Minden idők legjobb Super Bowlja következik

2010.02.05. 20:17

Több, mint negyedszázada fordult elő utoljára, hogy a Super Bowlt az alapszakasz két legerősebb csapata játszotta, és ha ez még nem lenne elég, a liga két legjobb irányítóját, és a két legjobb támadósorát láthatjuk majd hétfő hajnalban Miamiben, kickoff 0.25 körül.

A hagyományos vélekedés szerint jó futójáték, és kemény védelem kell a bajnoki címhez, és ez általában ül is, ezért kuriózum, hogy két ilyen látványos passzjátékra építő csapat találkozik a Superbowlon.

Peyton Manninget és Drew Brees-t sokan már most a valaha volt legjobb irányítók között emlegetik, Manninget lassan már minden idők legjobbjaként fogják számon tartani. A 2009-es alapszakaszt nagyon hasonló statisztikával zárták (Peyton: 4500 passzolt yard, 33 touchdown-passz, 16 interception, 99,9-es irányítómutató; Breesus: 4388 yard, 34 TD, 11 INT, 109,6-es QB-rating), és az elmúlt négy szezon mindegyikében négyezer passzolt yard fölé jutottak ők ketten - ezt korábban még egy páros sem tudta véghez vinni.

Manning a liga legjobbja, mert megvan az a képessége, mellyel teljesen összezavarja és térdre kényszeríti a védelmeket: addig hívja át a játékot, amíg a védelem már azt sem tudja, hogy ők milyen playhez álltak föl - ezt követően már gyerekjáték számára a legszabadabban álló elkapó kiválasztása, még ha első és másodéves receiverekkel is kell operálnia, nem csak Dallas Clarkkal és Reggie Wayne-nel. Egyszerűen nehéz elképzelni, hogy lenne olyan védelem, amely éles helyzetben meg tudná állítani ezt a támadógépezetet, még úgy is, hogy a futójátékot általában hanyagolják - az egész NFL leggyengébbjei ebben a kategóriában. Az egyetlen esélye a Saints védőinek, ha Manning még Warnernél és Favre-nál is komolyabb nyomást kap, máskülönben nehéz elképzelni, hogy ne szerezzen a Colts pontokat szinte minden labdabirtoklásból, viszont arra is figyelniük kell, hogy ezeket a belépőket ne túl későn, és ne túl keményen hajtsák végre, mert a játékvezetők McCray pénzbüntetése után valószínűleg jobban oda fognak figyelni ezekre az irányítók ellen indított belépőkre.

Abban az esetben, ha pontpárbajra kerül sor, és folyamatosan lépést kell tartani a megbízhatóan termelő Manning-vezette offense-zel, akkor nincs is rátermettebb alakulat erre, mint a Drew Brees és társai alkotta támadósor.

Brees, az egykori teniszező (tizenévesen még agyba-főbe verte Roddickot), személyében minden idők legpontosabban passzoló irányítóját tisztelhetjük - az alapszakasz során 70,6% volt átadásainak sikeressége, erre korábban senki sem volt képes - ami hihetetlen keze mellett (ezzel, illetve mozgékonyságával tudja ellensúlyozni alacsony termetét, 183 centijével a legalacsonyabb az NFL QB-k között - Manning 12 centivel magasabb nála) köszönhető a sok és remek elkapónak, ennyi jó fegyverrel talán egyik kollégája sem büszkélkedhet a ligában. A Saints idén futói révén is állandó veszélyt jelent, a négy runningbackből három szerepet szokott kapni egy-egy meccsen - a megszokott kettővel szemben  -, és ennek komoly jelentősége lehet, hiszen a Colts védői nem a legjobbak ebben a műfajban, bár a playoffban előreléptek: két futó csapatot tudtak búcsúztatni.

A speciális egységek ilyen támadósorok melett (a mezőnypozíció miatt) döntő jelentőséghez juthatnak. Ahogyan Reggie Bush a sajtótájékoztatón kihangsúlyozta: a Colts mindhárom fegyvernemben a sebességre épít, és amellett, hogy keresztbe nem nagyon érdemes futkározni a védelmük ellen, inkább keményen, fejjel előre lehet zavarba hozni őket, ez azt is jelenti, hogy nagyon jó a speciális egységük, ami problémát okozhat a visszahordások ellen gondokkal küzdő Saints special teamnek, és Bush sem táncolhat majd olyan könnyedén, ahogyan tette azt például az Arizona ellen.

Ha a trénreket próbáljuk meg összehasonlítgatni, akkor egyrészt találunk az Indianapolis oldalán egy újonc vezetőedzőt, bár ez nem feltétlenül jelent problémát, hiszen Jim Caldwell 2002 óta dolgozik a csapat vezetésében, tehát a legutóbbi Super Bowl győzelemnek (2006-2007) is aktív részese volt, és mellette ott van a nagy öreg, Tom Moore, a 71 éves offenzív koordinátor, akit Manning külön kérésére reaktiváltak - ő aztán tényleg mindent tud erről a szakmáról. Az ő ellenfele lesz Gregg Williams, a Saints defense idén szerződtetett vezetője, aki meghonosította a New Orleans védelmében a támadó felfogást (fő cél: labdát, illetve pontokat szerezni), illetve a playoffban már az irányítók a megszokottnál keményebb zaklatását is elvárja embereitől, a zászlók sem fogják zavarni, ha Peyton Manning a földön van.

A New Orleans-i varázslópáholyban Sean Payton vezetőedző dolgozza ki, vagy veszi át például a Montana-féle 49ers-től a zseniálisabbnál zseniálisabb játékokat, Drew Brees pedig a pályán meg is tudja valósítani ezeket. A Larry Coyer koordinálta Colts védelem hátsó négyeséről azt tartják, hogy sebezhető, de nem a játékosok minősége, inkább a pad rövidsége miatt. A kevésbé megtermett, viszont annál gyorsabb Indy-védők viszonylag sok yardot engedélyznek az ellenfeleknek, de annál kevesebb TD-t, meglátjuk, hogy Brees-ék tudják-e érvényesíteni akaratukat a vörös zónához érve, vagy Garett Hartley-ra hárul majd a felelősség, hogy rúgásai révén terhelje meg pontokkal a táblát.

És akkor elérkeztünk a kickerekhez, akik az ilyen szituációkban gyakran gyűrűk sorsáról döntenek. A fiatal Hartley az NFC döntőjében bizonyította, hogy határhelyzetekben nem remeg a lába, noha bizonytalan volt az alapszakasz végén. A másik oldalon a 42 éves Matt Stovert nézhetjük majd, aki miatt minden idők egyik legjobb rúgója, Adam Vinatieri fog a padon ülni, és aki a valaha volt legidősebb játékos lesz a Super Bowlok történetében - persze csak azért, mert a 45 éves John Carney az alapszakasz során rúgóból a Saints edzői stábjába lépett elő.

Még egy dolog, amire eddig nem tértünk ki, a tapasztalat. Gyakorta hangsúlyozzák, hogy Manning már nyert Super Bowlt - ráadásul ugyanebben az arénában -, és ez mellette szól,

a Saints viszont gyakorlatilag az esélytelenek nyugalmával készülhet, hiszen a szakértők szinte mind Colts győzelmet várnak. Breesnek nem ment különösebben a játék a konferenciadöntőben, de így is sikerült csapatának történelmet írnia, higgadtsága pedig ezúttal gyűrűt hozhat számára.

Super Bowl XLIV.

Indianapolis Colts - New Orleans Saints

Hétfő 0.25, Miami, Sun Life Stadium

Játékvezető: Scott Green

Halftime show: The Who