Gertrúd, Patrik
4 °C
4 °C

A CAS felmentette a sprint-világbajnokot

2014.02.24. 16:56

A nemzetközi Sportdöntőbíróság (CAS) felmentette a háromszoros olimpiai bajnok sprinter Veronica Campbell-Brownt, aki egy tavaly májusi doppingvizsgálaton adott pozitív doppingmintát. A női 200 méter kétszeres olimpiai bajnokának (2004, 2008) tisztázásáról hétfőn amerikai ügyvédje, Howard Jacobs számolt be, hozzátéve, hogy az atléta korábbi eredményei megmaradnak, s akár azonnal folytathatja versenyzői pályafutását. Jacobs kijelentette, Campbell-Brown a márciusban Lengyelországban sorra kerülő fedettpályás világbajnokságon rajthoz akar állni.

A 31 éves sprinter szervezetében tavaly májusban a hidroklorotiazid nevű vízhajtó nyomaira bukkantak az ellenőrök. Az atléta versenyzési jogát júniusban felfüggesztette a Jamaicai Atlétikai Szövetség (JAAA), amely októberben nyilvános figyelmeztetéssel büntette Campbell-Brownt.

A CAS megállapította, hogy az atléta mintájának begyűjtése és kezelése során nem teljes mértékben a szabályok szerint jártak el. 

A tavalyi szabadtéri szezonban nem Jamaica első női 100-as világbajnoka (2007) volt az egyetlen nagy név, aki doppingügybe keveredett. Honfitársai, Asafa Powell és Sherone Simpson szintén pozitív mintát adtak egy ellenőrzésen, s ugyancsak lebukott Tyson Gay, az amerikaiak háromszoros világbajnok vágtázója.