Kokó visszatért a ringbe

2005.12.23. 13:13
Amatőrként olimpiai, világ- és Európa-bajnoki címet szerzett, profiként is világbajnok, majd pályafutása után a hazai és a nemzetközi szövetségben egyaránt fontos szerepet tölt be Kovács István. Azonban még mindig nem elég számára a bokszból, ezúttal mérkőzésvezetőként vállalt szerepet egy összecsapáson.

"Már két éve megvan az amerikai licencem, de csak most láttam elérkezettnek az időt, hogy meccset vezessek" - mondta Kovács István, aki kedden a Spotlight Boxing söldeni bokszgáláján bíráskodott a Mahir Oral-Balázs József összecsapáson.

Többszöri csábítás után, sikeres vizsga

Az amatőrök között Európa-, világ- és olimpiai bajnoki címig jutó bokszoló, aki pályafutása során profiként is elhódította a pehelysúlyú világbajnoki címet, három évvel ezelőtt fejezte be ökölvívó pályafutását. A sportágtól azonban nem szakadt el, jelentős szerepet tölt be a Magyar Ökölvívó Szakszövetségben (MÖSZ) és az egyik legnagyobb profi szervezetnél, a Bokszvilágszervezetnél (WBO) is. Itt eleinte ellenőrként (supervisor) dolgozott, majd közel egy éve megválasztották a szervezet európai alelnökének.

Kokó elmondta, mindig is jó kapcsolata volt a mérkőzésvezetőkkel, az elmúlt években többször is hívták, próbálja ki magát. "Két éve aztán elmentem egy tanfolyamra, melyen egy kétszáz oldalas könyvből kellett felkészülni, majd a háromnapos szeminárium végén szóbeli, írásbeli és gyakorlati vizsgát kellett tennem" - elevenítette fel a hivatalos papír megszerzésének történetét.

A világ legjobbja is bíztatta

Kovács azonban a vizsga után nem nagyon foglalkozott "új hivatásával", bár Joe Cortez, a jelenkor talán legnagyobb bírója többször is piszkálta őt, próbálja már ki magát. Végül kedden esett át a tűzkeresztségen.

Koko közmegelégedéssel vezette le a nyolcmenetes találkozót, mely a saját bevallása szerint pont olyan volt, amilyet első meccsnek remélt. A győzelmet a német öklöző szerezte meg, egyhangú pontozással.

Egy gálán akár több szerepben is

"Nem érzem, hogy túlvállalnám magam, hiszen a német szövetség alelnöke posztja mellett supervisor, vezetőbíró és pontozóbíró is" - mondta, Kokó aki azt sem bánja, ha egy nagyobb gála egyik meccsén esetleg mérkőzésvezetőként, majd később supervisorként működik közre.

Magyarországon jótékonykodik a WBO
Kovács István a WBO európai alelnökeként sem tétlenkedik, egyéves ténykedésének köszönhetően a szervezet, első európai országként, Magyarországra utal 5000 dollárt, melyet jótékonysági célokra szánnak. Kovács szerint ebből az összegből játékokat, sportszereket és más ajándékokat vásárolnak, melyeket január közepén, Erdei Zsolttal visznek el a kőszegi S.O.S. Gyermekfaluba.