A magyar tetoválóművész, akihez Amerika legnagyobb sztárja is elrepült

rodgers
2022.07.15. 06:02
A múlt hét kisebb hazai szenzációját jelentette, hogy a tengerentúli profi amerikaifutball-bajnokságban (NFL) az elmúlt két évben is a legértékesebb játékosnak megválasztott Aaron Rodgers Instagram-oldalán Budapestről jelentkezett be, és megmutatta, hogy egy magyar tetoválóművész, Bercsényi Balázs készítette el az első varratását.

Az első tetoválásom. A szakma legjobbjától, Bercsényi Balázstól. Hálás vagyok a szakértelméért és a barátságáért. A műalkotás minden egyes részletének mély és fontos története van, ezekről valamikor egy kicsivel többet is megosztok majd. Egyelőre csak hálás vagyok Bercsényi Balázsnak a türelméért és a művészetéért 

– írta Instagram-bejegyzésében az immáron négyszeres alapszakaszbeli MVP, Aaron Rodgers.

A Green Bay Packersszel 2011 februárjában bajnoki címet szerző játékos a liga történetének egyik legnagyobb sztárjaként most kapott újabb rekordszerződést együttesétől, pályafutása lezárása után pedig biztosan bekerül az NFL „halhatatlanjai” közé.

A most 38 éves Rodgers Magyarországra érkezése kapcsán meg is kerestük Bercsényi Balázst, hogy meséljen kicsit nekünk magáról, a tetoválás sztorijáról, illetve egyéb alkotásairól.

Mikor kezdte a szakmát, hogyan került bele ebbe a világba?

Tizenkét éve kezdtem tetoválni. Tizenkilenc évesen kiköltöztem Londonba, egy évvel később találkoztam egy kinti tetoválóművésszel, akinek a tanácsára én is elkezdtem foglalkozni ezzel. Viszonylag sokat rajzoltam régen, de soha nem gondoltam erre, nem is érdekeltek a tetoválások, úgyhogy eléggé véletlenszerűen jött az egész. Nem sokkal később visszaköltöztem Magyarországra, ahol ezt folytattam, illetve volt egy New York-i időszakom is, amikor a neves Bang Bang Tattoo-nál alkottam három éven keresztül.

Kik voltak a legnagyobb sztárok, akik eddig önhöz fordultak varrásért?

Ha a top hármat kellene megnevezni, akkor mondjuk Cate Blanchett, Lewis Hamilton és Orlando Bloom nevét mondanám, akiket valószínűleg sokat ismernek.

Hogyan került kapcsolatba Aaron Rodgersszel?

Egy kedves ismerősömön keresztül, aki jóban van vele. Megakadt a szeme azon a tetoválásán, amelyet én készítettem, és elkezdett gondolkodni rajta, hogy szeretne egy első varrást. Mivel ez a munkám lenyűgözte, így mindenképpen hozzám akart eljönni.

Hol került sor a varrásra? Csak ezért érkezett Rodgers hazánkba?

Igen, csak a tetoválás miatt jött Magyarországra, elrepült hozzám, Budapesten készült az alkotás. Előtte pont Európában volt dolga, Svájcba érkezett, onnan utazott át hozzánk pár napra, hogy megcsináljam neki az első tetoválását.

Mi a tetoválásának a története? Konkrét tervvel jött, vagy adott támpontokat, mit szeretne, és ennek megfelelően találta ki, hogy ilyen varrást készítsen?

Nem volt fix elképzelése, a beszélgetésünk során az oroszlánszimbólum felvetődött, valamint a három zodiákus csillagjegy a tetoválás tetején szintén az ő ötlete volt. Amikor az oroszlánt megemlítette, akkor az az én elképzelésem volt, hogy egy tetoválásban helyezzünk el egy nyugodt és haragos oroszlánt. Mindenképpen szerette volna, hogy a tetoválás alsó részében jelenjen meg az óceán, mert neki Malibuban élve ez egy fontos szimbólum, illetve egy sast, amely meg is adta a tenger környéki absztrakt dizájnt. Közös ötletelés volt, de végül én találtam ki, hogyan legyenek ezek összehangolva.

Milyen embernek ismerte meg Rodgerst személyesen? Hogyan viszonyult önhöz?

Megmondom őszintén, én nem nagyon követem az amerikai futballt, én így nem nagyon tudtam, hogy ő kicsoda, vagy mennyire híres. Emiatt alapvetően semmilyen elvárásom nem volt vele kapcsolatban, de ha lehet ilyet mondani, még így is nagyon kellemeset csalódtam, nagyon jól telt az egész nap, remekül sikerült megtalálni az összhangot vele, nagyon jó fej srác, egy úriember. Már maga az, hogy neki ennyire tetszett a művészetem, és amit én csinálok, az rendkívül jólesett.

(Borítókép: Stacy Revere/Getty Images)