Az ország legjobb futójának ez személyes ügy: LSU-Alabama

2016.11.05. 07:35

Ami eddig történt, az semmi: minden évben novemberben fordulnak igazán komolyra a dolgok az egyetemi amerikaifutball-bajnokságban, mert jönnek a konferencián belüli rangadók, és ezeken lehet a legnagyobbat bukni. A tizedik hét csúcsa az LSU-Alabama, ami állandóan nagy szám, de a mostani szombatban az is jó, hogy már délután fél ötkor elkezdődik a futballmaraton.

GettyImages-496183840

16.30: Notre Dame Fighting Irish-Navy Midshipmen

Amerikában ugyanis csak szombat éjjel állítanak órát, szóval kicsit beljebb vagyunk. A Notre Dame meccse amúgy is korábban kezdődik Jacksonville-ben, és egész szoros lehet egy darabig. Az Irish a múlt héten megállította a Miamit, most az ország egyik legjobb futójátékával néznek szembe, de végre van mire építeni. A végére bedarálhatják a Navyt, addig érdemes ezen a meccsen maradni. 

17.00: Texas Longhorns-Texas Tech Red Raiders

Kivéve ha valaki touchdownokat nézne egymás után. A Longhorns a Baylor legyőzésével újra feltámadt, és most ahhoz a Texas Tech-hez megy, ami hagyományosan irtózik a védekezéstől, de az irányítójuk, Patrick Mahomes a végtelenségig képes halmozni a passzolt yardokat, szóval jó kis adok-kapok lehet ebből. Simán negyven pont fölé mehet mindkét csapat, könnyed szórakozás lesz ez a támadójáték kedvelőinek, csak a csapatok érjenek a végére négy órán belül.

20.30: Baylor Bears-TCU Horned Frogs

Mekkora párosítás volt ez pár évvel ezelőtt, amikor még a Big 12 volt a tét. Oké, a Baylornak még mindig összejöhet a konferenciagyőzelem a Longhorns elleni vereség ellenére, kár, hogy a bizottságtól kapott tizenhetedik helyezésük miatt playoff-közelbe már nem igazán fognak kerülni, hacsak nem áll bele a földbe néhány topcsapat. A TCU szépen lassan megadta magát idény közben, leginkább a védelmük omlott össze, a Baylor pedig nem fog kegyelmezni nekik. Ezután át lehet kapcsolni a USC-Oregonra, amíg el nem kezdődik a főmeccsünk. 

01.00: LSU Tigers-Alabama Crimson Tide

Minden évben eljön az az időszak, amikor elkezdünk azon morfondírozni, hogy vajon most kikap-e végre az Alabama, és borulnak-e az erőviszonyok. Nem azért, mert bármi bajunk lenne a Crimson Tide-dal, sőt, csak ennek a rivalizálásnak például akkora hagyománya van, hogy reméljük, valami egészen izgalmasat látunk. Aztán általában ebből az lesz, hogy az Alabama simán nyer két touchdownnal. Tavaly az LSU szezonja és Leonard Fournette Heisman-esélyei is akkor úsztak el, amikor a Crimson Tide-védelem teljesen levette a pályáról az ország legjobb futójátékosát, hogy aztán Derrick Henry több mint 200 yarddal terrorizálja szét az LSU-t. 

Fournette idén kihagyott pár meccset a bokasérülése miatt, de az Ole Miss ellen a múlt héten már 284 yardot futott, és továbbra is az ország egyik legjobbja, akit a drafton az első tízben visznek majd el jövőre. Viszont az Alabama ellen igazán jó meccse még nem volt három egyetemi éve alatt, ezért is lesz neki személyes ügy a rangadó, ha valamikor, akkor most biztos meg akarja mutatni, pláne a tavaly történtek után. A szezon közben kinevezett Ed Orgeron alatt új erőre kapott az LSU, és hogyha valahogy nyernének, akkor még bármi is lehet a SEC-ben, de már megint ott tartunk, hogy egy Alabama-vereségről fantáziálunk.

Leonard Fournette
Leonard Fournette

Tény, hogy nehéz környezetbe megy Nick Saban csapata, és az újonc irányító, Jalen Hurtsnek ez lehet az eddigi legfélelmetesebb hangulatú meccse, de eddig sem volt különösebben beszarva. Az LSU futásra fog építeni, az Alabamának van viszont az országban a legjobb futás elleni védelme, meccsenként átlagosan 70 yardot engedtek eddig. Fournette-hez viszont oda is kell érni, ami nem olyan egyszerű: yardjainak 77 százaléka jött az idén első kontakt előtt, ez csak azért komoly szám, mert a komplett egyetemi mezőny 61-et átlagol. Na nem mintha Fournette kontakt utáni yardokban gyenge lenne. 

Az Alabama-védelem ellenben nemcsak a futás elleni számai miatt félelmetes, hanem azért is, mert sorra szerzi a touchdownokat: az idén már tizenkettőt vittek, amivel magasan az elsők az egyetemi bajnokság 128 csapata közül, szóval az LSU-nak jó lesz vigyáznia a labdára. 

A futójáték dominálni fog, ponteső nem várható, kőkemény védelmek annál inkább, és sok múlhat a rúgókon, ami nem annyira jó hír az Alabamának, na de elég most már abból, hogy miért kaphatnak ki. A lényeg, hogy éjjel egytől ezt kell nézni. 

01.00: Ohio State Buckeyes-Nebraska Cornhuskers

Vegas szerint 17 ponttal rosszabb a Nebraska az Ohio State-nél, de ez senkit ne zavarjon meg, a Buckeyes elég nagy hullámvölgyben van, és ha valamikor, akkor most elkaphatja őket a Huskers. Az OSU megszenvedett a Wisconsin ellen, a Penn State-től elég nagy meglepetésre ki is kaptak, és a Northwesternen is csak nagy kínnal verekedték át magukat. A Nebraskát ráadásul duplán hajtja majd a tudat, hogy ha kikapnak, akkor nem sok esélyük marad már a rájátszásra, bár ez igaz az Ohio State-re is.

03.30: Cal Bears-Washington Huskies

Hajnalra ismét kinyílik a touchdownszatyor, és az ország ötödik legmagasabban rangsorolt csapata, a Washington ellen mutathatja meg, hogy igenis helyük van a legjobb négyben. A Calnek is lesz ehhez egy-két szava, de azért a Huskiesnak simán hoznia kéne ezt a meccset.