Olimpiai érem múlik az újabb kvótán

2008.04.08. 07:00
Magyar szempontból jól sikerült az athéni olimpiai kvalifikációs ökölvívótorna nyitánya, legalábbis ami a hétfő délelőtti sorsolást illeti, hiszen hét bokszolónk túlnyomó többsége nem kapott legyőzhetetlen ellenfelet első meccsén, és a később várható riválisokra sem lehet panasz. Az első napi programban egy magyar bokszoló volt érdekelt, a nehézsúlyú Darmos József győzelemmel mutatkozott be.

Különösen kedvezőnek mondható a 48 kilós Bedák Pálnak, a csapat első számú kvótavárományosának az ága. A kispesti ökölvívó csak szerdán, a negyeddöntőben kezd a fehérorosz Anton Bekis ellen, győzelem esetén a török Ferhat, vagy az azeri Abijev vár rá. Utóbbit egy hónapja Olaszországban könnyedén verte, de a szakemberek szerint a másik két öklözőnél is sokkal jobb.

A 2005-ös világbajnokság ezüstérmese kissé hasonló helyzetben van, mint Erdei Zsolt a 2000-es sydneyi olimpia előtt. Erdei az utolsó tornán vívta ki a szereplés jogát, hogy aztán bronzérmet szerezzen Ausztráliában, ráadásként mindössze egyszer kellett az éremért meccselnie. Bedák súlycsoportjában éremesélyes lehet Pekingben, papíron egy kínai és egy orosz versenyző lehet nagy ellenfele.

Az athéni esemény döcögősen indult, eredetileg három magyar versenyző is ringbe lépett volna, de végül csak a 91 kilós Darmos József meccsét bonyolították le.

Ő az angol Price ellen hátrányba került az első menetben, de ahogy a világbajnokságon is megszokhattuk tőle, fordítani tudott. Neki még három siker kell a kvótához.

Kedden már hat magyar lesz érdekelt. A szegedi Oltványi az olasz Vittorio Parrinellóval csap össze, Mihály a cseh Antonin Lazokkal méri össze tudását. Mindkettejük számára a negyeddöntőbe kerülés a cél.

A másik három magyar, Bacskai Balázs (69 kg), Szili István (75) és Kurtucz Csaba (plusz 91) is a nyolcaddöntőben kezd. Bacskaira a francia Jaoid Chigner, Szilire a hazai Georgosz Gacisz, Kurtuczra a cseh Vladimir Prusa vár.

Szili a legutóbbi versenyen az utolsó pillanatban csúszott el, a bírók sem akarták, hogy a magyar nyerjen. Bedák mellett Szilinek van a legnagyobb esélye arra, hogy ott lehessen Pekingben. A juniorvilágbajnok Bacskai Balázs most próbálkozhat először, ő a sportág nagy ígérete.

"Azért várjuk ki a végét, néhány nap múlva derül ki, valójában mennyire volt jó ez a sorsolás" - intett óvatosságra Balzsay Károly szövetségi kapitány, de Csötönyi Sándor, a magyar szövetség elnöke is visszafogott volt: "Nem fogunk unatkozni a héten, az biztos, nehéz meccsekre számítok."

Az európai öklözők utolsó kvótaszerző versenyén a magyarokat érintő hét súlycsoportból négyben (48 kg, 57, 90, plusz 91) a döntőbe kerülés ér kvótát, háromban (54, 69, 75) már a harmadik hely is pekingi részvételt jelent.

Négyen, Szellő Imre (81 kg), Kalucza Norbert (51), Varga Miklós (60) és Káté Gyula (64), már korábban biztosították helyüket a nyári játékokon.