Elmaradtak a hatalmas meglepetések és a nagy cserék a 2015-ös NFL Draft első körében, hiszen összesen csak két csere volt, és egyik sem top 10-es tehetségért ment. A várakozásoknak megfelelően a Tampa Bay és a Tennessee is irányítót választott az első két helyen, a nap nyertesei viszont az elkapók lettek, hiszen hatot is kiválasztottak az első 32 játékos között. A Chargers megtartotta Philip Riverst, a Minnesota sem cserélte el Adrian Petersont, egyedül a San Diego mozgott fel két helyet a futójátékos Melvin Gordonért, illetve a Denver Broncos ment fel öt helyet, hogy megszerezze a védelembe Shane Ray-t. A Cleveland Browns és a New Orleans Saints kétszer is választott, a Buffalo Bills és a tavalyi döntőben elbukó Seattle Seahawks nem választott egyszer sem az első körben. A folytatásban az első kör eseményeit élheti át.

új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • A top 15-ben 2010 óta négy futót választottak: ebből kettőt a San Diego Chargers: 2010-ben Ryan Matthewst, most pedig Melvin Gordont.

  • Elmondása szerint alig várja, hogy a legendásan futó irányítónak törhesse az utat, ahogy azt is, hogy a Redskins támadófal-edzóje, Bill Callahan irányításával játszhasson. 

  • És ebben semmi meglepetés sincs. Armstead egy elmebeteg módon összerakott DE, aki a méretéhez képest rettenet gyorsan is mozog. Meglepő módon a futójátékok ellen is hatékony, a passzjátéknál inkább a méretét és az erejét próbálja kihasználni. A magassága miatt (201-203 centis) inkább 3-4-ben könnyebb elképzelni, de ha nem megy neki a passzok ellen, 4-3-ban is beljebb lehet lökni eggyel a szélről

  • Oké, hogy 2 méternél is magasabb és tényleg egy órási az Oregon-DE, de egyelőre csak egy projekt, és megjósolhatatlan, mi lesz belőle. Ahhoz képest, hogy mekkora, nem teljesített sokat, de ilyen méretekkel szörnyeteget lehet belőle csinálni.

    Viszont Bud Dupree, aki már bizonyított, még bent van, ráadásul a 49ers-nek LB is kellett volna, miután a nyáron Patrick Willis és Chris Borland is visszavonult, de mentségükre legyen mondva, nincs sok jó belső LB idén.

  • Elvitte Marcus Peters cornerbacket. A testfelépítése álomszerű: hosszú karjaival rendre megszívatja a receivereket, ráadásul kiválóan lát a pályán és magabiztosan olvassa a játékot. Peters egy brutális corner, nagyon szenvedélyesen játszik, és ha kell, tarol, ugyanakkor a temperamentuma eddig is sok hibához vezetett.

  • Magatartásgondok miatt csúszott le Marcus Peters, de a Chiefs ezek szerint úgy érzi, hogy mindent kinyomozott, ami lehetett. A hét közepén titkos látogatást is tettek nála, hogy tovább kutakodjanak. Meglátjuk majd később, mennyire volt ez sikeres.

  • A Florida State-től Cameron Irving guardot hozták, ezzel egy újabb FSU-játkos kelt el az első körbe, bárki is legyen majd a Browns-irányítója.

     

  • A támadófal mind az öt posztján játszott, de védőjátékosként kezdte meg a karrierjét még a Florida State-en. Védőt aligha fog játszani, és a bal tackle, illetve a center is csak gond esetén opció neki, de mindkét guard és jobb tackle poszt is rá van kitalálva. Tényleg oda tudják tenni, ahova akarják/szükség van rá, ami nagyon fontos tulajdonság. Két remek választás az első körben a Brownstól.

  • hanem a 20. helyen csak simán elvitték Nelson Agholort, egy újabb elkapót. A USC-játékosa 4,4-et futott a combine-on, pontos route futó, sebessége is rendben van, visszahordásoknál is remekül lehetett használni az egyetemi bajnokságban. Ő a negyedik elkapó az idei drafton, aki az első körben elkel. 

  • Kétszer is tartottak gyakorlatot a USC-elkapónak, aki visszahordásban is remekel, és világos volt végig, hogy szeretnék, ahogy az is, hogy szükségük van rá Jeremy Maclin távozása miatt. Tökéletes fog illeni Chip Kelly rendszerébe, ha nem lesz újoncként 80-85 elkapott labdája, később pedig akár 120, akkor egy sem. Ja, és ha már Maclin, így néz ki az ő, illetve Agholor adatlapja egymás mellett:

    Maclin: 6'0/198, 4.48, 10' broad jump, 35 1/2" vert, 7.06 3 cone

    Agholor: 6'0/198, 4.42, 10'5 broad jump, 36 1/2" vert, 6.83 3 cone.

    Elég hasonló...

  • A Texa A&M újabb elsőkörös falembere, sokadik az utóbbi években. Szépen dolgozik a lábával, minden rendben is lenne vele, de vannak sérülései, melyek hátráltathatják a profik között, és emiatt az ereje is kérdéses. A huszonegyedik picknél járunk. 

  • Amikor Jake Matthews és Luke Joeckel még a TAMU-t erősítette, Ogbuehi guard volt, csak később lett belőle bal tackle. Ezek szerint a Bengals benne látja a draft legjobb (megmaradt) LT-jét, ami onnan érthető is, hogy hatalmas karjai vannak és jó játékot hozott megfelelő ellenfelek ellen. Viszont keveset játszott ezen a poszton és az Aggies no huddle offense-éből nehéz átállni az NFL-re, ami komoly kihívás lehet nekik.

    Szerencséjére idén még nem kell kezdenie, ha nincs sérülés a falban, tehát nyugodtan tanulhat.

  • Csak elkelt végül Depree. A volt Kentucky-játékos gyors, nagyon jól olvas, jól fejezi be a szereléseket, de iszonyatos hangulatember, akár két játék között képes váltani, és egy monster-játék után azonnal eltűnni. Amikor van kedve játszani, szinte csalás, amit csinál a támadófallal, ezért is furcsa, hogy a Kentuckyban mennyit küldték coverage-be.

  • Szerdán már sokat lehetett hallani, hogy a Denver elvinné a Detroit választását, és ez így is lett. Tehát most a Broncos jön, vélhetően a védelmen erősítenének megint.

    Így néz ki a trade: a Lions a 23. választásért Manny Ramirezt (kezdő center), a 28. választást, illetve az idei és a 2016-os ötödik köröst kapták. Nem rossz a Detroitnak.

  • Aki a napokban azzal került be a hírekbe, hogy marihuanabirtoklás miatt letartóztatták. A Missouri defensive endje feljebb is elkelhetett volna, ha nincs ez az incidens. A huszonharmadikként kiválasztott játékos robbanékony, gyors, aki vércseként csap le a quarterbackre, amint lehetősége nyílik rá. Egyedül a termete nem az igazi. 

  • Vin Millerrel remek OLB-párost alkotnak majd, de még mindig nagyon hiányzik egy jó nose tackle, miközben a texasi Brown még ott volt a lehetőségek között. Ray potenciálja vitathatatlan, komoly teljesítmény várható tőle. Ez már Wade Phillips munkájának a jele, komoly nyomást akar majd a védelemtől.

    A Broncosnak is lépnie kellett, az Arizona, de a Baltimore is elvitte volna Ray-t, ha nem tesznek semmit, ezért áldoztak talán többet a kelleténél.

  • Egy kemény, masszív tackle-lel lett gazdagabb az Arizona, elég ránézni, akkora, mint egy hegy. Azonnal be lehet építeni a kezdőbe már az NFL-ben is, de azért a kezeivel jobban kell majd dolgoznia a profik között. 

  • DJ Humphries tökéletes lesz a nyáron érkezett Mike Iupati mellett a falba, még úgy is, hogy nem egy oldalon játszanak majd, mert Humphries jobbra megy. Előbbivel kapcsolatban a legtöbben pont a Kentucky elleni meccset emelték ki, ahol tulajdonképpen kenyérre kente a kettővel ezelőtt kiválasztott Bud Dupree-t. Ez alapján jól döntött a Cardinals, meg az alapján is, hogy a Humphries-Iupati kettős remekül töri majd az utat a futójátékban, mert a tavalyi 3,3-as futóátlag, ami a legrosszabb volt az NFL-ben, nem sok jót jelentett nekik.

  • Méghozzá Shaq Thompsont, a Washingtontól. Elképesztően gyors, robbanékony védő: agilis és nagyon gyorsan olvassa a játékot. Villámként rohan rá a labdás játékosra, de alacsony és vékony, A Huskies futóként is használta, és ott is jól teljesített. 

  • milyen az, amikor valakit nem érdekel, mi van most a csapatával (a támadófalba kellett volna ember), elviszi azt, akit a legjobb játékosnak tartanak. Shaq Thompson - aki kapcsán kénytelenek vagyunk megjegyezni, hogy repül az idő, hiszen Shaquille O'Neal után nevezték el így - remek védő és elképesztően fizikális.

    Ja, és ezzel története során először három játékost adott az első körbe a Washington Huskies.

  • És ők is elkapót visznek, a UCF-játékos egészen elképesztő sebességgel rendelkezik, a pro dayen 4,24 körüli időt futott, emiatt rögtön elkezdett izzani kezdett körülötte a levegő.  Az alkata is rendben van, de kicsit még kiforratlan. Öt elkapónál járunk az első körben. 

  • 4,26-os 40 yardot futott, de emellett hatalmas és a karjai is hosszúak, vagyis remek választás. Egyfajta keveréke a Super Bowl-győztes csapatból Anquan Boldinnak és Torrey Smithnek, de utóbbinál biztosabb a keze a mély labdáknál. Smith tavaly 14-ból 5 mély labdát elejtett, Perriman 14-ből csak 1-et, de a rövidebb passzoknál nem ilyen jó, csak az elmúlt két évben összesen 14 ejtett labdája volt még a UCF-en.

  • A 27. helyen Byron Jonest vitték el, aki egy magas, atletikus cornerback, akit special teamben is lehet használni. Kellően agresszív, mégis tudatos játékos, senior évében csapatkapitánnyá választották, ráadásul ő az az arc, aki a combine-on megdöntötte a helyből távolugrás 1968 óta élő világrekordját.

  • A Cardinals és a Dallas volt a két emlegetett csapat, ami trade-elhet a running backért, de végül nem történt meg, mindketten választottak, tehát igazat mondott a Vikings.

    Ami a Dallas választását illeti, Jones nagyon is kell nekik, mert tavaly a negyedik legtöbb passzt (százalékban) endegték az ellenfeleknek. Brandon Carr helyett jó utód lesz majd a CB.

  • A duke-os Laken Tomlinsont választották. Az, hogy ott volt a Senior Bowlon, sokat segített neki, mert év közben nem mindenki a Duke-ot követte. Nagyon erős, amit a linebackerek ellen tökéletesen alkalmaz, de a falat még nem tökéletesen támadja. Oldalra sem mozog valami jól, a gyorsabb falemberek könnyen megverik, de ezen jobb kézmunkával sokat tudna javítani. Sok lehetőség van benne, még messze nincs kész.

  • LT Riley Reiff, LG Laken Tomlinson, C Travis Swanson, RG Larry Warford, RT LaAdrian Waddle. Ez a baloldal azért elég kemény lesz. Tomlinson egyébként orvosi előkészítőre járt a Duke-on, elképesztő esze is van tehát.

    A Detroit is okos volt, visszajöttek négy helyet, szereztek egy centert (aki csak csere lesz náluk), és további választásokat, és megmaradt nekik az a guard, akit végig akartak.

  • ne feledkezzünk meg arról a két csapatról, akivel nem találkozunk ma (trade kivételével): a Bills tavaly mondott le az első körről egy választással, a Seahawks pedig a TE Jimmy Grahamért adta oda az ideit. Ezt épp azért mondjuk, mert tavaly a Coltsnak nem volt pickje az első körben.

  • Phillip Dorsett az emberük a Miamiról, de Dorial Green-Beckham még nem kelt el. Dorsett helye kérdéses lesz, mert legjobb indulattal is csak a negyedik legjobb elkapó most a Coltsnál, ráadásul eléggé ugyanúgy játszik, mint T. Y. Hilton.

    Rajta kívül a nyáron megszerzett Andre Johnson és Donte Moncrief is előrébb van a sorban, vagyis ha nem 4-5 WR-rel akarnak felállni minden játék során, nehéz elképzelni, hogy játszik majd sokat idén Dorsett, akit nem is nagyon vártak az első körbe. Ha a szélre teszik, akkor Hiltonnal gyors kettősük lesz a pályán, de ez majd elválik.

    Azt viszont ne feledjük, hogy a Coltsé a legidősebb védelem továbbra is az NFL-ben, lett volna tehát min fiatalítani.

  • Csak a közvetítés nem mehet ilyen gyorsan. Nincs trade az első kör végéig, a Patriots választott utolsónak, nem tolták át magukat a második napra.

  • A Green Bay Packers Damarious Randallt választotta az Arizona State-ről. Nem világos a pozíciója, mármint hogy hova kerülhet, de állítólag a Packers cornert lát benne (safetynek is jó). Korábban elkapó volt, nagyon jók tehát a kezei, ezért is volt annyi interceptionje.

    Hivatalosan viszont safetynek számít a választás, vagyis sorban második évben vittek erre a posztra, ami nem meglepő Dom Caperstől, aki szeret 6 DB-vel játszani a pályán. Tavaly Ha Ha Clinton Dix volt az emberük.