Ingebrigtsen azt mondja, beteg volt, azért tudták legyőzni

2023.08.24. 11:09
Szerdán megszületett a budapesti atlétikai világbajnokság legnagyobb meglepetése: Josh Kerr, a makacs skót legyőzte a norvég Jakob Ingebrigtsent 1500 méteren. A verseny után kiderült, a norvég nem volt egészséges. Legalábbis azt állítja, fájt a torka…

Jakob Ingebrigtsennek nincs szerencséje az edinburgh-i skótokkal. Tavaly Eugene-ben Jake Wightman fosztotta meg az 1500 méter olimpiai bajnokát a világbajnoki címtől, most pedig Budapesten Wightman klubtársa, Josh Kerr. 

A szerdai esti világbajnoki döntőnek természetesen az Európa-csúcstartó Ingebrigtsen, a szám olimpiai bajnoka volt a toronymagas esélyese. Idén veretlen volt 1500-on, és úgy tűnt, csak Hisám el-Gerúzs legendás világcsúcsa, a 3:26.00 lehet az ellenfele.

Kerrnek más tervei voltak.

Aki azt hiszi, hogy a 25 éves skót a semmiből ugrott elő, az téved. Jó kis középtávfutó ő, persze két másodperccel gyengébb egyéni csúccsal, mint Ingebrigtsen.

2015-ben junior Európa-bajnok volt 1500 méteren. 2017-ben kijutott a világbajnokságra, nem sikerült döntőbe kerülnie.

Két éve a tokiói olimpián bronzérmet szerzett Ingebrigtsen és a kenyai Timothy Cheruiyot mögött. Méghozzá félelmetes hajrával, amellyel majdnem befogta a kenyait is!

Szóval nem volt kutyaütő, messze nem. 

Szerda este a makacs skót olyan taktikát választott, amivel belemászott Ingebrigtsen fejébe. Végig a nyakára tapadt a 22 éves norvég favoritnak, 200 méterrel a cél előtt pedig megelőzte. Ingebrigtsen 100 méterrel a befutó előtt még visszaelőzte ugyan, de Kerrnek további fokozat is volt a sebességváltójában.

50 méterrel a cél előtt megtörtem – mondta Kerr.

Meg bizony. Erre a norvégnak már nem volt válasza, és teljesen kifulladva majdnem elvesztette az ezüstérmet is, honfitársa, Narve Nordas – akinek Ingebrigtsen apja az edzője – három századmásodperc híján befogta a célban. 

Régóta érett már ez az eredmény – fogalmazott Kerr. – Lehengerlő élmény, az biztos. Tizenhat éve futok, és ennek a tizenhat évnek minden tapasztalatát bedobtam ma este. Azt mondtam magamban, akkor sem adom fel, ha beledöglök. És nem is adtam fel!

Kerr a döntő előestéjén hangsúlyozta, hogy Ingebrigtsen is halandó, emberből van, és legyőzhető. Akkor senki sem hitt a skótnak, de 24 órával később bizonyított. Ma már úgy tekintenek rá, mint egy delphoi jósra, akinek babérkoszorú helyett Oakley napszemüveg van a homlokán…

Ingebrigtsen a döntőben a megszokott taktikáját alkalmazta: 500-nál élre állni, és onnan fokozatosan addig növelni a fordulatszámot, amíg az összes ellenfél motorja lefullad. De Kerr motorja nem fulladt le, kiállta a megpróbáltatásokat.

Amikor reggel felébredtem, fájt a torkom. Körülbelül 88 százalékos állapotban voltam. Ha legalább 92 százalékosban vagyok, sohasem ver meg Kerr

– magyarázkodott Ingebrigtsen. Vagy igen, vagy nem. Utólag sántít a mentegetőzés. Kerr persze nemcsak fizikailag, hanem fejben is megtörte Ingebrigtsent.

Szándékosan ugyanazt a szerelést választotta, az utolsó cérnaszálig, amelyikben tavaly Eugene-ben Wightman legyőzte a norvégot. Ez a budapesti verseny a pszichológiáról szólt. Kerr emlékeztetni akarta Ingebrigtsent, hogy valami olyasmi vár rá, mint egy éve Oregonban. 

Így törte meg Kerr Ingebrigtsent.

Egyébként a szakértők nagyon is elképzelhetőnek tartották Kerr győzelmét. A runnersworld.com szaklap emlékeztetett, hogy Wightman – aki itt van Budapesten, de sérülése miatt csak szakkommentátori minőségben – lehetségesnek tartotta klubtársa sikerét.

Kerr 17 évesen átment az Egyesült Államokba, Albuquerque-ben, az Új-Mexikói Egyetemen folytatta tanulmányait, és 2018-ban megjavította az NCAA-csúcsot 1500 méteren. Most pedig világbajnok lett.

Wightman, aki a BBC szakkommentátora Budapesten, alig bírt az örömével:

A világbajnoki aranyérem az Edinburgh Athletics Club tulajdonában marad – áradozott. – A mi kis egyesületünk már kétszeres világbajnok 1500 méteren. Szinte hihetetlen! Jakob Ingebrigtsen szerintem most már nagyon utálhat minket, skótokat…

Ingebrigtsennek maradt még egy dobása, 5000 méteren megpróbálja kiköszörülni a csorbát.