Egy cigi a szünetben, nézők meg sehol

2015.01.31. 11:24

Az újságírók unatkozva mászkáltak a pálya szélén, a hangulat lapos volt, és az egészet úgy hívták, hogy az első AFL-NFL világbajnoki döntő  – na, ilyen volt az, amit ma már csak az első Super Bowlként ismerünk.

Korabeli riportok szerint abszurd dolognak tűnt akkor, hogy ez a sportesemény amerikai közélet egyik meghatározó eseménye lesz valamikor. Az NFL és korábbi riválisa, az AFL az egyesülés után hozta össze a két liga döntősét,  a szervezés nem ment simán. A január 15-ei döntő időpontját csak december közepén tűzték, a helyszínt mindössze hat héttel a kezdés előtt találták meg Los Angelesben. 

A jegyárak megfizethetők voltak, tizenkét dollár volt a legdrágább belépő, de tíz és hat dollárért is meg lehetett nézni a Green Bay Packers és a Kansas City Chiefs meccsét. Ma már több ezer dollárt kell fizetni, hogy be lehessen jutni a világ egyik legnézettebb sporteseményére, de 1967-ben még így sem volt telt ház, a kilencvenezres Los Angeles Coliseumba hatvanezren mentek ki. 

Eléggé más volt a körítés is, az újságírók meccs előtt és után is szabadon járhattak a csapatok öltözőiben, a mérkőzést sima füvön játszották a mostani műfűvel szemben. Műsort ellenben már akkor is rittyentettek, a szünetben cheerleaderek, a kezdés előtt egy akkor menő trombitás Al Hirt szórakoztatta a nézőket, két tévé is adta a meccset, csak az esemény súlya nem volt az igazi. 

A névsor erős volt. Olyan játékosok léptek pályára, akik közül többen bekerültek később a hírességek csarnokába, a Green Baynél például ott volt a Bart Starr irányító, és a csapatot a legendás Vince Lombardi edzette. A meccset 35-10-re elvesztő kansasiek irányítója, Len Dawson csak három évvel később lett bajnok, róla készült az a kultikus fotó (a galériára kattintva megnézheti), amin az öltözőben ülve éppen cigizik a félidőben. 

A Green Bay Packers a következő évben is ott volt a döntőben, meg is nyerték az Oakland ellen, és arra a mérkőzésre már minden jegy elfogyott. Ezek után már beindult a gépezet, a Super Bowl rangja is évről-évre nagyobb lett. 

Az idei döntőre az utolsó napokban tízezer dollárért kínálták a megmaradt jegyeket, és nagyon úgy fest, hogy új nézettségi rekord is születik majd, a tavalyi 111 milliónál is többen kapcsolhatnak majd az NFL döntőjére. 

A Super Bowl hétfőn 0.30-kor kezdődik, az Indexen online követheti majd.