Mit csinált Puskás Barcelona-mezben?

2019.08.29. 23:44

Valószínűleg nem túl sokan vannak azok, akik ne tudnák, hogy Puskás Ferenc a Budapest Honvéd után (pár év kihagyással) a spanyol sztárcsapatban, a Real Madridban folytatta játékosként. Ahogy az sem meglepetés, hogy az 1950-60-as években több magyar labdarúgó is megfordult a spanyol futball két meghatározó csapatában, a Realban vagy a Barcelonában. De hogy Puskás Barca-mezben játszott volna? Pedig megtörtént.

1404578769 601870 1404579901 album normal
Fotó: Mundo Deportivo

Méghozzá 1961-ben, augusztus 30-án, a megfejtés pedig egy másik magyar játékoshoz kötődik. A kulcs nem más, mint a már 1951-től Spanyolországban, a Barcelonánál játszó Kubala László, akinek fontos szerepe volt a magyar játékosok Spanyolországba szerződésében.

Az egyedülálló módon három válogatottban (magyar, csehszlovák és spanyol, illetve a hivatalos szervezetek által nem elismert katalán) is pályára lépő Kubala László 1951 és 1961 között volt a Barcelona ikonikus játékosa. A Barcelonával négy bajnoki címet, hat kupát és két vásárvárosok kupáját nyert (ez a korábbi UEFA-kupa, mostani Európa Liga elődje), majd 11 évig volt spanyol szövetségi kapitány, és a Barcelonát is vezette két időszakban is.

A Barcelona-mezes Puskás pont Kubala barcelonai játékoskorszakának legvégéhez kötődik. Kubala már 1961 elején közölte, hogy a szezon végén visszavonul, a (később csak ideiglenesnek bizonyuló) befejezés pedig elég legendásra sikerült, hiszen pont a BEK-döntőben játszhatta utolsó tétmeccsét Kubala. A Guttman Béla vezette Benfica 3-2-re legyőzte a Barcelonát, ám a katalán csapat ennél szebb búcsút is tervezett Ladislau Kubalának, akinek búcsúmeccset szerveztek.

Az ellenfél a francia Stade Reims lett, a mérkőzést pedig pár hónappal későbbre, augusztus 30-ra szervezték le, a rendhagyó módon felálló Barcelona gálakeretébe pedig Kubala jó barátait "igazolták le". Köztük például azt a Puskás Ferencet és Alfredo Di Stefánót, akik eredetileg pont a Barcelonához, és nem a Real Madridhoz szerződtek volna, egy ideig Kubalánál is laktak, ám végül a spanyol diktátor, Franco közbeszólt, és az általa preferált madridi csapathoz terelte a két klasszist.

A barátságos meccseken viszont nagyjából minden megengedett volt, Di Stéfano például korábban is játszott már a Barcelonával hasonló meccseken, sőt, öt évvel saját búcsúmeccse előtt Kubala is játszott a Realnál, Luis Molowny búcsúztatásán.

A Kubala-mérkőzésről a legismertebb képeken pont a fenti hármast, vagyis az ünnepelt Kubalát és Puskást, valamit Di Stéfanót szokták mutogatni , ahogy az egy-egy képen teljesen fekete hatású, de valójában vörös-kék mezben pózolnak. Pedig a Barcelona kezdőjében még egy magyar játékos volt: az a Szalay Tibor, akivel 2016-ban beszélgettünk. Akkor ő is megmutatta a képet, amin mellette és Kubala mellett Di Stéfano és Puskás is Barca-mezt húzott . (Szalay mellett Czibor Zoltán és Kocsis Sándor is Kubala hívására igazolt a Barcelonába.) 

A franciák elleni gálameccsen a Barcelona 4-3-ra nyert, Di Stéfano két gólt is lőtt – ő és Kubala később az Espanyolnál már hivatalosan is együtt játszott. A gálameccsen természetesen Kocsis is szerephez jutott, ő Kubala cseréje volt.

Kubala az 1961-es visszavonulása után egyből a Barcelona kispadjára ült le, de csak 1963-ig bírta játék nélkül, akkor az első osztályba feljutó Espanyol játékosedzője lett. Később Zürichben és Torontóban is futballozott, illetve edzősködött párhuzamosan, majd 1968-tól már csak a kispadon dolgozott.

1993-ban még egy búcsúmeccset kapott, akkor már 65 évesen. Az év március 4-én a katalán válogatottban lépett pályára 10 percre egy nemzetközi játékosokból összerakott csapat ellen. 1995-ig edzősködött, majd 2002-ben halt meg.

Forrás: Mundo Deportivo