Gizella
9 °C
15 °C

Kizárással büntetnék doppingoló atlétáikat az oroszok

2020.04.07. 08:11

Többet nem lehetnek válogatottak azok az orosz atléták, akik korábban doppingvétséget követtek el, írja az MTI.

Az Orosz Atlétikai Szövetség hétfői bejelentése szerint ez azokra a sportolókra vonatkozik,

akiket 2015 novemberétől számítva eltiltottak már egyszer, illetve olyan edzőkkel dolgoztak együtt, akiket ugyanettől a dátumtól számítva korábban megbüntettek már.

Az orosz szövetség ezzel a lépéssel szeretne javítani kapcsolatán a Nemzetközi Atlétikai Szövetséggel, ugyanakkor a döntés jogi problémákba ütközhet, mivel a nemzetközi Sportdöntőbíróság (CAS) korábban már kimondta, hogy nem lehet extra büntetéssel sújtani azokat a sportolókat, akik letöltötték eltiltásukat. Erre példa, hogy a CAS megsemmisítette a britek 2012-ben hozott szabályzatát, miszerint doppingvétség miatt korábban eltiltott versenyző nem képviselheti hazáját az olimpiai játékokon.

Nemrég négy orosz atléta bukott meg doppinggal, miután korábbi mintáikat újraellenőrizték. Köztük van a 2008-as pekingi olimpia magasugró bajnoka, Andrej Szilnov, valamint Natalja Antyuh, aki a 2012-es londoni olimpián 400 méteres gátfutásban lett első.

Az orosz atléták 2015 vége óta nem vehetnek részt a nagy nemzetközi versenyeken, miután a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) akkor nyilvánosságra hozott vizsgálati jelentésében megállapította, hogy Oroszországban átfogó doppingolás zajlott. Egy évvel később a WADA által megbízott kanadai jogászprofesszor, Richard McLaren vezette független vizsgálóbizottság arra a következtetésre jutott, hogy Oroszországban a doppingot állami támogatással, rendszerszintűen alkalmazták.