Az elődöntőért mérkőzik Orsós Sztálvira a birkózó-Eb-n

2024.02.15. 11:25
Magyar szempontból felemásan indult a csütörtöki versenynap a bukaresti birkózó-Európa-bajnokságon, amelyen az 53 kilogrammos súlycsoportban szereplő Orsós Sztálvira győzelemmel mutatkozott be, és bejutott a negyeddöntőbe, az 57 kilóban érdekelt Bognár Erika ugyanakkor elveszítette nyolcaddöntőjét.

Az Eb negyedik napjának délelőttjén két, a tavalyi kontinensviadalon egyformán ezüstérmes magyar volt érdekelt a román fővárosban, közülük elsőként az egy éve 55 kilóban második Bognár lépett szőnyegre az azeri Zhala Aliyeva ellen.

A mérkőzés ugyanolyan forgatókönyv szerint zajlott: Bognár, aki olimpiai súlycsoportra váltott, időről időre beugrott lábra, de akcióit nem tudta továbbvinni, Aliyeva pedig rendre blokkolta őt, és erőből mögé került, vagy billentett.

A 23 éves magyar birkózó a második lenti szituációnál visszabillentésből szerzett két pontot, de többre nem volt képes, és végül simán, 9–2-re kikapott, így már csak a vigaszági folytatásban bízhat.

A tavaly január óta magyar színekben versenyző Orsós Sztálvira esélyesként lépett szőnyegre a nyolcaddöntőben, a meccse azonban ijesztően kezdődött az ukrán Lilija Malancsukkal szemben, mivel riválisa szinte azonnal lábra támadt, levitte őt, és megpörgette (0–4).

Az akció láthatóan meglepte az orosz származású, magyar felmenőkkel rendelkező Orsóst, aki a folytatásra összeszedte magát, nagyon koncentráltan, határozottan birkózott, és szép akciókkal gyorsan ledolgozta hátrányát, sőt még két perc sem telt el, amikor egy levitel-pörgetés kombinációval 6–5-re fordított.

A második menetet már végig uralta a harmincéves magyar, riválisának nem engedett akciót végrehajtani.

Egy indítását követően pedig Malancsukot szabálytalan fogásért meg is intették (7–5), aztán a büntetéssel járó parterhelyzetet egy pörgetéssel kihasználta Orsós Sztálvira, így végül 9–5-ös győzelmet aratott. Orsós az elődöntőért a francia Tatiana Debiennel mérkőzik majd meg, írja az MTI.