Mi lesz az Alabamával? És az Oregonnal? És miért jósoltunk ilyeneket?

2015.02.13. 14:18

Emésztettük egy kicsit a pontosan egy hónapja véget ért egyetemi szezont, megvártuk, melyik csapat toborozza össze a legnagyobb tehetségeket, és magunkra húztuk a vizes lepedőt, hogy miket is jósoltunk az idény előtt, mi lett ebből, és mi várható a következő évre. 

SEC

Bár óvatosan álltunk ahhoz a szezon előtti feltételezéshez, hogy nem lesz SEC-csapat a döntőben, végül mégis így lett, az Alabama Crimson Tide bejutott a playoffba, ahol aztán az ellenállhatatlan Ohio State elintézte.

A Bamánál lesznek távozók az offense-ben, de láttunk már ilyet, a legnagyobb gond a secondaryvel volt az idényben, erre kell kitalálni valamit, mert Landon Collins is elmegy, érkezett viszont az óriási tapasztalattal rendelkező Mel Tucker edzőnek az NFL-ből. Ja, és a csapat most is a legjobb osztályt toborozta, ráadásul Nick Saban zsinórban második idénye ment le bajnoki cím és döntő nélkül, éhesek lesznek, a schedule viszont kőkemény.

saban.jpg

Az Auburnről azt írtuk, hogy a menetrend kinyírhatja őket, végül a 8-5-ös mérleggel zárt szezonban a védelem nyírta ki őket, úgyhogy megszerezték a Florida Gatorstől kirúgott Will Muschampet defensive coordinatornak, akivel azért elég jól jártak, és a 2015-ös idényben a sorsolásuk sem lesz annyira rossz, a csoportgyőzelemért minimum versenyben lesznek. Az Ole Misstől meglepetést vártunk, ki is hozták a maximumot magukból, aztán jöttek a sérülések és Bo Wallace rossz napjai. A védelem valószínűleg a folytatásban is erős lesz, a quarterback-helyzet egy nagy talány, pláne, hogy a Wallace-utódnak hozott Chad Kelly elég hamar balhéba keveredett és letartóztatták. A Mississippi State nagy sztorija tavaly novemberben kifújt, és bár végül marad Dak Prescott, nem a következő lesz az ő idényük valószínűleg. A múlt idény előtt sokat vártunk az LSU-tól és Leonard Fournette-től, utóbbi mit játszott már a Notre Dame elleni bowl-meccsen! Fournette az idén robbanthat igazán (Heisman-finalista?), ráadásul erősítettek is a backfielden, ám Les Milesék is komoly irányítógondokkal küzdenek. Volt szó Braxton Millerről is, de ebből végül nem lett semmi, de legalább a toborzás jól sikerült. Ellenben figyeljünk majd az Arkansas-ra, őket már a múlt szezonban is élmény volt nézni, és meglepően szoros meccseket játszottak a nagyokkal, csak hát a végével mindig gond volt. Az Aggiestől nem vártunk csodát, jövőre se nagyon várunk.

A SEC Eastben az a nagy kérdés, hogy eljön-e végre a Tennessee nagy szezonja, amit már tavaly is sokan vártak, mi is. A 7-6-os idény és a győztes bowlmeccs egyáltalán nem rossz, de idén ennél magasabban lesznek az elvárások, nem is annyira titkos favoritok ők már. A Volsé a negyedik legerősebb recruiting class az országban az Alabama, a USC és az FSU mögött, tizennyolc kezdőjük tér vissza, Butch Jonesnak már csak össze kell raknia a dolgokat, hogy mehessenek a SEC-döntőbe. A Georgiában már nincs Todd Gurley, viszont Nick Chubb lesz az új Todd Gurley, és Brian Schottenheimer személyében az NFL-ből hoztak új offensive coordinatort, a Volsszal versenyezhetnek majd keletért. A Missourit a távozók miatt az idény előtt eléggé leírtuk, jó nagy hülyeség volt, még ha a Bama le is söpörte őket a SEC-döntőben. A következő idényre már nem fogjuk. A Gatorsnél új korszak kezdődik, a Vanderbilt, a South Carolina és a Kentucky várhatóan nem csinál semmi olyat, amin meg kellene lepődni.

ACC

Az ACC-re egyáltalán nem jósoltunk semmit, mert lusták voltunk, meg Jameis Winston amúgy is egy kellemetlen alak. Winston és az FSU mindent megúszott tavaly az alapszakaszban, hogy aztán az Oregon elpicsázza őket az elődöntőben. Idén már nem lesz Winston és több fontos távozó is van defense-ben és offense-ben egyaránt. Különösen előbbiben kellene megállítani a múlt szezonban elindult hanyatlást. Csoportjukon belül a Clemson nagyon kemény ellenfél, ráadásul az idei egymás elleni meccsük a Death Valley-ben lesz. Ha a Tigersnél Deshaun Watson egészséges tud maradni, az nagy fegyvertény, az o-line-t kell majd összerántani. 

A Coastal Divisiont elvileg be kellene húznia a Georgia Technek, amit élmény volt nézni a múlt szezonban, plusz Justin Thomas is visszatér. A védelem tavaly 29 turnovert harcolt ki, és az alapemberek vissza is térnek, úgyhogy ez eddig mind jól hangzik, az már csak a ráadás, hogy az FSU-t és a Virginia Techet fogadják. Pedig igazából főleg a Virginia Tech érhet a nyomukba, ahol főleg az offense-en kellene javítani az idényre, mert a védelem várhatóan most is az egyik legjobb lesz a konferenciában. 

BIG 12

A Big 12-ben azért szurkoltunk, hogy jusson csapat 100 pont fölé (ez nem jött be, a Texas Tech-kel meg még nagyon mellé is lőttünk), és azt mondtuk, a TCU időnként csodákra képes (ez bőven bejött, hiszen majd a playoffba is betolták őket).

A Baylor és a TCU tényleg állati jó volt, a playoff kb. mindkettőnek (illetve csak egynek, na de melyiknek?) a nem létező Big 12 Championship Game miatt maradt el. Ezzel viszont el is buktuk, hogy az Oklahoma lett volna a második legjobb a főcsoportban, a Soonerst még a Kansas State is megelőzte. A West Virginia nagyon West Virginiás, középszerű szezont hozott, a Texas, az Oklahoma State előtt pedig rengeteg munka van még, hogy a Texas Techet ne is említsük. Ja, és kedves Iowa State, azért egy győzelmet a főcsoportban illik összehozni, hogy az ember ne mossák össze a Vanderbilttel és a Coloradóval.

Fura belegondolni, hogy az az Oregon lett a nagykirály a Pac-12-ben, amelyiket a döntőben szarrá vert az Ohio State. Szép, látványos, amit csinálnak, de lehet, ideje lenne a váltás, mert ez csak a Pac-12 első helyére lehet elég az SEC-típusú találkozások világában.

Az Oregon mögött tényleg kiegyenlített lett a vonal, a déli csoportban öt csapat zárt két meccsen belül (a bowlokkal együtt). A Ducks minden sérülés és hiányzó ellenére megoldotta a feladatokat a rájátszásig, az igazi kihívás viszont jövőre jön, mert Vernon Adams nem egy Marcus Mariota, akárhogy is nézzük.

A többiekre felesleges is túl sok időt áldozni, az Arizona akkor lett volna isten, ha másodszor is veri az Oregont, az Arizona State-ről egyre kevésbé csak a buliegyetem címke jut eszünkbe, de mindenkit elnézve tényleg az lesz, hogya szenvedő Colorado és a Washington State előtt 10 csapatos mészárlás indulhat.

BIG 10

És a végére hagytuk a bajnokot, bármekkora die hard OSU-fan van köztünk, ő sem várta ide a csapatot, de valljuk meg, joggal. Már ott minden borult, amit JT Barrettről mondtunk, de legalább az megvolt, hogy a Virginia Tech kifoghat rajtuk. A többi már történelem, Barrett, Elliott és Jones csodát tettek Meyer vezetésével, jöhet náluk a Chase után már a Grind, mint az új szezon mottója.

A Michigan State végül is csak a két döntőstől kapott ki, erre lehet építeni, az viszont érdekesebb lesz, hogy mire épít majd a Wisconcin-Nebraska-Indiana hármas, miután Melvin Gordon, Ameer Abdullah és Tevin Coleman, a három kiváló running back elment az NFL-be pénzt keresni.

A Penn State visszakapta a győzelmeit, de a sikerektől még messze vannak, a Michiganen viszont nagyot lendíthet Jim Harbaugh érkezése, bár a San Diegónál 1, a Stanfordnál pedig 2 szezon kellett ahhoz, hogy komolyabb eredményt érjen el, és most is lesz munkája bőven.