Ivett, Frida
6 °C
16 °C

Megbukott a doppingvizsgálaton a 17 éves sprintersztár

2019.08.28. 10:50

Fennakadt egy doppingvizsgálaton Briana Williams U20-as világbajnok jamaicai sprinter, aki így minden bizonnyal lemarad az idei felnőtt világbajnokságról.

A 17 éves tehetség mintájában vizelethajtó nyomaira bukkantak az ellenőrzés során, s az eredményt a B próba is megerősítette, írja az MTI.

A fiatal kora ellenére már 10.94 másodperces - még nem hitelesített - egyéni csúccsal rendelkező Williams tagadja, hogy szándékosan doppingolt. Ügyvédje, Emir Crowne az üggyel kapcsolatban elmondta, hogy a hidroklorotiazid egy vény nélkül kapható gyógyszerrel került a sportoló szervezetébe, aki nem tehetett erről, ugyanis használat előtt áttanulmányozta a betegtájékoztatót, ám azon a vizelethajtó nem volt feltüntetve az összetevők között. Williams ezen felül a doppingellenőrzés során kitöltött formanyomtatványon jelezte, hogy szedte az adott gyógyszert.

GettyImages-997187524

„Egy független vizsgálatot végeztettünk a gyógyszeren, mely során kimutatták a diuretikumot" – mondta Crowne, aki szerint ez egyértelműen bizonyítja védence ártatlanságát és bízik abban, hogy felmentik majd a doppingvétség vádja alól a sprintert.

Ha az illetékes szervek nem fogadják el Williams védekezését, akár négy évre is eltilthatják.

A világ jelenlegi talán legtehetségesebb sprinternője az idei felnőtt országos bajnokságon harmadik lett 100 méteren, így kivívta a szereplés jogát a szeptember végén kezdődő dohai világbajnokságon, doppingügye miatt viszont ez veszélybe került.