Keserédesen a világ legjobb gyaloglói közt

2013.08.14. 16:10

Takács Júlia két héten belül országos csúcsot állított fel tízezer méteres gyaloglásban, majd élete első felnőtt világversenyén, a moszkvai atlétikai világbajnokságon kilencedik lett húsz kilométeren. Hogy erről a sikerről kevesen tudnak Magyarországon, az azért van, mert mindezt Júlia Takácsként, Spanyolországnak versenyezve érte el.

A most 24 éves Takács már több mint tíz éve él Spanyolországban, de a gyaloglást még Magyarországon kezdte a Budapest Honvédban. Itthon is tehetséges versenyzőnek számított, még mindig ő tartja a hazai országos ifjúsági csúcsot 5000 méteren (22:46.79) és 20 kilométeren (1:43:49) is. 2008 óta versenyez spanyolként, egy interjúban azt mondta, úgy érzi Spanyolországban több esély van arra, hogy kiteljesedjen a sportpályafutása.

A világbajnokság előtt sem számított már ismeretlennek, több nemzetközi korosztályos versenyről volt már érme, majd 2011-es sencseni Universiádén megnyerte a 20 kilométeres gyaloglást.

Két héttel ezelőtt, amikor Takács megdöntötte a tízezer méteres spanyol csúcsot, a Marca is megemlékezett róla. Az alcobendasi versenyen nem rekoddöntésre ment, fogalma sem volt róla, mennyi is a legjobb spanyol eredmény, csak közben mondta neki az edzője, hogy új csúcsot érhet el. A 42:32.74-es eredmény nyolc másodperccel erősebb, mint a korábbi rekord.

Amellett, hogy idén minden más távon is egyéni legjobbját állította fel, ez a csúcs is jelezte, hogy Takács kirobbanó formában utazik a vb-re. Edzője, José Antonio Quintana emiatt is mondta, hogy az élen végezhet 20 kilométeren Moszkvában. Jóslata be is jött, a kínaiak és az oroszok tényleg más szintet képviseltek – ők jöttek be az első négy helyen –, de Takács jól versenyezve, a hatodiktól csak 25 másodpercet kapva, a kilencedik lett.

„Lassan kezdtünk, de így is hátul maradtam Miguel Angel Lopez (a férfiaknál a táv bronzérmese lett Moszkvában) tanácsára. Hagytam másokat elmenni, aztán az oroszok ritmust váltottak, és ezt kicsit megszenvedtem. Kockáztatnom kellett, végül a kilencedik lettem, és ez most kicsit keserédes nekem. Egy kicsi hiányzott még a végéről, de boldognak kell lennem, hogy a világ tíz legjobbja között vagyok." – számolt be Takács a Marcának a verseny után.

Tavaly még nem sikerült kijutnia az olimpiára, de mivel a gyaloglók között fiatalnak számít, erre lesz még esélye. Az elmúlt években mutatott fejlődése pedig edzője szerint is garantálja a későbbi sikereket.