A világ legjobb kosárlabdázói keményen beleszálltak az amerikai sztársprinterbe

2023.08.28. 13:43
Vasárnap ért véget a budapesti atlétikai világbajnokság, az amerikaiak sprintere, Noah Lyles pedig egyedüliként a mezőnyben nyert három aranyérmet. A jelenleg a világ leggyorsabb sprinterének tartott amerikai egyik sajtótájékoztatón elmondta: nem érti, miért hívják magukat az NBA győztesei világbajnoknak, mert az igazi világbajnokok ők maguk, az atléták.

„Világbajnokok? Minek a világbajnokai? Az Egyesült Államoknak? Az igazi világbajnokok itt küzdenek Budapesten a hazáért” – nyilatkozta Noah Lyles azok után, hogy egyértelmű fölénnyel nyerte meg péntek este a 200 méteres síkfutás fináléját. A 26 éves atléta azért hozta fel a témát, mert az észak-amerikai profi kosárlabdaliga (NBA) végső győztesei minden évben a „World Champions”, azaz a világbajnokok jelzőt illetik magukra.

Noah Lyles három aranyérmet nyert Budapesten
Noah Lyles három aranyérmet nyert Budapesten
Fotó: Getty Images

Lyles szerint pedig nem a kosarasok a világbajnokok, hanem ők maguk, az atléták. Nem telt el sok idő, rögtön reagáltak az NBA legnagyobb sztárjai honfitársuk hangzatos kijelentésére. A világ legjobb kosárlabdázói nem fogták vissza magukat, Kevin Durant, a Phoenix Suns sztárja egyenesen annyit kért: valaki segítsen ezen az emberen.

Bam Adebayo, a Miami Heat amerikai válogatott centere pedig feltette a kérdést: „Srácok, ki fogja neki elmondani?”. Majd következett a mindig szókimondó négyszeres NBA-bajnok, tehát világbajnok Draymond Green, aki annyit írt a történethez, hogy 

valaki nagyon okos akart lenni, de rosszul sült el.

Fontos megjegyezni: annak ellenére, hogy a világ legjobb kosárlabdázói az NBA-ben szerepelnek, félrevezetés a liga aktuális győztesét világbajnoknak nevezni. A sportágnak négyévente megrendezésre kerülő – jelenleg is zajló – világbajnokságának végső győzteseit viszont joggal hívhatjuk világbajnoknak.

Érdekesség, hogy ennek ellenére az NBA legnagyobb sztárjai alig mennek el a tornára, a Team USA közel sem legerősebb felállásában lép pályára, egyúttal azt sugallja a világ felé, hogy Amerika legjobbjai számára nem bír jelentőséggel a világbajnokság.