Totális szívatás, de így is lehet meccset nyerni

2016.11.28. 11:09

Furcsa, de nagyon ötletes vége lett a Baltimore Ravens-Cincinnati Bengals NFL-meccsnek vasárnap este: a baltimore-iakat vezető John Harbaugh és stábja az egyik szabályt aknázta ki, és biztosította be a győzelmet. Hasonlóan, mint a Super Bowl végén néhány éve. 

rvaens

11 másodperc volt hátra a meccsből, amikor a Ravensnek 19-12-es vezetésnél puntolnia kellett a saját end zone-ja elől, vagyis ha elrúgják a labdát, akkor megvolt a lehetősége annak, hogy az ellenfél visszahordja, vagy jó mezőnypozícióból megpróbálkozik egy utolsó passzal a végén.

Úgyhogy inkább nem is rúgták el a labdát. Amikor a punter Sam Koch megkapta a labdát, behátrált az end zone-jába, és elkezdte húzni az időt, miközben a csapattársai szabálytalanul tartották vissza az összes Bengals-játékost, aki szereleni akarta volna. A bírók látták, hogy a ravensesek a létező összes meg nem engedett módszerrel tartják vissza az ellenfeleket az end zone-on kívül, és egymás után dobták a zászlókat, de a szabályok miatt ez teljesen mindegy volt. 

Ugyanis a Ravens kihasznált egy kiskaput a szabálykönyvben, miszerint egy mérkőzés nem érhet véget védőjátékosok szabálytalanságával, a támadójátékosokéval viszont igen. És mivel a Ravens ebben az esetben támadó volt, ezért a szabálytalanságok nem számítottak, ráadásul közben véget ért a meccs. Az eredmény ugyan változott, mert Koch nem szabadult meg a labdától a saját end zone-jában, csak kilépett, és csinált egy safetyt, de ezzel csak 19-14-re módosult az eredmény.

Az NFL álláspontja szerint sem történt szabálytalanság a játéknál, ugyanakkor ha még egyszer megpróbálkoztak volna ezzel, akkor már büntetést ért volna a dolog. A Bengalstól Adam Jones azt mondta, nagyon okos húzás volt ez a Ravenstől. 

Ne maradjon le semmiről!

De nem volt újdonság, mert pontosan ezt csinálták meg a San Francisco 49ers ellen megnyert Super Bowlban három éve, amikor John Harbaugh a testvére, Jim Harbaugh ellen veztte a csapatát. Akkor ugyan nem sikerült lefuttatni teljesen az órát, mert maradt négy másodperc, viszont ez már nem volt elég a 49ersnek a pontszerzéshez. 

Ez a terep azért sem volt ismeretlen John Harbaugh-nak, mert korábban a speciális egység edzőjeként dolgozott különböző szinteken, így került a Ravenshez is. A mostani meccsbefejezésről a punter Koch azt mondta, hogy rendszeresen gyakorolják a szituációt, és ráadásul most még sikerült is jobban kivitelezni, mint a Super Bowlban. 

A szándékos holding-szabálytalansággal egyébként néhány hete a San Francisco 49ers is szívatott: akkor négy védő szabálytalankodott direkt a New Orleans Saints játékosaival, hogy menjen az idő. A trükk bejött, de ezután az NFL rögtön eszközölt egy szabályváltoztatást, ami tiltja ezt. 

A többi vasárnapi meccsről nagy vonalakban:

  • a New Orleans Saints támadójátéka megint ellenállhatatlan volt: 49-21-re verték meg a Los Angeles Ramst, ahol az 1/1-es Jared Goffnak három TD-passza volt
  • A Cleveland Browns továbbra is nyeretlen: 0-12-vel állnak az idén, most a New York Giants intézte el őket hazai pályán. 
  • Megvan Tom Brady pályafutásának 200. győzelme: a New York Jets ellen született, ezzel beérte Peyton Manninget az örökranglistán
  • A Kansas City Chiefs hosszabbításban nyomta le a címvédő Denver Broncost: egy kapufáról bepattanó mezőnygól döntötte el a meccset 
  • Most már biztos, hogy 2002 után először pozitív mérleggel zárja a szezont az Oakland Raiders, miután legyőzték a Carolina Pantherst és 9-2-re állnak. 


Eredmények, 12. játékhét:

Chicago Bears-Tennessee Titans 21-27

Buffalo Bills-Jacksonville Jaguars 28-21

Baltimore Ravens-Cincinnati Bengals 19-14

Atlanta Falcons-Arizona Cardinals 38-19

Cleveland Browns-New York Giants 13-27

New Orleans Saints-Los Angeles Rams 49-21

Miami Dolphins-San Francisco 49ers 31-24

Houston Texans-San Diego Chargers 13-21

Tampa Bay Buccanneers-Seattle Seahawks 14-5

Oakland Raiders-Carolina Panthers 35-32

New York Jets-New England Patriots 17-22

Denver Broncos-Kansas City Chiefs 27-30 - hosszabbítás után