–18)
  • Dánia–Svédország 28–27 (17–15)

A csoport állása: 1. Dánia 6 pont (104–81), 2. Svédország 4 (84–78), 3. Portugália 4 (97–99), 4. Norvégia 2 (94–97), 5. Szlovénia 2 (80–88), 6. Hollandia 0 (87–103)

A folytatásban

3. forduló, január 21., vasárnap:

  • Szlovénia–Hollandia 15.30
  • Svédország–Portugália 18.00
  • Dánia–Norvégia 20.30

4. forduló, január 23., kedd:

  • Hollandia–Portugália 15.30
  • Dánia–Szlovénia 18.00
  • Svédország–Norvégia 20.30

(Borítókép: A svéd Albin Lagergren (balra) és a dán Magnus Landin vív egymással földharcot a labdáért. Fotó: Claus Bergmann / Getty Images)