Zsírégető miatt égnek a sztársprinterek

2013.07.16. 22:28
Két világsztár sprinter, Asafa Powell és Tyson Gay is pozitív doppingmintát adott a hétvégén, Jamaicában egyre több atléta bukik meg. Elszigetelt esetekről vagy tudatos, szervezett doppingolásról van szó? Vagy mindenki szennyezett táplálékkiegészítők áldozata?

„Lance Amstrong már rég megbukott volna nálunk" – kommentálta korábban Usain Bolt az amerikai kerékpáros doppingügyét, ezzel is azt a képet erősítve, hogy az atlétikában nagyon szigorú a doppingellenes küzdelem. A százon és kétszázon világcsúcstartó atléta eddig minden vizsgálaton átment, de úgy tűnik, a kerékpár után az atlétikát is doppingválság sújtja. Az utóbbi hetekben egyre több jónevű sprinternek van doppingügye. Az optimista feltételezések szerint csak véletlenek egybejátszásáról, és nem szervezett doppingolásról beszélhetünk. A kétkedő szurkolók pedig elégedetten dőlhetnek hátra, mert a pozitív doppingtesztek igazolják feltélezéseiket, az emberfeletti eredmények nem érhetők el tiszta eszközökkel.

Jamaicán söpör át a doppingbotrány

A hétvégén két sztársprinterről, Usain Bolt közvetlen riválisairól, az amerikai Tyson Gayről és a jamaicai Asafa Powellről derült ki, hogy doppingoltak . De hogy nem csak egyedi esetről van szó, és az egész sportág fertőzött, azt az is bizonyítja, hogy vasárnap még négy jamaicai atlétáról írták meg, hogy megbukott egy teszten (azóta már az egyikük nevét nyilvánosságra is hozták, a jamaicai csúcstartó diszkoszvető Allison Randallnál találtak vízhajtót), míg néhány héttel ezelőtt az olimpiai bajnok futónőről, Veronica Campbell-Bronwról is kitudódott, hogy doppingot elfedő vízhajtót használt.  Ahogy ilyenkor lenni szokott, mindegyik sportoló tagadja, hogy tudatosan doppingolt volna, bár jobb esetben azt tudják, hogy a felelősségük így is letagadhatatlan.

Asafa Powell

Jamaicai sprinter, Usain Bolt előtt ő tartott a százméteres síkfutás világcsúcsát 9.72-vel. ő futotta a világon legtöbbször, 88-szor 10 másodpercen belül a százat. 4x100-as váltóban olimpiai és világbajnok. Százon kétszer volt világbajnoki bronzérmes. A futónak magyar vonatkozású eredménye is van, 2011-ben ő volt az, aki először futott 10 másodpercen belül százat Magyarországon, majd másodjára is. 9.86-os eredménye jelenleg is csúcs.

Fatális véletlenekről, italba csempészettt porokról, aligha lehet szó, de nem kizárható, a futók egy része táplálékkiegészítők áldozatai lettek. Powellnél és a váltóban olimpiai bajnok Sherone Simpsonnál is ugyanazt a szert, a stimulánsok közé tartozó oxilofrint mutatták ki. Megfigyelhető, az utóbbi évek lebukásait a sprintereknél szinte kivétel nélkül ehhez hasonló vegyületek okozták. A százméter világbajnoki címvédője, Yohan Blake 2009-ben szintén stimulánssal, metilhexanaminnal bukott, csakúgy mint pár hete a női négyszázas Dominique Blake.

„Ezek a stimulánsok a zsírcsökkentésért felelnek, és szinte biztosan táplálékkiegészítőkből kerültek a sportolók szervezetébe, még ha nem is feltétlenül doppingolási szándékkal. Világszerte megnövekedett a hasonló esetek száma, Magyarországon is több ilyen ügy volt már, és hogy ez profi stábokkal rendelkező sztársportolókkal is előfordulhatott, rávilágít arra, mennyi veszélyt jelentenek ezek a szerek. A tömegsportban még súlyosabb problémákat jelenthet, ellenőrizetlenül szednek be olyan szereket, amelyeknek komoly egészségkárosító hatása van” – mondta Tiszeker Ágnes, a Magyar Antidopping Csoport vezetője.

Érdekes, de néhány héttel ezelőtt Usain Bolt is hasonló nézőpontból közelítette meg a témát, amikor egy új jamaicai doppinglabor felállítása mellett érvelt. Azzal indokolt, hogy sok ártatlan sportoló menekülhetne meg, mert a legtöbb bajt,  a rosszul címkézett, nem bevizsgált gyógyszerek és táplálékkiegészítők okozzák.

Doppingdoktoruk van az atlétáknak is?

Powell és Simpson ugyanazt a szert vette be, mindkét atléta Stephen Francisnál készül, de a doppingot is tartalmazó készítményt az erőnléti edzőtől, Christopher Xuerebtől kapták. Az olasz rendőrség már át is kutatta a náluk, Lignanóban készülő atléták hotelszobáit, és az ott megtalált készítményeket le is foglalták. A két atléta ügynöke, Paul Doyle szerint Xuereb húszféle készítményt és injekciókat alkalmaz Powelléknál, de hangsúlyozta ez egyik sem doppinglistás. „Sokféle dolgot kaptak, de még mindig nem tudjuk, hogy melyik miatt lettek pozitívak. A legtöbb készítményt a regeneráció miatt kapták, vagy hogy legyen energiájuk az edzéksekhez."
A kanadai Xuereb május 8-a óta dolgozik Powelléknál, eredetileg a jamaicai válogatóig (amin megbuktak az atléták) szólt a megbízása, de mivel elégedettek voltak a munkájával, a szezon végéig hosszabbítottak vele.

Sherone Simpson

Jamaicai sprinter, 2004-ben a 4x100-as váltóval olimpiai bajnok lett, 2012-ben ezüstérmes, ahogy két világbajnokságon (2005, 2011) is. A 2008-as olimpián százon lett második.

A jamaicai atléták az utóbbi években mind férfi, mind női vonalon uralták a sprintszámokat, megtörték az Egyesült Államok hegemóniáját, de sokszor megvádolták őket azzal, hogy az országban a doppingellenes küzdelem elég laza, és kvázi elbújva, tiltott eszközöket is használnak a felkészülésben, ezt még Carl Lewis is felhozta Usain Boltnak. „Nemcsak jamaicaiak buknak meg, minden nációból folyamatosan fognak meg sportolókat, csak időről-időre áttevődnek a csomópontok, hogy most miért Jamaica került sorra, nem tudni, de valami olyasmi játszódhatott le, mint a gyerekeknél, ha egy ideig nincs kontroll, és nem torolnak meg egy cselekedetet, akkor eggyel tovább lépnek. Valószínűleg ennek lett most vége az országban” – mondta Spiriev Attila, a Magyar Atlétikai Szövetség szakmai igazgatója

Az, hogy Jamaica doppingellenes szervezete nem állt mindig a helyzet magaslatán, az Dominique Blake ügyében is tapasztalható volt, már márciusban megbukott, de azért kellett három hónapot váltani az eltiltásáig, mert addig sosem volt határozatképes a testület, valaki mindig hiányzott.

A nagykutyák sem menekülhetnek

„Ez az ügy egyszerre csapást és pozitívumot is jelent az atlétikának. Elkeserítő, ha egy sportág sztárjai, akár tudatosan, akár nem, de meg nem engedett eszközökhöz nyúlnak, de ugyanakkor jó látni, hogy nincsenek kivételek. Mindenkinek csak az lehet a célja, hogy tiszta sport legyen” - mondta Spiriev. Hasonló véleményen van Tiszeker is. „Sokszor a doppingellenes szervezetek szemére vetik, hogy a nagykutyák sosem buknak meg, most itt az élő példa, hogy nemcsak a futottak még kategóriájú versenyzőkre vonatkoznak a szabályok.”

Spiriev tudomása szerint Gay és a jamaicaiak ügye között nincsen összefüggés, nem beszélhetűnk az egész sprintervilágot átjáró doppingolásról, de azt egy kicsit ő is furcsállta, hogy ugyanazon a napon derült ki Powell és Gay ügye is.

Tyson Gay

Háromszoros világbajnok amerikai sprinter, 2007-ben Oszakában, százon, kétszázon és 4x100-on is nyert. Két évvel később Berlinben második Usain Bolt mögött. A tavalyi olimpián váltóban lett ezüstérmes. Legjobb ideje, 9.69, 9.75-tel vezeti az idei világranglistát.

Spiriev is azon van, hogy kapják el a vétkezőket, de szerinte a doppinellenes küzdelem hevében sokszor eltekintenek a tényektől, és nem tartják be a szabályokat, utalt például Kővágó Zoltán diszkoszvetőre, akit bizonyíték nélkül ítéltek el a londoni olimpiai előtt, de Gay ügyében is követtek el hibákat: “A CNN, a BBC is csak Gay doppingolásáról szólt miközben a B próbát még el sem végezték. A szabályok totális figyelmen kívül hagyása történt, láttunk már olyat, hogy a B próba negatív lett, azt meg kellett volna várni, de már most idő előtt sikerült besározni egy nevet.”

Gay esete egyelőre nagyon titokzatos, még azt sem árulták el, milyen tiltott szert találtak a szervezetében.

„Nagyon vékony a jég, pici a határvonal olyan tekintetben, hogy mi a megengedett és mi nem, de azt gondolom, hogy az atléták nagyon nagy része tiszta eszközökkel indul. Mindenkit óvnék az általánosítástól. A tehetség és a munka ötvözete az, ami sikert eredményez. Nem hiszem, hogy Asafa Powell, aki tíz éve a világ élvonalában van, a folyamatos doppingolásnak köszönheti a sikereit, de azt nem zárom ki, hogy most valamit beszedett volna.”

Tiszeker Ágnes sem gondolja, hogy éppen stimulánssal próbálkoznának a legjobbak. „Ugyan a doppingszerek ezen csoportjában is vannak újgenerációs anyagok, de a laborok itt viszonylag könnyen tartják a lépést a fejlesztésekkel, elég jól ki tudják mutatni azokat.”

A megbukó atléták nem kerülhetik el a büntetésüket, alapesetben kétéves az eltiltás, de a fegyelmi biztosság a szándékosságot és gondosságot vizsgálva enyhébb ítéletet is hozhat. Yohan Blake 2009-ben hasonló esetben három hónapos eltiltással megúszta.

A kérdés azért így is sokakban felmerül, hogy ha a világ legjobbjai tiltott szerekkel indulnak, akkor vajon a rövid sprintszámokat uraló, és az atlétika arcának is számító Usain Bolt versenyezhet-e tisztán? Bolt még sosem adott pozitív mintát, és ezt rajta kívül csak egyvalaki mondhatja el magáról azok közül, akik a világ tíz leggyorsabb futója között voltak, vannak. A már visszavonult, 9.79-et tudó Maurice Green és az egy századdal gyorsabb Nesta Carter sem bukott meg sohasem. Bár most az utóbbi nevét is hallani a doppingolók között, egyelőre nem erősítették meg, hogy pozitív mintát adott volna.

„Tiszta vagyok, biztosan állíthatom. Akár minden nap jöhetnek tesztelni, ha ez szükséges ahhoz, hogy ezt a világ előtt is bizonyítsam, nincs ezzel probléma” – mondta Bolt, akiről a legtöbben szeretnék elhinni, hogy valóban a yamszgyökeret tartalmazó menünek van nagy része kivételes gyorsaságában.