Hihetetlen, meccset eldöntő dupla kapufa az NFL-rájátszásban

2019.01.06. 22:23

 A szenvedős kezdés volt a közös motívum az NFL-rájátszás Wild Card-fordulójában, így a vasárnapi két meccsen is, csakhogy amíg a Chargers-Ravensen a második félidőre úgy-ahogy beindultak a támadócsapatok (hiba azért akadt elég), addig az Eagles-Bearsen ezt hiába várt a közönség.

 

A félidőben a hazai Chicago Bears vezetett 6-3-ra a címvédő Philadelphia Eagles ellen – a vendégek két korai interceptionje mellett a furcsa, vagy annak tűnő bírói ítéletek határozták meg az első félidőt, utóbbiakon a 2018-as szezonra végletekig csavart és bonyolított elkapásszabályok sem segítettek.

A legnagyobb értetlenkedés a második félidő végén, a bearses Anthony Miller elkapásánál volt. A videó alapján jól látszik, hogy Miller elkapja Mitchell Trubisky passzát, hármat lép vele, majd csak ezután esik ki a kezéből a védő Cre'Von LeBlanc közbeavatkozása miatt. A bírók innen elég gyorsan lefújták a játékot azt gondolva, hogy sikertelen átadás volt, így nem volt, aki összeszedje a szabadon guruló labdát.

Papíron tovább kellett volna engedniük a játékot, és vissza sem kellett volna nézniük aztán videóról, ám mivel ide jutott a dolog – és a bírói közbeavatkozás miatt egyik csapathoz sem került a szabad labda, nem tehettek mást a szabályok értelmében, mint hogy – az amúgy helytelenül meghozott – sikertelen passz ítéletet kellett érvényben hagyniuk. Hasonló helyzetben egyébként az egyből összeszedett labda állíthatja meg a bírókat, hogy azonnal belefújjanak, de itt most nem ugrott rá egyből senki.

A bírói blama után mezőnygóllal szerzett 6-3-as előnyt a Bears a negyed lezárásaként, majd a második félidő elején az Eagles megszerezte a meccs első touchdownját, amivel 10-6-ra fordítottak. A negyedik negyed kezdéseként a Bears 10-9-re zárkózott, majd két hosszú passz után ők is megszerezték első touchdownjukat. A kétpontos kísérletet elrontották, így 15-10-nél vették át a vezetést 9 perccel a vége előtt.

A nagy Bears-hajrá után a címvédő Eagles is összekapta magát, és egy újabb touchdownnal 56 másodperccel a lefújás előtt 16-15-re ismét fordítottak. Az Eagles megpróbált kétpontossal jobban elhúzni, de milliméterek híján rövidre sikerült a futás, így a Bears még egy esélyt kapott, hogy egy mezőnygóllal nyerjen. A hazaiak reményeit növelte Tarik Cohen jó visszahordása, majd a kedvező helyzet után az egyetlen Bears-touchdownt szerző Allen Robinson elkapásával gyorsan rúgótávon belül voltak. Innen azé a Cody Parkey-é lett a főszerep, aki a szezon közben egy meccsen négy kapufát is lőtt, és most, a döntő pillanatban ismét lécet talált a 43 yardos kísérlettel, elvesztve a meccset. Parkey-nak ráadásul hihetetlen pechje volt, hiszen a bal kapufa mellett az alsó keresztlécen is megpattant a labda, de egyikről sem befelé. A kapufás rúgás előtt egyébként egyszer sikerrel átrúgta a kapun, de akkor – az ilyenkor szokott módon – az Eagles időt kért, hogy megzavarja a rúgót, ami sikerült is.

Későn ébred a Ravens

A korábbi meccsen egyből rekordot döntött az NFL-rájátszás két vasárnapi meccséből a korain a Baltimore Ravens, amiben 21 évesen kezdett az irányító Lamar Jackson, a playoff legfiatalabb irányítójaként. Jackson a meccs másnapján, január 7-én ünnepli majd 22. születésnapját, a rekord viszont így is az övé lett.

Sokkal több dolognak viszont nem örülhetett a korábban a legjobb egyetemi játékosnak is választott Jackson, az első félidőben ugyanis felmosták a velük a padlót a Los Angeles Chargers védői. A Ravens több, elég értékes labdavesztésnek is köszönhetően 12-0-s hátrányba került a félidőre, és csak saját védelmének köszönhette, hogy nem lett sokkal nagyobb a különbség a második negyed végére, a Ravens-defense ugyanis 129 yardon tartotta a többször is elég kedvező pozícióból kezdő vendég Chargerst az első félidőben.

A Ravens gyenge kezdését jól mutatja, hogy az első nyolc támadójátékból három is fumble-lel ért véget, illetve, hogy Jacksonnak a szünetig több interceptionje és fumble-je (3) volt, mint sikeres passza (2) – igaz, a két fumble-ből végül egyet sem vesztettek el róla. A Ravens 69 yardja a csapat történetének legrosszabb teljesítménye volt rájátszásmeccsen az első félidőben, ráadásul a felezővonalat sem sikerült átlépniük.

Az sem segített rajtuk, hogy a Chargers egy 72 yardos visszahordással kezdte a második félidőt Desmond King révén – a vendégek ötödször is mezőnygólra mentek, de ezt már blokkolta a Ravens. A hazai csapat a harmadik negyedben szintén egy labdaszerzés után tudott szépíteni, de csak 12-3-ra jöttek fel. A támadósor szenvedését a többiek sem tudták ellensúlyozni, a speciális csapat hiába blokkolt három Chargers-rúgást is, semmivel nem tudták felrázni az offense-t.

A harmadik negyed utolsó másodpercei után picit elszabadult a dilivonat. Előbb Derek Watt a gólvonal előtt, majd gólvonalon gurulós elkapását nézték hosszan a bírók, és döntöttek úgy, hogy nem volt touchdown,

majd a rögtön utána következő, már a negyedik negyedben indított futás hozott káoszt azzal, hogy Melvin Gordon a célterületre esve kiejtette a labdát. Azt a Ravens-védő Marlon Humphrey kapta fel, és szerzett belőle 102 yardos visszahordás után touchdownt, csakhogy a bírók közben belesípoltak. Gordon futását aztán percekig vizsgálták, és azt hozták ki, hogy Gordon a vonal előtt földet ért.

Negyedik és pár centiről aztán megoldotta a TD-t Gordon, és a sikeres kétpontos kísérlettel úgy tűnt, a 20-3-ra meglógó Chargers eldöntötte a meccset. Csakhogy Jackson valahogy a végére még összeszedte magát, és két touchdownpasszal Michael Crabtree-nek visszahozta a Ravens 23-17-re két perccel a vége előtt 23-3-ról. Közben pedig ilyen meneküléseket is produkált.

A lendület viszont nem tartott ki addig, hogy fordítsanak – Jackson egy újabb fumble-t csinált az utolsó támadás alatt, így a Chargers nyert 23-17-re.

A következő forduló programja

  • január 12., 22.45 – Indianapolis Colts–Kansas City Chiefs
  • január 13., 02.15 – Dallas Cowboys–Los Angeles Rams
  • január 13., 19.05 – Los Angeles Chargers–New England Patriots
  • január 13., 22.40 – Philadelphia Eagles–New Orleans Saints

NFL-rájátszás, Wild Card, vasárnapi meccsek

  • Los Angeles Chargers–Baltimore Ravens 23–17
  • Philadelphia Eagles–Chicago Bears 16–15