12 éves eltiltással sújtották az orosz futót doppingvétség miatt

2019.05.08. 12:15

Szokatlanul súlyos, 12 évre szóló eltiltással sújtották doppingvétség miatt Kszenyija Szavina orosz középtávfutót, míg férje négyéves büntetést kapott, adta hírül az MTI.

Kszenyija Szavina
Kszenyija Szavina
Fotó: rusathletics.info

Az Orosz Atlétikai Szövetség szerdán hozta nyilvánosságra a Nemzetközi Atlétikai Szövetség (IAAF) dopping- és korrupcióellenes küzdelemért felelős testületének (AIU) a döntését Szavina ügyében. A 29 éves atléta tavaly bukott meg egy doppingellenőrzésen, mintájában EPO nyomaira bukkantak.

A büntetés nem elsősorban a pozitív minta miatt lett ilyen súlyos, hanem azért, mert Szavina a férjével közösen hamis papírokat gyártott, hogy félrevezesse a doppingügyet vizsgáló testületet.

A pár kitalált története szerint az EPO-t egy olyan gyógyszer tartalmazta, melyet Alekszej Szavinnak írtak fel betegségre, majd az összekeveredett a futó hátfájdalmakra kapott szerével, és így jutott Kszenyija Szavina szervezetébe.

A vizsgálat során azonban az AIU illetékesei felfedezték a csalást, és példásan szigorúságú büntetéssel honorálták a próbálkozást. Szavina pályafutása ezzel lényegében véget ér, hiszen legkorábban 41 évesen térhetne vissza.