Még rá is volt írva, hogy dopping

2014.12.19. 09:22

A doppingos történetek közös nevezője, hogy a sportolók mindig ártatlan naivitással számolnak be arról, hogy a tiltott szer véletlenül került beléjük. És olyan indoklásokat adnak, hogy a bosszúálló anyósuk a fogkrémükbe csempészte a cuccot, vagy egy kokainszívó csókja miatt lettek pozitívak. nekik eszükbe se jutott volna doppingolni. Jon Drummond és Tyson Gay sztorija is elég súlyos, ez alapján kénytelenek vagyunk azt hinni, hogy az atlétika is tele van ostobákkal.

A világ második legjobb sprintere, Gay tavaly bukott meg szteroiddal. Nem keresett kibúvót, elismerte a doppingolást. Csak annyit mondott, hogy nagyot csalódott valakiben. Ez a valaki edzője, Jon Drummond. Drummond váltóban olimpiai és világbajnok is volt, de alighanem a legnagyobb ismertséget azzal vívta ki magának, hogy a 2003-as párizsi vb-n vagy egy óráig hisztizett, mert kizárták rossz rajtja miatt a százas döntőben.

Drummond visszavonulása után edző lett, Gay mellett az amerikai váltókért is felelt. Lelkiismeretes trénerként mindenkinek segített, és amikor Gay azzal állt elő a 2012-es olimpiai válogató után, hogy fájdalom nélkül szeretne versenyezni, Drummond egy atlantai orvoshoz, Clayton Gibsonhoz vitte.

A történet úgy folytatódik, hogy kénytelenek vagyunk feltenni a kérdést: hát itt mindeki hülye? Gibson csodakrémeket írt fel a futó sérült csípőjére. A tubusokra a következő volt ráírva: Testosterone/DHEA, HGH, Progesterone Cream. Magyarul: tesztoszteron, dehidroepiandroszteron, növekedési hormon és progeszteron. Pont olyan szerek, amiről már az általános iskolások is tudják, mire valók. Gibson is tudta, hogy egy sportolónak ilyet nem adhat be, ezért azzal állt elő, hogy csupa olyan természetes szer, amivel nem lehet lebukni a doppingvizsgálaton. De úgy látszik, ha azt írják rá a tubosokra, hogy DOPPING, ne szedd be, az is mindegy lett volna.

Érdekes, hogy Drummond korábban egy másik sportolónak megtiltotta, hogy használja Clayton természetesnek mondott csodaszereit. A krémeket aztán Drummond szállította Európába, a cimkéktől megszabadított tubusokra gondosan T és H betűket ragasztott, hogy tudja, mit rejtenek. Gaynek kétségei voltak, volt, hogy csak hosszas rábeszélés tán volt hajlandó használni a krémeket, míg végül Németországban megszabadult tőlük.

Gay 2013 júniusában bukott le DHEA-val, egyéves büntetést kapott, ezt már le is töltötte, mert részletes beismerő vallomás tett. Drummondot nyolc évre tiltották el, dopping birtoklásáért és forgalmazásáért.