Hibázott a 400 m gát világcsúcstartója, ki kellett volna zárni

2023.08.22. 16:30
A videófelvételek tanúsága szerint Karsten Warholmot, a 400 méteres gátfutás olimpiai és világbajnokát, világcsúcstartóját ki kellett volna zárni a hétfői elődöntőből a budapesti atlétikai világbajnokságon, de erre egy alaki hiba miatt (az olaszok késve adták be az óvást) nem került sort. Így a vb egyik legnagyobb alakja ott lesz a szerdai döntőben.

Most már nagyon úgy néz ki, hogy a budapesti atlétikai vb – egyéb jelzői mellett – az óvások világbajnokságaként vonul be a történelemkönyvekbe. Emlékezzünk csak Halász Bence vasárnapi kálváriájára, de máris itt van az újabb sztori, a norvég Karsten Warholm esete.

A 400 méteres gátfutás olimpiai és kétszeres világbajnoka, továbbá világcsúcstartója (45.94 másodperc) a szám hétfői elődöntőjében a második gátat – nagyon úgy tűnt – szabálytalanul vette. Így:

Magyarul: a bal lábát nem a 91,4 cm (1 yard) magas gát fölött vitte át, hanem mellette, vagyis látszólag „csalt”, nem a szabályok szerint vette a szert. 

Az olaszok hamarosan be is adtak egy óvást, amiben követelték Warholm kizárását. És hogy miért pont az olaszok? Azért, mert Warholm kizárása esetén honfitársuk, a kilencedik legjobb időt elérő Alessandro Sibilio került volna a döntőbe. 

Csakhogy az olasz szövetség, a FIDAL óvását elutasították. Mégpedig azzal az indokkal, hogy túl későn nyújtották be. A zsűri nem akarta kizárni a világbajnokság egyik legnagyobb alakját, akitől a döntőben akár még a világcsúcs megdöntése is remélhető...

Spiriev Attila, a magyar szövetség kiemelt atlétikai programjának szakmai vezetője – egykori remek 400 méter gátas – az Index megkeresésére csípőből reagált Warholm esetleges hibájára:

„Mindig ezt csinálja!”

Aztán összeszedte a gondolatait, és hivatalos választ adott:

„Karsten Warholm viszonylag későn tért át a 400 m síkról a 400 m gátra, ezért időbe került, mire ki tudta alakítani a helyes technikáját. Mára ez sikerült ugyan, de olykor visszatérnek még a régi hibák, beidegződések. Hétfőn is ez történt. A második gátat a kanyarban túlságosan megközelítette, és egyszerűen nem volt már helye arra, hogy a bal, a gátlendítő lábát a gát fölött vigye át, és ezért a nézőtérről úgy tűnt, kívülről kerülte meg. Ami persze szabálytalan. Ezt természetesen a későbbi gátakon nem lehet megcsinálni, mert ott már szorosan egymás mellett vannak, mintegy falat alkotnak, de az elején, a kanyarban még szellősen helyezkednek el a pályaelőny kompenzálására. Viszont az olaszok óvását mégis elutasították, mert túl későn adták be. Ez a hivatalos verzió.”

Így hát a szerdai döntőben ott lesz a szám világcsúcstartója.

Más kérdés, ha nem róla van szó, hanem egy „mezei” gátasról, akkor most nagy valószínűség szerint már nem kellene készülnie a döntőre...

Amelynek mezőnye így fest: Karsten Warholm, Rai Benjamin (amerikai), Roshawn Clarke (jamaicai), Alison Dos Santos (brazil), Trevor Bassitt (amerikai), Joshua Abuaku (német), Kyron McMaster (Brit Virgin-szigeteki), Rasmus Mägi (észt).