Válogatott kínzás, mégis önként csinálják

2019.08.27. 18:27

Az elmúlt években divat lett az NBA-ben és az NFL-ben, hogy a játékosok beszámoljanak a holtszezonban végzett speciális edzésmunkájukról. A két szezon közötti időszak lehetőséget ad akár a fogyásra, akár az izomnövelésre, akár az egyéb speciális területek fejlesztésére, és itt nem a bikákon átugrálásra gondolunk.

Ezek a gyakorlatok az utóbbi időben az extremitás határát kezdték súrolni, főként a vázizomzat erősítése és a szem-kéz-koordináció javítása az, ami egészen furcsának ható gyakorlatokat kíván, amik néha már-már válogatott kínzásnak is tűnhetnek.

Az idei holtszezonban leginkább a csapatot váltó elkapó, a Pittsburgh Steelersről az Oakland Raidershez került Antonio Brown, illetve az NFL egyik legsokoldalúbb futójátékosa, a még nagyobb szerepre készülő Alvin Kamara (New Orleans Saints) volt az extrém gyakorlatok bajnoka – nem véletlen, hogy mindketten a Miamiban dolgozó Dr. Sharif Tabbah (Dr. Reef) ügyfelei –, de szemléltetésül pár NBA-s videó is bekerül majd a válogatásba.

Ne maradjon le semmiről!

Kezdjük is rögtön Antonio Brownnal, akiről július elején jelent meg az alábbi videó, amin épp egy Bosu egyensúlylabdán (a Bosu a both sides utilised rövidítése, ami arra utal, hogy a labda mindkét fele használható, akár a félgömbön, akár az egyenes felén is lehet egyensúlyozni) féllábon állva, egy, a látását szinte teljesen elvakító stroboszkópos szemüvegben kapja el a labdákat úgy, hogy a kezei ráadásul egy gumiszalaggal vannak összekötve a háta mögött, hogy még nehezebben tudja azokat mozgatni.

A gyakorlat egyszerre fejt ki több pozitív hatást Tabbah elmondása alapján: a stroboszkópos szemüveggel éppen, hogy rontják Brown vizuális érzékelését, tehát nehezítik a szem-kéz-koordinációját, míg a gumiszalag a kezein az őt visszahúzó, hátráltató védőt hivatott imitálni. Mindezt persze egy lábon csinálja, ami tovább fejleszti az egyensúlyérzéket.

Brown egyébként is meglehetősen szokatlan nyári felkészülésen van túl, amíg épp Párizsban járt (többek között a Paris Saint-Germain futballklubnál is), addig egy ír rögbissel dolgozott együtt, de Amerikában is benézett több középiskolai csapat edzésére, ahol volt, hogy méternyi távolságról kapta el a gépből kilőtt labdákat.

A komplett edzőtervet végül Dr Reef és Alex Whitehair rakták össze neki, és egy pillanatra sem kímélték. A Bosu-labdán lépcsőzve három teniszlabdával való zsonglőrködés még a könnyebb gyakorlatok között volt, a fekvőtámaszban, az egyensúlylabdán lábbal támaszkodva teniszlabdák dobálása viszont láthatóan megizzasztotta még Brownt is.

Whitehair is kivette a részét a kínzásból, az ő gyakorlatai közül az kapta a legnagyobb figyelmet, amiben Brown váltott kézzel ejt, majd kap egy egy téglát, miközben a másik kezével a háta mögött pacsit ad az edzőnek. Ha jól figyelnek a videó alatt, látszik, hogy Brown oda sem néz a téglára. Ez a gyakorlat egyébként a markoló erőt javítja a szem-kéz-koordináció fejlesztése mellett.

Dr Reef másik fő reklámembere a Saints futójátékosa, Alvin Kamara, aki tényleg döbbenetes vázizomzat-fejlesztő gyakorlatokat kapott. Ráadásul ő már jóval július előtt elkezdett dolgozni a trénerrel – itt épp azt látjuk, ahogy az egyensúlylabdán állva simán elkapja a háromágú csillag formájú eszközöket úgy, hogy nagyon meg sem billen a labdán. (Ahogy egyébként akkor sem, amikor a labdán térdelve kap el, majd dobál vissza egy medicinlabdát.)

Korábban hasonlóan extrém dolgokat műveltetett vele. Egy gyakorlatnál Kamara lábai egy hengeren, kezei a lapos résszel felfelé fordított Bosu-labdán voltak, eközben pedig az egyensúlya elvesztése nélkül kellett egy, a Bosura pattintott teniszlabdát a kör közepére terelnie. Hogy nyerjen a tréner ellen, hatszor kellett ezt megcsinálnia, a kör közepére jutott teniszlabda neki, a Bosuról leeső labda az edzőnek ért egy pontot.

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

Core stabilization challenge with @alvinkamara of the @saints . 📜RULES: While maintaining a plank he must get the ball into the hole in the middle of the BOSU. If he does he gets a point. If it falls off I get a point. 6 points wins, loser does 20 stability pushups...😳 . 🤦🏻‍♂️ Of course the round I won I forgot to set the punishment for losing! “Thanks Mark” for this one 😂😂 . @athletixrehab . . . . #bosuballworkout #balancework #whodat #saints #whodatnation⚜️ #nfl @nfl @sportsillustrated #sportsillustrated #coreworkout #corework #planks #challenge #corechallenge #athletixrehab #exercise #workout #alvinkamara #instafit #getbackinthegame @nflpa @bosu_fitness @nflcharean

Dr Sharif Tabbah DPT, CSCS (@doctor_reef) által megosztott bejegyzés,

Ehhez hasonló az az egyensúlygyakorlat, aminél két fiziólabdán kell plankelve egyensúlyoznia a játékosnak. Az egyiken az alkarjaival, a második a lábujjaival támaszkodik, a labdák pedig 90%-ra vannak fújva, hogy még nehezebb legyen. Mindezt bemutatja háromszoros Pro Bowl-játékos Jadeveon Clowney, a Houston Texans védője.

Visszakanyarodva Kamarához: a Saints futójátékosa még bőven az edzőtábor után, az előszezon alatt is tolta a fejlesztő gyakorlatokat. Itt épp a csípőjén fejlesztettek úgy, hogy egy deszkán állva egyensúlyozott egy hengeren, miközben guggolásokat csinált.

Ami az NBA-seket illeti, náluk az a Mike Atkinson az egyik legnagyobb guru, aki egyébként a részben Carmelo Anthony által alapított mozgásközpont egyik vezető trénere. A fő módszerei között a gumiszalagos, ellenállásra építő gyakorlatok vannak, de előszeretettel küldi medencébe is a kosarasokat – medicinlabdával a kezükben. A medence egyébként egyszerre könnyítés és nehezítés, a labdát ugyan nehezebben mozgatják, de a víz miatt kisebb a terhelés a játékosok ízületein.

Visszakanyarodva Kamarához, amikor az egyik gyakorlatát meglátta a legutóbbi Super Bowlban a Ramsszel pályára lépő védőjátékos, Aqib Talib, csak annyit mondott, hogy

Húzok innen. Ezek a fiatal srácok teljesen más szinten vannak, engem biztos nem láttok majd fiziólabdán állva bármit is csinálni.

A 31 éves Talib mondataiból átjön, hogy a hasonló módszereket inkább az újabb NFL-generációk képviselői alkalmazzák, bár az elkapó Brown pont egyidős Talibbal, szóval nem csak a 25 év körüliekre jellemző ez. Messze vagyunk már attól, amikor az NFL-esek edzését főként csak a minél nagyobb súlyok mozgatása jelentette, bár tény, hogy arra is lehet hosszú és rendkívül sikeres karriert építeni, elég csak a 39-40 évesen is félelmetes dolgokat művelő, azóta már visszavonult James Harrisonra gondolni.

Források: ESPN | Wall Street Journal