Kiverte a biztosítékot Youhuu paskolása, reagált a szervezők vezetője

2023.08.05. 20:04
Pénteken mutatták be hivatalos keretek között Youhuut, a racka juhot, aki a 14 nap múlva kezdődő budapesti atlétikai világbajnokság kabalafigurája lesz. A Nemzeti Atlétikai Központban tartott bemutatón túl több televízióban is megfordult az életnagyságú kabala, ahol egyesek szerint megkérdőjelezhető mozdulataival hívta fel magára a figyelmet. Németh Balázs reagált a bírálatokra.

Youhuu pénteken a Nemzeti Atlétikai Központban mutatkozott be hivatalosan, és ha már ott járt, a jelen lévő gyerekekkel futott, gátat emelt, bukfencezett és játszadozott. A Kárpát-medencében őshonos racka juh éppen azért lett a világbajnokság kabalaállata, mivel magyarságához semmiféleképpen nem férhet kétség, egyes elképzelések szerint már Árpádék is tartottak rackákat, tipikusan ősmagyar állat.

Youhuu pénteken az atlétikai központ mellett televíziós csatornákon is megjelent, népszerűsítve Magyarország történetének legnagyobb sporteseményét. Viselkedése viszont sokaknál kiverte a biztosítékot, mondván, a kabalafigura az ATV-ben feneket rugdosott, míg a TV2 magazinműsorában feneket paskolt. Dr. Bősz Anett, a Demokratikus Koalíció politikusa a közösségi médiában kiemelte: Youhuu viselkedése a szexuális zaklatással volt egyenlő, ami bűncselekmény.

Ebben az egy jelenetben benne van minden, ami két kézzel húzza vissza a társadalmunk fejlődését

– fogalmazott posztjában a politikus.

Németh Balázs, az atlétikai világbajnokságot szervező Budapest 2023 Zrt. vezérigazgatója az Indexnek azt mondta: Youhuu másfél nap alatt meghódította Magyarországot, ahol csak járt, jókedvet és örömöt csempészett az emberek napjába, viselkedése pedig csak azok szerint kifogásolható, akik nem támogatják az atlétikai világbajnokságot.

„Sajnos még mindig vannak olyanok, akik azt gondolják, hogy az atlétikai vb-t és az ahhoz köthető eseményeket bírálni kifizetődő, de azokat csak úgy tudnám jellemezni, hogy beakadt a lemez. A világ legprofibb kabalája rejtőzik a jelmez alatt, tökéletesen tudja a dolgát, és úgy járt el, ahogy el kell járnia. Akárhova vittük, mindenhol pozitív fogadtatása volt” – taglalta Németh Balázs.

A sportesemény szervezők vezetője hozzátette: a magyarok látják, hogy az atlétikai világbajnokság nemzeti ügy, az összefogás napról napra erősebb, és egyre többen látják be, hogy közös érdekünk az atlétikai vb megrendezése, mivel komoly hatása lehet hazánk gazdasági és turisztikai szegmenseire is.

Az atlétikai világbajnokságot augusztus 19. és 27. között rendezik a Nemzeti Atlétikai Központban.