Indul a bowlszezon: 41 meccs bő két hét alatt

2016.12.16. 13:26

Szombat este kezdődik az egyetemi amerikaifutball-bajnokságban a bowlszezon, ami egész intenzív két hetet jelent: december 17-től januárig 3-ig negyvenegy meccset rendeznek meg. 

Maga a bowlszezon egy olyan szezonvégi sorozat, ahol az alapszakaszban jól szereplő csapatokat jutalmazzák meg egy extra mérkőzéssel. A legtöbbnek igazán komoly tétje nincs, inkább tradíciója, plusz ilyenkor is lehet még javítani a draftértéken, már aki nevez az NFL-draftra. De azért is jó buli a játékosoknak, mert a bowlszponzorok elhalmozzák őket ajándékokkal, plusz olyan eszement trófeákért lehet játszani, mint egy tál krumpli a Híres Idahói Krumpli Bowlról.

poatto

Benne van az is a hangulatban, hogy sok csapat már felszabadultan lép pályára ilyenkor, ezért egészen kalandos meccsek, trükkös játékok, nagy fordítások és bukások szoktak születni. A kivétel a szilveszter éjszakáján rendezett két elődöntő, ide a playoff-bizottság választott be négy csapatot, ezekről a meccsekről később részletesen írunk majd. 

Az idei bowlszezonra elég sok izgalmas párosítás jött össze, ezekből szedtünk össze tíz meccset, ami érdekes lehet. A teljes program pedig a cikk végén található. 

December 17., 21.30, Las Vegas Bowl: Houston Cougars-San Diego State Aztecs

Erős párossal találkozunk már az első napon is. Egy ideig úgy tűnt, hogy a Houston nem Power Five csapatként is bejuthat a playoffba, vagy legalább egy nagy bowlba, de végül ez nem jött össze nekik. Motivációból viszont így sem lesz hiány, hiszen a Houstont ezen a meccsen veszi át Major Applewhite a leköszönt edzőtől, Tom Hermantől. A két csapat is elég jó párost alkot majd egyébként, Greg Ward Jr. egy labdaszerzésben elég erős védelemmel találja szemben magát, egyetemi szinten minden idők harmadik legtöbb yardot termelő futójátékosa, Donnel Pumphrey pedig egy meglepően agresszív védelem ellen búcsúzhat az egyetemi bajnokságtól.

December 23. 22.30: Armed Forces Bowl, Louisiana Tech Bulldogs-Navy Midshipmen

Ha valaki sok touchdownnal szeretne hangolni a karácsonyra, akkor ezt a meccset neki találták ki. A Bulldogsnak kifejezetten jó a passzjátéka, a Navynek meg a futójáték az erőssége. A Navy viszont nagyjából azért bukta el az Army elleni éves derbit, mert egy rakás sérültjük van a támadóegységben, az ő távollétükben nehéz lesz majd tartani a lépést a Louisiana Tech támadójátékával, de azért egy darabig oda-vissza mennek majd a TD-k. 

Ne maradjon le semmiről!

December 28., 23.30, Russell Athletic Bowl: Miami Hurricanes-West Virginia Mountaineers

Mire megy a Miami-irányító Brad Kaaya egy olyan masszív secondary ellen, mint ami a West Virginiának van? Leginkább ezért ígérkezik érdekesnek ez a szerda esti bowlmeccs. Nehéz megjósolni, hogy ki jöhet ki győztesen, mi inkább a Big 10-ben idén nagyot futó West Virginiára tennénk, az ő játékosállományuk erősebbnek tűnik az idén mutatottak alapján. Simán lehet, hogy valami utolsó játékos őrült befejezés dönti majd el.

December 30., 03.00, Alamo Bowl: Oklahoma State Cowboys-Colorado Buffaloes

A Colorado-vezetőedző Mike MacIntyre-t az év edzőjének választották, a díj után pedig rögtön egy kőkemény bowlmeccsen igazolhatja, mennyire jogos volt ez. Ehhez csak az egyik legmagasabb fordulatszámon pörgő offense-t és Mason Rudolphot kell majd megállítania. Erre képesek is lehetnek az elég sok sacket engedő Cowboys ellen, de a győzelemhez az is kell majd, hogy a szezon utolsó meccsén sérülést szenvedő irányító, Sefo Liufau teljesen rendbe jöjjön. Az Oklahoma State egyetlen esélye, ha Rudolph őrületesen jó napot fog ki, de erre nincs nagy kilátás.

December 30., 20.00, Sun Bowl: Stanford Cardinal-North Carolina Tar Heels

Önmagában ez a meccs nem tartogat rettenet izgalmakat várhatóan, viszont két, a draft kapcsán elég fontos játékost is láthatunk majd, és még nagyon éjszakázni sem kell hozzá. Az egyikük a Stanford futójátékosa, Christian McCaffrey, aki tavaly majdhogynem egymaga verte agyon az Iowát a Rose Bowlban. Idén kissé gyengébben teljesített, de az utolsó stanfordos meccsén valószínűleg nagyon odateszi majd magát. Mitch Tribisky, a Tar Heels irányítója a szezonban szinte a semmiből lett első körbe várt tehetség, szinte biztos, hogy ő is megy a draftra, de előtte még megmutatja az ország előtt, mennyire pontosan is tud passzolni.

Christian McCaffrey
Christian McCaffrey

December 31. 02.00, Orange Bowl: Michigan Wolverines-Florida State Seminoles

A Michigan harminc centire lehetett attól, hogy bejusson a rájátszásba. Nagyjából ennyin múlt, hogy first downt ítéltek az Ohio State Buckeyesnak a nagy Big 10-derbi döntő momentumánál, és a következő játékból megnyerte a meccset a Buckeyes, ezzel ment is a rájátszásba. Jim Harbaugh csapatának nyilván csalódás, hogy csak az Orange Bowl jutott az idén, de ez nem fogja meggátolni abban, hogy megint elővegye az emberi százlábú-formációt, vagy valami hasonlót. A Florida State-nek van egy csodálatos futójátékosa, Dalvin Cook, ám az nem annyira jó hír számára, hogy a Michigan futás elleni védekezése a legjobbak között van az országban. Hétpontos favoritok Harbaugh-ék, de lehet, hogy ennél szorosabb lesz a vége.

December 31., 17.00, Citrus Bowl: LSU Tigers-Louisville Cardinals

A szilveszteri elődöntőkön kívül az idei Bowl-szezon egyik legérdekesebb meccse a Louisville-LSU lesz, ahol megnézhetjük majd, hogy a friss Heisman-győztes Lamar Jackson mire megy egy igazán combos védelem ellen. Sőt, talán ilyen jó védelem ellen csak egyszer játszott az idén, a Clemson ellen elvesztett ACC-rangadón. A másik oldalon utoljára láthatjuk az egyetemi futballban Leonard Fournette-et, az utóbbi három év egyik legmeghatározóbb egyetemi futójátékosát. Fournette már korábban bejelentette, hogy a Bowl-meccs után dobbant az NFL draftra, leginkább az állapotától függ majd, hogy mennyit látunk tőle, mert elég sokat bajlódott sérülésekkel, és most már nyilván nem akar kockáztatni. De ha nem is kapunk Fournette-show-t, akkor is ott lesz a szintén LSU-s Derrius Guice, aki elég komoly műsort nyomott novemberben: két meccsen is 200 yard fölött futott. A szilveszteri elődöntők vagy bulik felvezetéséhez tökéletes lesz ez a meccs, ráadásul elég szorosnak ígérkezik. 

Leonard Fournette
Leonard Fournette

Január 2. 19.00: Cotton Bowl: Western Michigan Broncos-Wisconsin Badgers

Hát, nem ez a Cotton Bowl fog nézettségi rekordokat döntögetni a párosítás miatt, de ettől még simán megéri benevezni rá. A Western Michigan az idei egyetemi szezon egyik nagy sztorija volt, mert veretlenül hozták le az idényüket, míg a Wisconsin a legvégéig faktor volt a Big 10-ben, még a konferenciadöntőbe is bejutott. A Western Michigannél meg lehet majd csodálni a drafton elsőkörösnek ígérkező Corey Davist, ő abban reménykedhet, hogy a Wisconsin secondaryje olyan lyukas lesz, mint a Penn State elleni döntőben, és akkor lehet egy jó napja. A Badgersnek viszont van egy Corey Clement által vezetett masszív futójátéka, ez az ő javukra billentheti a meccset. 

Január 2., 23 óra, Rose Bowl: USC Trojans-Penn State Nittany Lions

Papíron az újévi hatos tagja a Rose Bowl, de ebben a szezonban kicsúszott az idősávból, ezzel a 102 éves bowl történetében 15. alkalommal nem január 1-én lesz a meccs. Nem ez a legizgalmasabb dolog a meccsen, inkább az, hogy az elmúlt évek két legnagyobb büntetését kapó csapat ilyen hamar visszamászott bowlt érő szintre. James Franklin és a Penn State eredménye a nagyobb, hiszen nagyon gyorsan összeszedték magukat az elvett ösztöndíjak után. Nagy kérdés persze, hogy a playoffból kimaradt Nittany Lions mennyire lesz csalódott, és mennyire tud majd felpörögni erre a meccsre az ellen a USC ellen, ami egyébként egy várhatóan rettenetesen jó 2017-es szezon előtt áll.

Január 3., 02.30, Sugar Bowl: Auburn Tigers-Oklahoma Sooners

Akármilyen furcsa, a két csapat történetének második meccse jön egy 1972-es, szintén a Sugar Bowlban játszott után (akkor a Tigers nyert 40-22-re). A hangulatot nem elsősorban ez garantálja majd, hanem az, hogy mindkét félnek elég közel lesz a New Orleans-i helyszín, vagyis a tombolás borítékolható. Az Auburn offense-ét sérülések hátráltatták, ők inkább a védelmükre támaszkodnak majd, míg a szezon előtt a playoffról álmodozó Oklahoma pont Baker Mayfieldben bízhat. A bowlszezon egyik legjobb meccse lehet a döntőt leszámítva az utolsó meccs, kár, hogy nem a legjobb időpontban van.

A 2016-17-es bowlszezon teljes műsora: 

December 17.

  • 20.00: New Mexico Bowl-Texas San Antonio (New Mexico Bowl)
  • 21.30: Houston-San Diego State (Las Vegas Bowl)
  • 23.30: Appalachian State-Toledo (Camellia Bowl)
  • 23.30: UCF-Arkansas State (Cure Bowl)

December 18.

  • 03.00: Southern Miss-Louisiana Lafayette (New Orleans Bowl)

December 19.

  • 20.30: Central Michigan-Tulsa (Miami Beach Bowl)

December 20.

  • 01.00: Memphis-Western Kentucky (Boca Raton Bowl)

December 21. 

  • 03.00: BYU-Wyoming (Poinsettia Bowl)

December 22.

  • 01.00: Idaho-Colorado State (Famous Idaho Potato Bowl)

December 23. 

  • 19.00: Eastern Michigan-Old Dominion (Bahamas Bowl)
  • 22.30: Louisiana Tech-Navy (Armed Forces Bowls)

December 24. 

  • 02.00: Ohio-Troy (Dollar General Bowl)

December 25.

  • 02.00: Middle Tennessee-Hawai'i (Hawai'i Bowl)

December 26. 

  • 17.00: Miami (OH)-Mississippi State (St. Petersburg Bowl)
  • 20.30: Maryland-Boston College (Quick Lane Bowl)
  • 23.00: NC State-Vanderbilt (Independence Bowl)

December 27.

  • 18.00: Army-North Texas (Dallas Bowl)
  • 21.30: Temple-Wake Forest (Military Bowl)

December 28.

  • 01.00: Minnesota-Washington State (Holiday Bowl)
  • 04.15: Boise State-Baylor (Cactus Bowl)
  • 20.00: Pittsburgh-Northwestern (Pinstripe Bowl)
  • 23.30: Miami-West Virginia (Russell Athletic Bowl)

December 29. 

  • 02.30: Indiana-Utah (Farms Bowl)
  • 03.00: Texas A&M-Kansas State (Texas Bowl)
  • 20.00:South Florida-South Carolina (Birmingham Bowl)
  • 22.30: Arkansas-Virginia Tech (Belk Bowl)

December 30. 

  • 03.00: Oklahoma State-Colorado (Alamo Bowl)
  • 18.00: TCU-Georgia (Liberty Bowl)
  • 20.00: Stanford-North Carolina (Sun Bowl)
  • 21.30: Nebraska-Tennessee (Music City Bowl)
  • 23.30: South Alabama-Air Force (Arizona Bowl)


December 31.

  • 02.00: Michigan-Florida State (Orange Bowl)
  • 17.00: LSU-Louisville (Citrus Bowl)
  • 17.00: Georgia Tech-Kentucky (Taxslayer Bowl)
  • 21.00: Washington-Alabama (Peach Bowl - ELŐDÖNTŐ)

Január 1.

  • 01.00: Ohio State-Clemson (Fiesta Bowl - ELŐDÖNTŐ

Január 2. 

  • 19.00: Florida-Iowa (Outback Bowl) 
  • 19.00: Western Michigan-Wisconsin (Cotton Bowl)
  • 23.00: USC-Penn State (Rose Bowl)

Január 3. 

  • 02.30: Auburn-Oklahoma (Sugar Bowl)