Az utolsóból az első? Újabb hollywoodi tündérmese a szemünk előtt!

purdy playoff
2023.01.19. 08:34
Adott egy ember, akit kis túlzással tényleg a kutya sem akart, és nagyjából két hónappal ezelőttig csak amiatt a nem túl hízelgő megnevezés miatt tudott róla az emberek nagy többsége, hogy ő volt Lényegtelen úr, aki egy 262 fős kiválasztósdiból az utolsóként kelt el. Könnyen lehet, hogy szűk egy hónap múlva ő lesz a közel 1700 aktív résztvevőből a legboldogabb!

Sportos tesók, sorra döntötte a sulirekordokat

Brock Richard Purdy nem sokkal a 2000-es évek előtt, 1999. december 27-én az arizonai Queen Creekben (magyarul hangzatosan királynő patakra fordítható) született Shawn és Carrie Purdy középső gyermekeként.

Valódi sportolócsaládról beszélhetünk esetükben, hiszen nővére, Whitney softballozott az egyetemen, öccse, Chubba pedig hozzá hasonlóan az egy köpésre lévő Perry Középiskolában vált irányítóvá, mielőtt a Florida State Egyetem elcsábította őt (ahonnan amúgy már Nebraskába került, de ez egy másik sztori).

Mai cikkünk főszereplője az újnak számító gimit igyekezett felrakni a futballtérképre, középiskolai éveit 27–13-as mérleggel zárta, több fórumon is gyűjtött be év játékosa kitüntetést, mielőtt háromcsillagos (ötös skálán közepes) reménységként az Iowa State Egyetemre iratkozott be.

Eredetileg harmadik számú irányítóként számoltak vele, de Kyle Kempt sérülése és Zeb Noland gyenge játéka után végül csak átvette a karmesteri pálcát, nyolc meccsen kezdve az NCAA hatodik legjobb irányítómutatóját összehozva segítette a Cyclonest.

Második idényében akadt 435, és sulirekordot jelentő 510 összyardja is a lábon is veszélyes fiatalnak, aki 12 egymást követő meccsen kiosztott TD-passzal ugyancsak Iowa State-csúcstartó lett. A konferenciában 3982 yardot és 27 TD-t passzolt, összesen 35 hatpontosig jutott, ami George Amundson 41 éves helyi elsőséget jelentő 24-es termését alaposan a háttérbe szorította.

Juniorként a Cyclones történetének holtversenyben legjobb, 9–3-as mérlegéhez segítette csapatát, amely volt a kilencedik is a nemzeti rangsorban, ami 1895 óta a legjobb mutatója volt. Végzős évében a pozitív mérleg negyedszer is meglett az irányításával, meglepetéssikert arattak a nyolcadikként rangsorolt Oklahoma State ellen (307 yardig jutott), de összességében azért jobb idényben reménykedtek az idényt hetedik helyen kezdő gárdánál.

Purdy mindenesetre háromszor is bekerült a Big 12 konferencia álomcsapatába (kétszer a kezdők közé), 32 sulirekordot állított fel, a 14 darab legalább 300 passzolt yardos meccsével pedig közel megháromszorozta az addigi csúcsot (Bret Meyer öttel vezette a ranglistát).

Így érkeztünk meg a 2022-es játékosbörzéhez.

Nem kápráztatta el a megfigyelőket, ő lett Lényegtelen úr

Ahol aztán ott volt az alulméretezett emberünk (a profi követelményekhez képest alacsony, alig 185 centire nőtt, rövid karokkal, ami azért a mélységi passzjátékban nem túl vonzó kombináció), akiről kiderült, hogy a robbanékonyság véletlenül sem jellemzi, oldalirányú agilitása gyenge, viszont legalább egészen fürge és gyors.

Ilyen előzmények mellett aligha meglepő, hogy nem kapkodtak az igazából nem is túl fiatal játékosért, akibe nehezen lehetett emiatt belelátni azt, hogy nem érte még el teljesítőképessége csúcsát, hogy legalább a potenciál miatt bepróbálkozzanak vele.

Végül a draft utolsó választásaként a San Francisco 49ers csak lecsapott rá, ezzel ő lett a 2022-es játékosbörze Mr. Irrelevantja, azaz Lényegtelen úr.

Ez amúgy annyira nem rossz kint, mint amennyire hangzik, anno az utolsóként elkelő játékosok külön show-t kaptak, elmehettek Disneylandbe, golfversenyre vagy éppen vitorlázni, és a sok-sok előttük valójában nem sokkal jobb helyzetbe kerülő hátsó körös játékossal szemben öt percig sztárok lehettek.

Purdy viszont nem elégedett meg ennyivel.

De még mennyire, hogy nem!

A keret aljáról indulva kis túlzással a levegővételével is rekorder lett

Adott volt egy csapat, amely az előző idényben pillanatokra volt a Super Bowl-szerepléstől, miután két évvel korábban ez össze is jött neki. Közte? Egy gyenge idény, a rengeteg sérülés miatt, Jimmy Garoppolo is kidőlt, így a 2021-es drafton elérkezettnek látták az időt, hogy „házat, gyereket” feltegyenek a North Dakota State prototípus-méretű, rakéta-karerejű, jól futó, ám még nem kiforrott reménységéért, Trey Lance-ért (aki közel fél évvel fiatalabb, mint az egy évvel később érkező Purdy!).

A kaliforniai együttes szerencséjét jól jellemzi, hogy ő is hamar megsérült, és bár összességében kapott néhány lehetőséget, a rájátszásban Garoppolóval szerepelt (ismét csak jól) az együttes.

Ennek ellenére a 2022-es idény előtt jött a sokak által várt döntés, Lance lesz a kezdő, viszont kisebb meglepetésre Garoppolo is beleegyezett, hogy marad a gárdánál, így Purdy azért küzdött, hogy harmadik számú irányítóként a keretre kerüljön.

Ezt sikerrel abszolválta, és amilyen a 49ers formája, Lance a pocsék kezdés után a második meccsen az egész idényre kidőlt bokasérülése miatt. Jöhetett Garoppolo, akivel döcögős kezdés után csak összejött 7–3-as mérleg kezdőként, ez mondjuk nem jelentette azt, hogy Purdynek ne lett volna esélye szóhoz jutni, október 23-án a Chiefs elleni zakó során a végjátékra érkezve 66 yardot passzolt, más kérdés, hogy interceptionnel zárt.

Így is ő lett az első Mr. Irrelevant, aki sikeres passzkísérletet mutat be az alapszakaszban, a 13. fordulóban pedig az első, aki TD-passzt oszt ki.

A két 8–4-es mérleggel érkező csapat csatáján Miamiban Garoppolo lábfeje megsérült, és attól tartottak, hogy műteni kell, de nem sokkal később kiderült, hogy törés nincs, és 7-8 héten belül akár visszatérhet a pályára.

Ezt a semmiből jött esélyt viszont megragadta hősünk, és aligha engedi ki a kezéből…

Olyat tett, amire Tom Brady ellen még senki sem volt képes!

A Dolphins ellen 210 yardot és két TD-t passzolt, és bár egyszer ismét eladta a labdát, ezzel együtt is meglepetésre 33–17-es győzelemre vezette a 49erst, a következő fordulóban pedig természetesen már ő volt a kezdő a riválisok kiesése miatt.

Micsoda lehetőség, a liga történetének messze legsikeresebb játékosa, a hétszeres bajnok Tom Brady állt vele szemben, aki röpke 23. éve gyűri a ligát (amikor az NFL-be került, Purdy még egyéves sem volt!), és sosem kapott ki kezdőként debütáló újoncirányítótól ezen „csekély” időintervallum alatt.

Eddig!

De mi az, hogy kikapott? Agyonverték a Buccaneerst! A Tampa Bay első (és egyetlen) pontszerzését 35 pontos hátrányban tudta felmutatni, addigra Purdynek volt egy kétyardos futott, valamint egy 27 és egy 32 yardos TD-passza, a meccset 21 átadási kísérletből 16 sikeressel, 185 yarddal és szenzációs, 134-es irányítómutatóval zárta, a végén még az is belefért, hogy az utcáról felszedett Josh Johnson is játsszon egy kicsit…

A meccs után csapata a Twitteren csak annyit írt róla, hogy Lényeges úr…

Itt már sokan felkapták a fejüket, de azért egy-egy jó meccs benne van a pakliban, ráadásul rövid héten, csütörtök esti rangadón a csoportrivális Seahawks elleni idegenbeli meccs jött, tehát illő volt az óvatosság.

Purdy viszont felnőtt a feladathoz ezúttal is, újra két TD-t passzolt, ahogyan a Washington és a Raiders ellen is, a Cardinals ellen már háromig jutott, a rájátszás első fordulójában pedig 332 yarddal új egyéni csúcsot állított fel, négy TD (három passzolt, egy futott) társaságában.

1950 óta a második lett, aki karrierje első három kezdése során egyaránt legalább két TD-passzt osztott ki, és legalább 100-as irányítómutatót hozott össze. Dan Marino után…

Aki miatt történetesen Brock Purdy 13-as mezben játszik az NFL-ben!

Azt hiszem, ez elég menő. Nem vagyok a statisztikák szerelmese, de amikor Dan Marinóról van szó, akkor az vagány. Édesapám Miami Dolphins-szurkolóként nőtt fel, mi a családban mindannyian nekik szurkolva nőttünk fel, és a 13-as számot Dan Marino miatt viselem, úgyhogy egy ilyen rekordon osztozni vele szenzációs. Ilyenkor itt az ideje visszalépni egyet, és csak hálásnak lenni azért, ahová eljutottam, ugyanakkor mint mondtam, nem különösebben foglalkoztatnak a statisztikák. Nem ezek hajtanak, nem az a célom, hogy bármilyen rekordot megdöntsek, de természetesen nagyon hálás vagyok, hogy ez összejött

– mondta a harmadik kezdését követően. Negyedikre 95,4-es mutatóval zárt, de ezt szépen „kompenzálta” a következő két fellépésen (141,2 és 131,5).

Jegyezzük meg, nyilván óriási szerencséje van többszörösen is: két riválisa is kidőlt előle; Kyle Shanahan vezetőedző személyében olyan támadóstratéga irányítja a csapatot, aki szinte mindig üresre tudja sematizálni valamelyik célpontját; olyan játékmesterek segítik a dolgát, mint a futóként is életveszélyes Deebo Samuel, az idényben berobbanó Brandon Aiyuk, a liga legjobb tight endje, George Kittle, miközben elit futójáték (a támadófal, Samuel és Kittle hozzájárulásán kívül még Kyle Juszczyk fullback és az idény során megszerzett Christian McCaffrey nevét is ki kell emelni), valamint a liga legjobb védelme (élén az évvédője-fővárományos Nick Bosával) segíti a csapatot.

Kis túlzással itt tényleg annyi a dolga az irányítónak, hogy ne rontsa el, és máris versenyképes lehet az együttes, de Purdy mindenképpen felülmúlja a várakozásokat, és kifejezetten jól teljesítve vezeti a csapatát – mind a hat mérkőzésen győzelemre.

Hogyan tovább?

S hogy mit hoz a jövő? Benne van, hogy a Dallas védelme Micah Parsonsszal a fedélzeten sokkal rosszabb képben tünteti fel, az is, hogy a Cowboys már most búcsúztatja a 49erst, így nemhogy bajnok nem lesz, még a konferenciadöntőbe sem jut az együttessel.

Újoncszerződése viszont három évig még óriási ütőkártya lehet a San Franciscónak, hiszen ebben az időszakban alig 3 millió dollárt keres – összesen, miközben a legnagyobb sztárok 45-50 milliókat visznek haza, ezzel pedig annyival több hely marad a fizetési sapkában, hogy az együttes könnyedén megtarthatja legnagyobb sztárjait, akikkel újra esélyes lehet a 49ers.

Ha pedig sikerül még egy szintet ugrania, akkor újabb fejezettel folytatódhat a tündérmese. Legutóbb egy bizonyos Tom Brady volt arra képes, hogy kezdővé válva rögvest Super Bowlt nyerjen, méghozzá az ellen a Kurt Warner ellen, aki rajta kívül ezt egyedül fel tudja mutatni. Utóbbi évek óta a Hírességek Csarnokában ücsörög, előbbi is követi, ha majd egyszer abbahagyja a játékot. Mindketten draft előtt leírt játékosból váltak „halhatatlanná”, úgyhogy a példák elég jók előtte…

Melyik csapat nyeri meg az NFL 2022–2023-as idényét?

NFL RÁJÁTSZÁS

KONFERENCIA-ELŐDÖNTŐK

AMERIKAI FŐCSOPORT

szombat 22.30: Kansas City Chiefs (14–3, 1.)–Jacksonville Jaguars (10–8, 4.)

vasárnap 21.00: Buffalo Bills (14–3, 2.)–Cincinnati Bengals (13–4, 3.)

NEMZETI FŐCSOPORT

vasárnap 2.15: Philadelphia Eagles (14–3, 1.)–New York Giants (10–7–1, 6.)

hétfő 0.30: San Francisco 49ers (14–4, 2.)–Dallas Cowboys (13–5, 5.)

(Borítókép: Ezra Shaw / Getty Images)