Nagy László szerint bizalom és jó kémia is van a férfi kéziválogatott eredményei mögött

DEBRE20240119011
2024.07.02. 12:26
Nagy László, a Magyar Kézilabda-szövetség (MKSZ) elnökségi tagja szerint a játékosállomány és a Chema Rodríguez szövetségi kapitány vezette szakmai stáb közötti jó kémia meglátszik az olimpiai kvótás magyar férfi válogatott eredményein is.

„Ellenfélként ismertük meg egymást 1999-ben, a portugáliai ifjúsági Európa-bajnokságon. Hazudnék, ha azt mondanám, hogy konkrétan emlékszem a játékára, de 2000-től, miután én Barcelonába kerültem, már rendszeresen ellenfelei voltunk egymásnak” – idézte fel Nagy László a Magyar Távirati Irodának, hogy mikor és hol ismerte meg Rodríguezt, aki irányító poszton játszott.

Hozzátette, mindig azt lehetett olvasni a spanyol sajtóban, és azt látták a statisztikákban, hogy a körülötte lévő balátlövők és jobbátlövők egyaránt nagyon eredményesek, ez is azt bizonyította, hogy nagyon jó szervező és nagyon jó karmester a csapatban.

Rodríguez 1999 és 2012 között a Valladolid, a Ciudad Real és az Atlético Madrid színeiben szerepelt hazájában, a bajnokságot háromszor, a Bajnokok Ligáját kétszer nyerte meg. Nagy László 2000 és 2012 között kézilabdázott a Barcelonában, mérlege négy bajnoki cím és két BL-siker volt.

Hozzátette, akkor ismerték meg egymást jobban, amikor 12 évvel ezelőtt mindketten Veszprémbe igazoltak. Együtt öt bajnoki címet és öt Magyar Kupát nyertek, a BL-ben pedig egy ezüstérmet szereztek. „Elképesztően nyitott, nagyon jó figura. Nálam nagyon sokat számít, ha egy játékos vagy edző jó szakmailag, és mellette emberileg is, az még kiválóbb, és ő ezek közé tartozik” – magyarázta.

A 209-szeres válogatott jobbátlövő felidézte: biztosan tudta, ha sportvezető lesz valahol, és kikérik a véleményét, akkor Chemának helye lesz a szakmai stábban. Az MKSZ-ben 2019-ben éppen ez a helyzet állt elő, szakmai alelnökként az egyik feladata az volt, hogy tegyen javaslatot a férfi válogatott stábjának összetételére. A spanyol ekkor még játszott a francia Saran Loiret együttesében, majd játékos-másodedző lett, tehát elkezdte építeni az edzői karrierjét, és szerzett némi tapasztalatot.

Amikor elindultunk ezen a vonalon, akkor gondoltam, hogy a szövetségi kapitány mellett másodedzőként biztosan sok szakmai tanáccsal el tudná látni a válogatottat, és eredményesek tudnánk lenni – mesélte Nagy.

Számítása olyannyira bejött, hogy a Gulyás István, Chema Rodríguez, Nagy László összetételű stáb irányításával a 2020-as Európa-bajnokságon – rendkívül felforgatott, tartalékos kerettel – kilencedik, a 2021-es zárt kapus világbajnokságon pedig ötödik lett a nemzeti csapat.

A 2022-es magyar–szlovák közös rendezésű kontinenstornán a válogatott nem jutott tovább a csoportkörből, és története legrosszabb eredményeként 15. lett. Gulyás szerződését nem hosszabbították meg, és Nagy sem maradt a stáb tagja, de javaslatot tett, hogy Rodríguez legyen főállású szövetségi kapitány.

A csapat azóta is évről évre, világversenyről világversenyre szintet lép eredményességben és a mutatott játékban is.

A tavalyi világbajnokságon a negyeddöntőbe jutással megszerezte az olimpiai selejtezőtornán való szereplés lehetőségét, idén előbb az Európa-bajnokságon fennállása legjobb eredményeként ötödik lett, majd a tatabányai selejtezőtornán kvótát szerzett a párizsi játékokra.

„Örülünk, hogy a szövetség által kitűzött elvárásokat tudtuk teljesíteni a világversenyeken. A bizalom megvan, és érezhető a játékosállomány és az edzői stáb közötti jó kémia, ami meglátszik az eredményeken is” – vélekedett Nagy, aki jelenleg a Veszprém sportigazgatójaként és az MKSZ elnökségi tagjaként tevékenykedik.

Hangsúlyozta, szerinte

jó úton jár a válogatott, amely igyekszik visszakerülni a világelitbe,

és bár tisztában vannak a lehetőségeikkel, de szeretnének mindig egy lépcsőfokkal feljebb kerülni.

A párizsi olimpiáról azt mondta: a legfontosabb, hogy mindig csak a következő mérkőzésre kell gondolni. Meglátása szerint az első két csoportmeccset – Egyiptom és Argentína ellen – kötelező lenne megnyerni a továbbjutáshoz, de „egyik sem lesz sétagalopp”, ugyanis az észak-afrikaiak három évvel ezelőtt negyedikek lettek Tokióban. A folytatásban a világbajnok Dánia, a házigazda, címvédő és Európa-bajnok Franciaország, valamint Norvégia vár a magyarokra.

Nagy László szerint még egy bravúrra szükség lenne, mert ennek a nehéz sorsolásnak az lehet az előnye, hogy továbbjutás esetén olyan ellenfél jöhetne a negyeddöntőben, amellyel szemben lehet esély a győzelemre.

(Borítókép: Nagy László 2024. január 19-én. Fotó: Czeglédi Zsolt / MTI)