NFL-dömping lesz jövőre Európában

2013.10.10. 09:24

2014 őszén (az idei kettővel szemben) már három NFL-mérkőzést rendeznek Londonban, a Wembley-stadionban, erősítette meg az amerikaifutball-bajnokságot irányító Roger Goodell komisszár.

Az Oakland Raiders, az Atlanta Falcons és a Jacksonville Jaguars már biztosan pályára lép a Wembley-ben 2014 őszén, az ellenfelekről egyelőre nem tudni, de ez lesz az első szezon, hogy az NFL három mérkőzést hoz el egy idényben Európába. Nem véletlen amúgy, hogy pont ez a három klub ugrik át Londonba, évek óta elégedetlenek otthoni stadionhelyzetükkel.

Goodell szerint az európai rajongók már bizonyították, hogy imádják a sportágat, és többet akarnak. A 2013-as szezonra meghirdetett két londoni NFL-meccsre hamar elkapkodták a jegyeket, a rajongói tábor egyre növekszik Angliában és Európában, ezt lovagolnák meg Goodellék.

Szeptember végén a Minnesota Vikings és a Pittsburgh Steelers jó reklámot csinált az NFL-nek, nyolcvanháromezer néző előtt egy utolsó másodpercekig izgalmas, fordulatos meccset játszottak a Wembley-ben. Londonban 2007 óta rendeznek NFL-meccseket, az átlagnézőszám nyolcvanezer körül van, ezzel Amerikában a leglátogatottabb stadionok egyike lenne az aréna. Nagy volt az érdeklődés a Vikings-Steelers előtti utcai hírverés iránt is, a londoni Regent Streeten félmillióan fordultak meg.

Goodell arról is beszélt, hogy az utóbbi hetekben keringő információkkal ellentétben egyelőre nem tervezik azt, hogy az angol fővárosnak saját NFL-csapata lesz, „sok mindennek kellene ahhoz történnie", változások más területeken várhatók.

Terveik között szerepel, hogy 2015-től a mostani tizenkettő helyett több, valószínűleg tizennégy csapat vehetne részt a januári rájátszásban. Az érdeklődés így is hatalmas lenne, ráadásul a liga nagyobb bevételekhez jutna.