Különösen kegyetlen, szinte soha nem látott trükkből jött a sokk

2019.09.20. 15:05

Péntek hajnalban minden idők egyik legbevállalósabb trükkjátékával sokkolt a Tulane az egyetemi amerikaifutball-bajnokságban a Houston elleni mérkőzés hajrájában: a Tulane 28-7-es hátrányból felállva, 31-31-es állásnál, 20 másodperccel a vége előtt döntött úgy, hogy két óriási játékkal hosszabbítás helyett inkább hülyét csinál az ellenfélből. A trükk ráadásul különösen kegyetlenre sikerült, ugyanis lényegében úgy lehetne leírni, hogy a Tulane már a fehér zászlót lengette megadást szimulálva, amikor csípőből tüzelve sírba küldte ellenfelét.

Ne maradjon le semmiről!

A Tulane meglehetősen gyengén kezdte a meccset, a második negyedben már 28-7-es hátrányban voltak, innen sikerült a végéig felkapaszkodniuk, és a 31-31-es egyenlítés után úgy tűnt, hogy hosszabbításban dől majd el a meccs, a Tulane ugyanis 71 yardra volt a gólvonaltól 20 másodperccel a lefújás előtt.

Ennek ellenére nem ijedtek meg a távtól, és a csapat támadókoordinátora, Will Hall egészen bevállalós játékra szánta el magát: úgynevezett victory formationben álltak fel, ami az esetek 99,999999%-ban annyit jelent, hogy az adott csapat beletörődött a mérkőzés eredményébe, letérdelnek a labdával, és hagyják lepörögni az órát a lefújás, vagy a hosszabbítás biztos tudatában.

Ilyenkor van egy játékos hátul biztosítani, hogy ha esetleg mégis elpattanna a labda valahova, akkor rárepülhessen, egyébként pedig mindenki az irányító körül helyezkedik el, szintén biztosítékként. A Tulane trükkje pont arra alapozott, hogy a felállást látva a Houstonnál reflexből elhitték, térdelés jön, és lélekben már ők is a hosszabbításra készültek. Csakhogy a Tulane-nél eszük ágában sem volt letérdelni:

az irányító Justin McMillan megkapta a labdát a centertől, de térdelés helyett váratlan dolog jött, ő a blokkokat követve jobbra indult, az eredetileg mellette felálló futójátékos, Amare Jones pedig kis kihagyással balra indult meg.

A Houston védői meglepődésükben persze az elsőként meginduló McMillant vették üldözőbe, így Jones a másik oldalon simán szerzett 17 yardot. Ám ezzel még mindig több mint egy fél pálya választotta el őket a hosszabbítás elkerülésétől. Ilyen messziről az NFL-ben sem vállalnak be mezőnygólt, így a Tulane 19-re lapot húzva passzolt, tudván, hogy csak egy eladott, majd abból visszahordott labda esetén bukhatják a hosszabbítást.

McMillan ráadásul nem kis kockázatot vállalt, három védő között vette célba Jalen McCleskey-t, akinek nagy mázlija volt, ugyanis ahogy az elkapás után a gólvonal felé fordult, két védő lepattant róla, a harmadikat pedig lesprintelte útban a győztes touchdownig.

A Tulane ezzel 21 pontos hátrányból felállva nyert 38-31-re.

A mérkőzés kapcsán érdemes megemlíteni a vesztes Houston Cougars irányítóját, D'Eriq Kinget, aki hatalmas rekordot döntött az egyetemi bajnokság legmagasabb osztályában: sorban 15. mérkőzésén futott és passzolt is touchdownt, amivel az egyetemi legenda Tim Tebow korábbi rekordját adta át a múltnak.

Kamuflázs sorozatunkban mutatjuk be a 120 yardon azokat a trükkös játékokat, amik az egyetemi bajnokságban vagy az NFL-ben erre érdemesek.