Totális őrületbe torkollt a karanténban az NFL-draft

2020.04.24. 06:31

Azóta, hogy április elején bejelentette az NFL, a koronavírus-helyzetre való tekintettel csak virtuális formában tartják meg az egyetemista játékosok börzéjét, a draftot, mindenki arra volt kíváncsi, hogy  a 32 csapat döntéshozói egymástól elzártan, otthon mekkora bakiba fognak belefutni. Látványos technikai hiba végül nem volt – vagy ha volt is, a rendezők megkímélték a főszereplőket ennek megmutatásától –, így fennakadás nélkül ment le a sok szempontból történelmi 2020-as NFL-draft, ami azért hozott néhány furcsaságot.

Senkinél nem omlott össze az internetkapcsolat, senki nem szólt be véletlen egy másik csapatnak, nem voltak elejtett káromkodások, látszólag minden flottul ment – sőt, azzal, hogy nem egy színpadon tartották a játékosok bemutatását, még gyorsabbnak is tűnt a lebonyolítás az elmúlt évekhez képest.

Ne maradjon le semmiről!

Az otthoni főhadiszállásokra és a sok szempontból új technikára való hagyatkozás egy dologban látszott meg leginkább: a csereügyletek terén eléggé inaktívak voltak a csapatok, az első kör 32 választása között összesen négy csereügylet volt csütörtökön, annak nagy része is az utolsó harmadban.

Bakik híján leginkább az NFL-vezetőedzők és -csapatigazgatók nappalijai és dolgozószobái tartották izgalomban a szurkolókat. Rögtön a draft legelején méretes csapást mért mindenkire az Arizona Cardinals vezetőedzője, Kliff Kingsbury, aki megmutatta, milyen szerény körülmények között követte, hogy hogyan is alakul csapata sorsa:

Összehasonlításképp, az amerikaifutballon kívül nem sok mindennel foglalkozó Bill Belichick így oldotta meg ugyanazt a feladatot:

Persze villantásban az NFL egyik leggazdagabb tulajdonosa, egyben a Dallas Cowboys elnöke és általános igazgatója, Jerry Jones is erős volt, ő a 250 millió dolláros jachtjáról intézte az ügyeket.

A nap furcsaságát pedig a téli rájátszás meglepetését okozó Tennessee Titans vezetőedzője, Mike Vrabel okozta, akinél a gyerekek láthatóan kicsit beleőrültek már a házi karanténba.

Feltűnést keltett az NFL vezére, Roger Goodell is, aki a 32 választásból álló első kör közepének felét sem várta meg, és tolt egy gyors átöltözést, pulóverre cserélve a zakóját.

Két nagyobb meglepetés volt

A draft eleje igazából borítékolhatóan indult, az egyetemi bajnokságot megnyerő LSU Tigers irányítójára, Joe Burrow-ra csapott le a Cincinnati Bengals, majd jött az Ohio State Buckeyes két védője – Chase Young a Washington Redskinshez, Jeff Okudah a Detroit Lionshoz került.

Az első hat választás alatt elkelt három irányító – Burrow után Tua Tagovailoa (Miami Dolphins) és Justin Herbert (Los Angeles Chargers), de hamar elkelt a szörnylistánk több tagja is, Derrick Brown a 7., Isaiah Simmons a 8., Mekhi Becton a 11., Tristan Wirfs a 13. helyen talált profi csapatra. Tagovailoa draftolásával újra lett balkezes irányító az NFL-ben, 50 év után tűnt el pár éve az utolsó ilyen QB, de a hawaii származású tehetséggel most újraindulhat a sor.

A New England Patriots önszántából döntött úgy, hogy inkább a második és harmadik nap erősítenek, és csereüzlettel kiszálltak az első körből. A Patriots szempontjából kulcsfontosságú lehet az idei draft, a csapatot elhagyta a hatszoros bajnok irányító, Tom Brady, vagyis mindent újra kell kezdeniük, és egy ilyen építkezésben fontos, hogy milyen építőelemeket szerez egy csapat – nagyban emiatt is mozogtak hátrébb a választásaik számát megnövelve, hogy több lehetőségük legyen az erősítésre.

A Green Bay Packers okozott meglepetést azzal, hogy a 26. helyre felugorva irányítót választottak. Jordan Love hosszú távú befektetés lehet a csapatnál, akit a 35 éves Aaron Rodgers cseréjének szánnak, ám mivel Rodgers szerződése 2023-ig érvényes, és meglehetősen sok pénzre szól, vagy Rodgersen buknak sok pénzt, vagy Love-ot parkoltatják két éven át – egyik sem tűnik ideális megoldásnak.

A Packers leendő irányítója, Jordan Love
A Packers leendő irányítója, Jordan Love
Fotó: Grant Halverson / Getty Images Hungary

Az egyetemek leosztását nézve nem meglepő módon a legutóbbi egyetemi bajnokságot nyerő LSU Tigersből vitték el a legtöbb játékost az első 32 választás között, szám szerint ötöt, mögöttük az LSU egyik fő riválisa, az Alabama Crimson Tide jött 4 kiválasztott játékossal, majd az Ohio State Buckeyes hárommal. Az NFL-draft története során ötödször fordult elő, hogy egy egyetemről 5 játékost is kiválasszanak az első körben, (1968 USC, 2002 Miami, 2006 Ohio State,  2016 Ohio State), a rekord ezen a téren viszont továbbra is a Miami Hurricanesé, amiből 6 játékost vittek el az első körben 2004-ben.

A 2020-as NFL-draft első körében kiválasztott játékosok