Elza
-4 °C
4 °C

Nagy sztárok segítik a maratoni futás rekordjának megdöntését

2019.10.07. 15:25

Negyvenegy iramfutó segíti majd a hétvégére tervezett, bécsi rekordkísérlet során Eliud Kipchogét, a maratoni táv világcsúcstartóját, akinek célja, hogy laboratóriumi körülmények között két óra alá kerüljön a klasszikus, 42,195 kilométeres távon - írta az MTI.

A kenyai hosszútávfutó segítői sem akárkik, összesen 55 olimpiai és világbajnoki érem tulajdonosai, de egyelőre még nem nevezték meg őket.

Ha Kipchogének sikerül a tavalyi, Berlinben elért világrekordjánál (2:01:39 óra) gyorsabban futni, akkor sem születik új világcsúcs, mivel ezúttal az iramfutók rendszeresen cserélődni fognak, ez pedig nem egyezik a nemzetközi szövetség (IAAF) szabályaival.

A Práterben kialakított pálya tökéletes állapotban várja az afrikai atlétát és segítőit. Egy kör 9,6 kilométer lesz, a kanyarokat pedig kissé bedöntötték, hogy a 34 éves kenyai ezzel is spórolhasson egy kis energiát - a számítások szerint ez a kis segítség körülbelül 13 másodpercet jelent majd a végelszámolásnál.

Kipchoge útvonala

Az előző olimpián győztes Kipchoge kedden érkezik Bécsbe. Azt remélik, hogy szombaton vagy vasárnap megfelelőek lesznek az időjárási körülmények. Várhatóan szerdán döntenek arról, hogy melyik napon rendezik a futást, a rajt pontos időpontját azonban - amely reggel 5 és 9 óra között lesz - csak a rekordkísérlet előestéjén jelölik ki. 7 és 11 fok közötti hőmérséklet és csekély légmozgás lenne az ideális.

Kipchoge két éve a monzai Forma-1-es versenypályán próbálta áttörni a kétórás álomhatárt, akkor 2:00:25 óra alatt teljesítette a távot.