Teljesen értelmetlenül játszott a másik életével

2017.12.20. 11:33

Két brutális kiütés is volt a hajnali Akron-FAU bowl-mérkőzésen az egyetemi amerikaifutball-bajnokságban: a FUA 50-3-ra alázta meg az Akront. A második negyedben (még 14-3-as vezetésnél) a FAU-védő Andrew Soroh szállt bele kőkeményen, ráadásul teljesen értelmetlenül az Akron támadójátékosába.

Van Edwards Jr.-t egy passzjáték alatt fektették ki. A labda szemmel láthatóan a közelében sem volt, ezt ő is észlelte, így beletörődve, hogy esélye sem lesz megcsinálni az elkapást, már lassítani kezdett, amikor Soroh a földbe gyalulta. A védő életveszélyes mozdulata természetesen teljesen szabálytalan volt, de a bírók ahelyett, hogy kiállították volna, csak 15 yardos büntetéssel sújtották.

Ész nélkül és ok nélkül kockáztatta a súlyos fejsérülést ellenfelénél, aminek tragikus, visszafordíthatatlan hatásairól szól mostanában szinte minden NFL-lel kapcsolatos cikk. Jelenleg ez a sportág legégetőbb problémája.

Érdemes összevetni Soroh mozdulatát a hétvégi Carolina Panthers-Green Bay Packers NFL-meccsen történt esettel, ahol a Panthers-védő Thomas Davis ütötte ki Davante Adamset. Davist két meccsre eltiltották a megmozdulásáért (aztán egy meccsre csökkentették az eltiltást), pedig összehasonlítva Sorohé sokkal mocskosabb volt.

Ne maradjon le semmiről!

A meccsen egyébként kitett magáért a Florida Atlantic, már csak azért is, mert nem sokkal a kezdés előtt jelentették be a vezetőedző Lane Kiffin tízéves szerződéshosszabbítását. Kiffin, aki az egyetemi bajnokság egyik legnagyobb támadózsenije, az első negyedben már kellően felhergelte magát, és

  • előbb kiabált egy oldalvonali tudósítóval, amiért az nem tesz fel neki kérdéseket,
  • majd a saját 29 yardosáról megpróbálkozott egy negyedik kísérlettel,
  • utána 4. és gólnál ment rá 4 yardról, hogy mezőnygól helyett touchdownt szerezzen,
  • és a negyed legvégén időt kért, hogy az Akronnak még egy játékot kelljen indítania, mielőtt a játékrész véget érne.

Az sem véletlen, hogy 50 pontig hajtotta csapatát, 30 pontos előnynél is kétpontosra ment például egy touchdown után, meg akarta mutatni, hogy egyrészt megérdemli a hosszabbítást, másrészt, hogy alkalomadtán újra kész egy igazán erős csapatot vezetni, miután a USC-nál már egyszer megbukott.