Túladagolás: 41 meccs két hét alatt, karácsonykor, szilveszterkor

2015.12.18. 18:27

Szombaton elkezdődik a bowl-szezon, ami azt jelenti, hogy néhány hétig orrba-szájba nézhetünk egyetemi focimeccseket, akár karácsony este, vagy szilveszterkor is, mivel már negyvenegy meccsesre hízott az idénynek ez a része. Összedobtunk egy tízes listát a legjobbakból, míg a két szilveszteri elődöntővel később foglalkozunk majd részletesen.

1. Notre Dame Fighting Irish – Ohio State Buckeyes, Fiesta Bowl, január 1., 19.00 

A rájátszásról lemaradtak, de ettől még két szuper csapat, még ha az Ohio State már nem is védi meg a címét. Az idénynek volt olyan pontja, amikor mindketten első négyben voltak rangsorolva, ezért is emelkedik ki ez a párosítás a bowl-programból. Már csak azért is lesz nagy szám, mert láthatjuk majd az ország egyik legjobb futójátékosát, a Buckeyesban játszó Ezekiel Elliotot, kérdés, hogy mit tud majd kezdeni vele a Fighting Irish védelme. 

  • Rájuk figyeljen: JT Barrett (Ohio State, irányító), Ezekiel Elliot (Ohio State, futó) Will Furrell (Notre Dame, elkapó)

2. Stanford Cardinal-Iowa Hawkeyes, Rose Bowl, január 1., 23.00

Még ugyanezen a napon a Heisman-döntős Christian McCaffreyt is megcsodálhatjuk, mielőtt véget ér az idény, ő az all purpose yardokban komoly rekordot döntött meg az idén, és pont ezért lesz izgalmas, hogy mit művel az Iowa kőkemény védelme és old school focija ellen. A Stanford megnyerte a Pac 12-et, az idei meglepetéscsapat, az Iowa pedig döntős volt a Big 10-ben, szóval minőségi bowl lesz ez is. 

  • Rájuk figyeljen: Christian McCaffrey (Stanford, futó), Jordan Canzeri (Iowa, futó)

3. Oregon Ducks-TCU Horned Frogs, Alamo Bowl, január 3., 0.45

Az Oregon ugyan rájátszásba sem jutott a Mariota utáni éra első szezonjában, de az idény végére eléggé összekapták magukat, és a támadójáték is összeállt. Szegény TCU egyszerűen elfogyott az alapszakasz végére, sorra dőltek ki a kulcsemberek, de azért Trevone Boykint irányító ép maradt, és kezdeni fog, ahogy Vernon Adams is. Aki pontokra vár, nem fog csalódni. 

  • Rájuk figyeljen: Trevone Boykin (TCU, irányító), Vernon Adams (Oregon, irányító)

4. Michigan Wolverines-Florida Gators, Citrus Bowl, január 1., 19.00

Jim Harbaugh első michiganes szezonja minden várakozást felülmúlt, és ha nincs az a drámai befejezés a Michigan State ellen, akármi is lehetett volna. De most egy bowl-meccs lesz a Florida ellen, ami szintén erőn felül teljesített Jim McElwain első szezonjában, mentek is egy SEC-döntőt, ahol kikaptak az Alabamától. A Gators támadójátékának megvannak a maga bajai, igaz, a Michigané sem elit, de a védelmük beton, ez meg is nyerheti nekik. 

  • Rájuk figyeljen: Vernon Hargreaves (Florida, cornerback), Amara Darboh (Michigan, elkapó)

5. Houston Cougars– Florida State Seminoles, Peach Bowl, december 31, 18.00

Na ha valami szórakoztató lesz, akkor ez az. A Houston Cougars Tom Herman irányítása alatt látványos játékkal nyerte meg az AAC-t, míg a Florida State is tisztes idényt hozott össze Jameis Winston utáni első évében. És Dalvin Cook az ország egyik legrobbanékonyabb futójátékosa, úgyhogy remek adok-kapoknak néz ki, de azért az FSU az esélyesebb. A houstoniaknak azért lesz jó teszt, mert egy igazán nagy ellenfél ellen mérhetik le magukat. 

  • Rájuk figyeljen: Greg Ward (Houston, irányító), Dalvin Cook (FSU, futójátékos)

6. Baylor Bears-North Carolina Tar Heels, Russell Athletic Bowl december 29., 23.30

Hatszázezer pont várható. Ha nem is annyi, de az over under bármilyen magasan is lesz, valószínűleg átlépik. A North Carolina kis híján konferenciagyőztes lett, a Clemson verte őket az ACC-döntőben, ellenben a Baylorban az alapszakasz végén  már egy elkapó osztogatta a passzokat, annyira elfogytak a sérülések miatt. Ha Jarrett Stidhamet sikerül összedrótozni, akkor izgalmak is várhatók.

  • Rájuk figyeljen: Marquise Williams (North Carolina, irányító), Corey Coleman (Baylor, elkapó)

7. LSU Tigers-Texas Tech Red Raiders, Texas Bowl, december 31., 3.00

Két dolgot mondanánk: a Texas Technél nincs rosszabb a futás elleni védekezésben, és az LSU-nál ott van Leonard Fournette, aki 1700 futott yard fölött zárta az idényt. Most simán lehet neki még 200, tavaly is csinálta a fesztivált a Notre Dame elleni bowl-meccsen. A Texas Technél pedig mindig benne van a pakliban, hogy valami trükkel dobják fel az ezerrel pörgő támadójátékukat.

  • Rájuk figyeljen: Leonard Fournette (LSU, futó), Patrick Mahomes (Texas Tech, irányító)

8. Oklahoma State Cowboys-Ole Miss Rebels, Sugar Bowl, január 2., 2.30

Az Oklahoma State nagyon sokáig húzta veretlenül, de végül nem jött össze a konferenciagyőzelem, úgyhogy az elég hektikus Ole Miss ellen vigasztalódhat, őket tavaly egy másik Big 12 csapat, a TCU verte agyon. Ez azért egy szorosabb bowlnak néz ki. Már csak az a kérdés, hogy a beszívva négy métert zuhanó Robert Nkemdiche játszik-e. 

  • Rájuk figyeljen: Emmanuel Ogbah (Oklahoma State, defensive end), Laquon Treadwell (Ole Miss, elkapó)

9. Utah Utes-BYU Cougars, Las Vegas Bowl, december 19., 21.30

Nem is lehetne jobb meccs a bowl-szezon első napján, mint egy kőkemény rivalizálás Las Vegasban. Tavaly a BYU bowl-meccse véres tömegverekedéssel ért véget, feszültségből most is lesz bőven. 

  • Rájuk figyeljen: Tanner Mangum (BYU, irányító), Devontae Booker (Utah, futó)

10. USC Trojans-Wisonsin Badgers, Holiday Bowl, december 31., 4.30

Nézzük meg a USC-t alaposan, mert a Pac 12-döntőben kikaptak ugyan, de ez a csapat jövőre nagyon kemény lehet. A Wisconsin sem tűnik verhetetlen ellenfélnek, sőt, az lenne a meglepetés, ha megszorongatnák a Trojanst. 

  • Rájuk figyeljen: Cody Kessler (USC, irányító), JuJu Smith-Schuster (USC, elkapó)

+ 1 extra az igazán elvetemülteknek: a Western Michigan és a Middle Tennessee december 24-én este hat órától találkozik a Bahamas Bowlon, aminek tavaly elképesztő befejezése volt.  Aztán még ezen az éjszakán hajnal kettőtől a Cincinnati a San Diego State-tel meccsel Hawaiion.