Rettentő szomorú, amivel a Rams próbálkozott a Super Bowl végén

GettyImages-1127217780
2019.02.04. 19:14

Negatív rekordot döntött a Super Bowl LIII, a Los Angeles Rams elleni 13-3-as New England Patriots-győzelem az NFL-döntők legkevesebb pontját hozta. A kevés pont miatti csalódottságot pedig csak tetézte, hogy a játék sem volt valami szórakoztató – kivéve, aki imádja a hardcore védelmi csatákat, de a többség nem emiatt kapcsol a Super Bowlra –, a lezárás viszont inkább szomorú, mint unalmas volt.

A nagy gyötrődés közben szinte végig szoros maradt az állás, hogy aztán az utolsó két percen belül a Patriots 13-3-ra elhúzva kvázi bebiztosítsa a győzelmet. Innen a Ramsnek ugyanis 76 másodperce lett volna arra, hogy szerezzen egy touchdownt és egy mezőnygólt, a kettő között pedig egy onside kickkel még a labdát is visszaszerezzék.

Ne maradjon le semmiről!

Ez az idő túl kevés volt nekik, arra viszont még pont elég volt, hogy Jared Goff három nagy passzával rúgótávolságba érjenek. Ekkor már nem volt időkérésük, tehát az óra vészes gyorsasággal pörgött – mire a Patriots térfelének 30-as yardján felálltak mezőnygólt rúgni, 8 másodperc volt hátra a Super Bowlból.

A tízpontos hátrány miatt muszáj volt ugye a két pontszerzés, Sean McVayék pedig úgy döntöttek, hogy előbb a könnyebb részét tudják le, azzal is életben tartva a reményeiket, és mezőnygólra mentek. Igen ám, de ez teljesen elvetélt gondolat volt, nyolc másodperc egy mezőnygólra, utána egy onside kickre, majd utána még egy előrevágott passzra sehogy sem lett volna elég, tehát már csak kétségbeesett vergődés volt, hogy odaálltak a 48 yardos rúgáshoz.

Amit aztán Greg Zuerlein ki is hagyott, hogy tovább mélyítse a helyzet szomorúságát.

De hogy miért volt ennyire unalmas a döntő?

  • A Patriots védelme nagyon odatette magát, és kiválóan hatástalanították szoros emberfogással és remek nyomással az irányítón az alapszakasz második legeredményesebb támadósorát, a Rams pedig nem tudott ritmust váltani, hiába van náluk az NFL egyik legnagyobb koponyája a támadójátékot nézve.
  • Még a győztes touchdown is unalmas volt, Sony Michel egy sima, kétyardos futással döntötte el a mérkőzést a negyedik negyedben. De legalább a TD-hoz vezető támadásban volt min lelkesedni.
  • A félidei műsor sem hozott maradandót, a Maroon 5 elég gyenge koncertet adott, bár hendikepből indultak, hiszen a 3-0-s, nagyon gyenge első félidő után minden szurkoló alapból ingerültebben állt hozzájuk.
  • Puntokon lehetett a leginkább izgulni, a két punter, Ryan Allen (Patriots) és Johnny Hekker (Rams) egyéni párharca viszont tényleg szórakoztató volt, bár az már régen rossz, amikor punterekkel szórakoztatják a népet. Az egykori egyetemi csapattársak mindent beleadtak, Hekkernek még egy rekord is összejött a végén.
  • Már megint a Patriots nyert, 18 év alatt hatodszor, vagyis átlagban háromévente húznak be egy újabb Super Bowlt, 2001 óta pedig kilencedszer döntőztek, azaz átlagban minden második Super Bowlban ott vannak, ami valljuk be, a New England-szurkolókon kívül valószínűleg elég unalmas már mindenkinek.