Káosz és ütleg a BL-jegyek miatt

2009.08.28. 15:19

A Debrecen Levszki elleni sikere után most már nem egyedüli magyar csapatként volt BL-főtáblás a Ferencváros 1995-ben. Akkor váratlanul szakadt rá a futballkánaán klubra, szurkolóra, így fordulhatott elő, hogy a pénztárak előtt várakozók szinte ölre mentek a néhány ezer belépőért.

Az Anderlecht legyőzésével (1-0 Brüsszelben, 1-1 az Üllői úton), első magyar csapatként a Ferencváros bejutott az 1992-ben létrehozott Bajnokok Ligája csoportkörébe. Ha már eljutott odáig, a lehető legerősebb csoportba került: a szintén a selejtezőből felkerült Grasshoppers mellett a Real Madrid és a sorozat címvédője, Litmanennel, a De Boerokkal, van der Saaral és Kluiverttel felálló, Luis van Gaal edzette Ajax volt.

Kitört a hihetetlen érdeklődés, ami persze csak részben szólt a bravúrt végrehajtó fradistáknak, legalább ennyire a világklasszisok okozták.

A Ferencváros ragaszkodott az Üllői úthoz, ahol néhány hét alatt sajtópáholyt kellett kialakítani, és ahová csak 18 ezer néző fért be. Ez sem lett volna gond, de az UEFA, a szponzorok és a bérletesek után alig néhány ezer (akkori hírek szerint 2500-3000) jegy maradt. A stadion pénztárainál aztán elképesztő jelenetek alakultak ki, közelharc, tolongás volt. Egy akkori történet szerint egy Ajax-mezben érkező fiatalt jól helyben hagytak.

Hogy lesz-e hasonló káosz a Debrecen csoportkörös meccsjegyeire, egyelőre nem tudható, de Budapesten már a Levszki elleni mérkőzés belépőire is hosszú sorokban várakoztak az emberek.