Tom Brady elszenvedte karrierje legsúlyosabb vereségét

2020.11.09. 09:50
A New Orleans Saints 38–3-ra legyőzte idegenben a Tampa Bay Buccaneerst az NFL 9. fordulójában, azaz a második Drew Brees–Tom Brady-csata is unalomba fulladt.

A két irányító első összecsapását simán nyerték hazai pályán Breesék, de mivel Bradynek az volt az első mérkőzése a Tampa színeiben, ezért joggal lehetett abban reménykedni, hogy immáron összeszokottabban méltó ellenfelei lesznek a Saintsnek.

Nem így történt, a New Orleans mindent elsöprő lendülettel kezdett, támadásban és védekezésben egyaránt felőrölték a Bucsot. Már az első félidőben 31–0-ra vezettek, Brady pályafutása során még sosem égett ilyen arányban a nagyszünetben. A fordulás után sem változott sokat a játék, bár a Saints lelépett a gázpedálról, végül így is 38–3-ra győzött. 

Ez Brady karrierjének legnagyobb arányú veresége,

ráadásul mivel ő nem dobott touchdownt, Brees viszont hármat is, így utóbbi 563-561 arányban visszavette a TD-passzok örökranglistáján a vezetést. Brady ellenben háromszor is eladta a labdát, ebből kétszer egyáltalán nem rá jellemző módon.

Szorosan indult, de a második félidőre sima lett a Baltimore–Indianapolis-találkozó, amely rengeteg érdekes játékot hozott.

Itt van például Darius Leonard, aki úgy állította meg az ellenfél támadását, hogy saját csapattársát ütötte el.

De a Ravens védői is kitettek magukért, főleg Marcus Peters. Először egy fumble-t erőszakolt ki, amelyet Chuck Clark vissza is tudott vinni touchdownra. Na de nem is (csak) ezt érdemes nézni, hanem azt, ahogy a Colts irányítója, Philip Rivers felrúgja saját magát, majd a hátán fetrengve már-már értelmezhetetlen mozdulattal megpróbálja (?) szerelni Clarkot. Majdnem sikerült neki.

Peters aztán megszerezte nemcsak a mostani, hanem az elmúlt 5 év legfurcsább interceptionjét is. Még neki sem tűnt fel, hogy az lett, ahogy csapattársainak sem, mindenki elkönyvelte magában az incomplete passt. Csakhogy a játékvezetők végignézték a jelenetet, majd azt az ítéletet hozták, hogy Peters birtokolta a labdát, mielőtt elejtette, és mivel a szabad labdához a Ravens védői értek hozzá először, így végül hivatalosan labdaszerzés lett belőle.

A Baltimore támadóegysége finoman szólva sem remekelt,

de a csapat így is elérte a 20 szerzett pontot, sorozatban 31. alkalommal, ami NFL-rekord.

A tavalyi MVP, Lamar Jackson nem volt az igazi (most sem), de azért egy futott touchdown összejött neki. Ha a teljesítményére nem is, arra azért büszke lehet, hogy ez volt a 30. mérkőzése kezdőként, ezekből 25-öt megnyert. A 25-5-ös mérleggel beállította Dan Marino rekordját, aki ugyanilyen győzelem-vereség mutatóval kezdte pályafutását.

Ezt a csúcsot ugyan nem bukta el Marino, csak lett egy társa a ranglista élén, egy másikat azonban igen. Eddig ő volt az, aki a leggyorsabban elérte a 100 passzolt touchdownt, 44 meccs kellett neki ehhez, 

a Kansas City Chiefs sztárja, Patrick Mahomes viszont ezt átadta a múltnak, aki 40. mérkőzésén megdobta a századikat.

Tyreek Hillt találta meg egy 28 yardos átadással:

Mahomes végül 4 touchdownt szerzett, a Chiefs pedig 33–31-re nyert otthon a Carolina Panthers ellen. A KC vezetőedzőjének, Andy Reidnek ez volt a 230. győzelme, amivel fellépett az örökranglista 5. helyére.

A vendégek annak örülhetnek, hogy visszatért Christian McCaffrey, méghozzá a tőle megszokott számokkal: 82 elkapott és 69 futott yard, valamint 1-1 touchdown mindkét műfajban.

Ha már századosok: az elmúlt évtized legjobb passzsiettetője, JJ Watt megszerezte 100. sackjét, a szenvedő fél a Jacksonville Jaguars újonca, az élete első mérkőzésén kezdő Jake Luton volt.

Lutonnak azért voltak szép megmozdulásai, profi karrierjének második passza például egy 73 yardos, TD-t érő bomba volt.

Mégsem Lutoné volt a játékhét legjobb bemutatkozása, a Jax ugyanis kikapott a Houston Texanstól.

A Tennessee Titans viszont legyőzte a Chicago Bearst, a sikerben elévülhetetlen érdemei voltak a Los Angeles Chargerstől megszerzett cornerbacknek, Desmond Kingnek, aki első titanses mérkőzésén szerzett egy védő touchdownt.

Pete Carroll érdekesen ünnepelte meg új, négyéves szerződéshosszabbítását: 

a Seattle 44–34-re kikapott Buffalóban, ennél több pontot sosem kapott a Seahawks a Carroll-érában.

A tréner a találkozó után elmondta, tökéletesen felkészültek a hazaiak futójátékából, a bibi csak az volt, hogy Sean McDermotték szinte csak passzjátékot használtak. Ennek köszönhetően a Bills irányítója, Josh Allen 415 passzolt yarddal, 3 passzolt és egy futott touchdownnal végzett, fantasztikus produkcióját az előző éjszaka elhunyt nagymamájának ajánlotta.

Igazi roncsderbit láthattak azok, akik a New York Giants és a Washington Football Team összecsapását választották. A két csapat idei formájáról ez a jelenetsor mindent elmond:

Volt azonban egy olyan epizód, ami a legkevésbé sem vidám. A fővárosiak irányítója, Kyle Allen horrorsérülést szenvedett, a felvételek alapján úgy tűnt, ripityára tört a lába. Csak erős idegzetűek tekintsék meg.

Kyle Allen horrorsérülése

Szerencsére azonban kiderült, hogy jóval súlyosabbnak látszik a sérülés, mint amilyen valójában, csak egy kisebb törést mutatott a vizsgálat, és lehet, hogy még műteni sem kell Allent.

Helyére az az Alex Smith állt be, akinek hasonló, de ennél sokkal súlyosabb történetéről mi is írtunk néhány hete. 325 yardot passzolt, 2017 óta először lépte át a 300-as határt.

Ez pedig az első touchdownpassza két év után.

A mezőnyben egyedüliként veretlen Pittsburgh Steelers nagy nehezen legyőzte az ezer sebből vérző Dallas Cowboyst, a mindent eldöntő touchdownt Eric Ebron szerezte ezzel a gátfutással.

NFL, 9. játékhét:

Atlanta Falcons–Denver Broncos 34–27

Buffalo Bills–Seattle Seahawks 44–34

Indianapolis Colts–Baltimore Ravens 10–24

Jacksonville Jaguars–Houston Texans 25–27

Kansas City Chiefs–Carolina Panthers 33–31

Minnesota Vikings–Detroit Lions 34–20

Tennessee Titans–Chicago Bears 24–17

Washington Football Team–New York Giants 20–23

Los Angeles Chargers–Las Vegas Raiders 26–31

Arizona Cardinals–Miami Dolphins 31–34

Dallas Cowboys–Pittsburgh Steelers 19–24

Tampa Bay Buccaneers–New Orleans Saints 3–38

csütörtökön játszották:

San Francisco 49ers–Green Bay Packers 17–34