Fizikai és verbális erőszak, szexuális abúzus is érte a fiatal japán sportolókat

2020.07.20. 10:18 Módosítva: 2020.07.20. 14:06

A Human Rights Watch (HRW) emberi jogi civil szervezet jelentése szerint a fiatalkorú japán sportolókat gyakran éri fizikai és verbális bántalmazás, és olykor még szexuális abúzus is az edzések alkalmával. Ez egy ötven sportág több mint 800 sportolójának beszámolójából derült ki, írja a Reuters.

A hétfőn nyilvánosságra hozott jelentés a japán sportközeg fizikai büntetéseinek történetét foglalja össze a sportolók beszámolói alapján. A közzétételt a tokiói olimpia eredeti megnyitójának hetére időzítették, ám a koronavírus-járvány miatt az olimpiát és paralimpiát egy évvel elhalasztották. A jelentés több mint 50 aktív és volt sportolóval készült interjú, valamint 757 kérdőív eredményein alapul.

A kérdőívet kitöltő, 24 évnél fiatalabb válaszadók 19 százaléka számolt be arról, hogy már ütötték, rúgták, vagy valamilyen tárggyal verték meg őket edzés közben. Ezek az esetek 22 sportágban fordultak elő. Nyolc százalékuk verbális erőszakról, míg öt százalékuk szexuális zaklatásról számolt be.    

A japán gyerekeket évtizedeken át brutálisan verték és verbálisan bántalmazták a győzelmekre és az érmekre hivatkozva

– mondta Minky Worden, az Human Rights Watch egyik igazgatója.

„Az edző azt mondta nekem, nem veszem elég komolyan a futást, ezért mindenki előtt megpofozott. Véreztem is, de ő nem hagyta abba az ütést” – mondta Daiki A. álnéven az egyik sportoló.

2013-ban a Japán Olimpiai Bizottság (JOC) megígérte, hogy lépéseket tesz a sportszövetségeken belüli erőszak megszüntetésére, miután egy belső felmérés szerint a sportolók több mint 10 százaléka valamilyen zaklatás áldozata volt. Ekkor a dzsúdószövetség támogatását is visszavágták, mert egyes edzők visszaéltek a női sportolókkal szemben.

Ugyanakkor a HRW szerint ezek a lépések még nem voltak elegendők a helyzet teljes megváltoztatásához, és JOC-t arra kérték, hogy a közelgő olimpiát egyfajta katalizátorként használják a változáshoz.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport