A maraton célja helyett inkább a hotelszobájára fordult rá az etióp sztár

2018.10.22. 10:53

Lawrence Cherono nagy idővel és pályacsúccsal 2:04:06-tal nyerte vasárnap az Amszterdam Maratont, de legalább ekkora szenzáció, hogy Kenenisa Bekele egy kilométerrel a cél előtt kiállt és elsétált a szállodájába. 

Az etióp Bekele pályán klasszis volt, ötezer- és tízezer méteren felállított világcsúcsai több mint egy évtizede érintetlenek, a maratonra való áttérése viszont nem ekkora sikertörténet. Ugyan övé minden idők harmadik legjobb ideje (2:03:03), de sok versenyt be sem fejezett, még ha csúcsokat is ígért. A hírek arról szóltak, hogy ennek egyik oka az, hogy Bekele nem elég profi, üzleti ügyeit nem rendeli alá a felkészülésének.

Az etióp Amszterdamban is jó időre pályázhatott, de végül a célig sem jutott el. Az iramdiktálók kiállása után egy kis időre az élre ment 30 kilométernél, hogy aztán nem sokkal később le is szakadjon az élbolyról.

Egyre jobban lelassult, de még mindig 2 óra 6 percen belüli maratonra áll, ami azért nem rossz idő. Bekele még a 40. kilométernél is áthaladt, ekkor a hetedik helyen áll, egy kicsit még futott, majd sétára váltott, átbújt a pályát határoló szalagon, végül elbaktatott a szállodájába.

A futó ügynöke, Jos Hermens a Letsrunnak még azt nyilatkozta, hogy Bekele egyik edzésén sérült meg, ami a maratonnál csípőproblémákat hozott elő, és ez vezetett a feladáshoz. Egy holland lapnak viszont azt mondta, a futó csak hét héttel a maraton előtt kezdte a felkészülést (három-négy hónap az általános, így nem olyan nagy meglepetés ez az eredmény. Az is megfordult a fejében, hogy megszakítják a közös munkát.

Bekele legutóbbi öt maratonjából hármat feladott, még mindig nagy név az atlétikában, de nem biztos, hogy a versenyszervezők kapkodni fognak a 36 éves futóért, ha ilyen kiegyensúlyozatlan a teljesítménye.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?  • Hírek
  • Személyi kölcsön