Az Alabama jól van, az Ohio State-et se kell félteni

2015.09.08. 11:36

Lement az egyetemi bajnokság első fordulója, pályára léptek és nyertek a nagyok, és új sztár született. Mire érdemes emlékezni az első fordulóból? Öt pontban összeszedtük. 

1. Az Alabama köszöni szépen, jól van

Ennyit arról, hogy az Alabama offense a távozók miatt nyikorogni fog. Oké, nincs már Amari Cooper, TJ Yeldon és Blake Sims, de elég egyértelmű, hogy mi lesz idén is a recept: csak adjuk oda a labdát valamelyik running backnek, és tünés az útjukból. Ja, és lehetőleg a brutális felépításű Derrick Henry legyen, aki megindul. Az Alabamai Futójátékosok Elit Klubjának Következő Nagy Dolga a Wisconsin elleni szezonnyitón 147 yarddal és három touchdownnal gázolt az ellenfél védelmén. És ne aggódjunk, Kenyan Drake is pazar lesz. Ahogy a titokzatos quarterback-versenyt megnyerő Jake Coker is abszolút rendben volt, (15/21, 213 yard, 1 TD), de hamarosan annak is ki kell majd kristályosodnia, hogy mi lesz az elkapójátékkal, mert a harmadik héten jön a nagy teszt az Ole Miss ellen. Ha Coker nem is átlagon felüli, de jó teljesítményt hoz a szezonban, akkor a Bama idén is playoff-esélyesek között lesz. A védelemre nem lehet panasz, a Wisconsin futójátékát 40 yardra limitálták, a következő Melvin Gordonnak kikiáltott Corey Clement mindössze 16 yardot termelt. Az Alabama szombaton a Middle Tennessee ellen csiszolódhat még.

Derrick Henryt csak nyomozták
Derrick Henryt csak nyomozták

2. Christian Hackenberg és az 1/1 egyelőre elég távoli

Minősíthetetlen volt a Penn State szombaton a Temple otthonában. Christian Hackenberggel valami nagyon gonosz játékot űzhet a fala, mivel az NFL-karrierre hivatott irányítót tízszer (!) sackelték a Temple védői. Volt olyan, hogy ketten verték meg a komplett falat. A tavalyi katasztrofális teljesítményen nemhogy nem javítottak a Penn State-nél, de úgy tűnik, hogy lehet még mélyebbre süllyedni.  Ezek után Hackenberg már akkor is terrorral a lelkében játszott, amikor éppen nem omlott össze a zseb. A teljes offense katasztrófa volt, ilyen 10-20 yardokat tettek meg drive-onként, hétszer kellett puntolniuk egymás után. A fal katasztrofális, az tiszta sor, de hogy Hackenberg 1/1-es legyen jövőre a drafton az jelenleg a tudományos-fantasztikum határát súrolja, és erről nem csak a fala tehet. A screen-passzok is komoly gondot jelentettek neki, sokszor úgy mozgott, mint aki már éppen visszavonulni készül, többször pocsékul olvasta a játékot és rossz döntést hozott, volt egy bődületes interceptionje is. És hol van még a vége! A Temple védelme nem éppen rettegett, mi lesz így az Ohio State, a Michigan State és a Michigan ellen?  A Temple-től legutóbb a II. világháború ideje alatt, 1941-ben kapott ki a Penn State, most 74 évvel később 27-10-re sikerült. 

Összeomlás: Christian Hackenberg
Összeomlás: Christian Hackenberg

3. Az Auburnnél meg kell még húzni néhány csavart

A Jeremy Johnson által vezetett offense azért nem volt olyan félelemkeltő, mint ahogy sokan várták a szezon előtt. A kezdőirányítóként debütáló Johnson három interceptiont és néhány értelmezhetetlen passzt is összemarháskodott a Louisville ellen 34-27-re megnyert szezonnyitón, és ezek között bőven voltak elkerülhetők. A számai sem voltak a legjobbak, időnként elég tanácstalannak tűnt a zsebben, ráadásul a mozgásában nekem van valami nagyon furcsa. Kicsit olyan mint egy robot, vagyis inkább egy rozsdás robot, mintha C3PO-t elfelejtették volna beolajozni. A futójáték megbízható volt, érdemes lesz a 21 carryből 115 yardot összehozó Peyton Barberre figyelni, ám a Louisville így is nyerte a futócsatát 238-190-re. Will Muschamp keze munkája már látszott a védelmen, bár a második félidőben 24-0-s vezetés után visszahozták az ellenfelet, úgyhogy csak egy kényelmes győzelem lett belőle. Van még hova fejlődni, elsősorban Johnsonnak kell minél hamarabb kilábalnia a szezon eleji formából. 

Jeremy Johnson
Jeremy Johnson

4. Josh Rosen lesz a szeptemberi Heisman-győztes

A UCLA-újoncirányító Josh Rosentől leolvadt az internet szombat éjjel, ami a teljesítmény alapján érthető: 28/35, 351 passzolt yard, 3 touchdown és interceptionből egy sem. Mindez egy olyan sráctól, aki tavaly még középiskolásként osztogatta a passzokat. A Bruins 34-16-ra nyert a Virginia elleni szezonnyitón, ezzel megmentette a PAC12 becsületét, és magasba emelte új irányítóját, akinek debütálásához fogható Jameis Winston első meccse óta nem volt. Winston az FSU-nál Heismant nyert, bajnok lett, ellopott egy tálca fagyasztott ráklábat, ezek közül legalább kettőt biztos szívesen megismételne Rosen is. A leginkább figyelemre méltó Rosennél, hogy korához képest tök éretten játszott, szóval van miért optimistának lenni a Bruinsnál. Olyan, hogy szeptemberi Heisman-díj nyilván nincs, csak azokra szokták mondani, akik a szezon elején villognak, aztán később visszaesnek, ám ha a UNLV, a BYU és az Arizona ellen is elkapja a fonalat a fiatal irányító, akkor izgalmas idény várhat a Bruinsra. 

Josh Rosen az első forduló sztárja
Josh Rosen az első forduló sztárja

5. Az Ohio State pont ott tart, ahol szeptember elején kell

Egy negyed nem sikerült valami jól a Buckeyesnak a Virginia Tech elleni szezonnyitón, azt leszámítva viszont bőven hozták a papírformát, sőt, talán még többet is. Az irányítócsatát egyelőre Cardale Jones nyerte, ő passzolt 186 yardot és két TD-t (meg egy intercepiont) úgy, hogy nem nagoyn erőltette meg magát egy nagyon kényelmetlen védelem ellen, de cserébe volt 99 futott yardja és egy futott TD-je is. Ezekiel Elliottnak sem volt sok helye futni a középen betömött fal miatt, de egy 80 yardos csodatouchdown és összesen 122 yard így is összejött. És akkor ott volt Braxton Miller, aki életében először játszott elkapót, de már az első elkapása, majd az első TD-elkapása is elképesztően látványosra sikerült, emellett pedig volt egy olyan futása, amiről öt év múlva is beszélni fognak. A második negyedet gyorsan el kell felejteniük, azt leszámítva bombaformában kezdték a szezont, és a négy eltiltott még vissza is jön – érdekes, hogy a védelemből egyedül hiányzó Joey Bosa jobban feltűnt, hogy nem volt ott, mint a három elkapó a támadósorban. A Buckeyes egy apró megingással letudta a szezonja második legkeményebb meccsét, mehetnek tovább.

Nem szeptemberben kell szerelembe esni az irányítókkal, de mi mégis ezt tesszük. Meg meg is utáltunk gyorsan egyet, akiért mindenki odavan. Az első forduló főbb pontjai.

Posted by 120 yard on Tuesday, September 8, 2015