Szili majdnem kiütéssel nyert, de kikapott

2008.04.09. 06:16
Szili István is búcsúzott az olimpiai kvalifikációs ökölvívótorna nyolcaddöntőjében, miután - a csapat vezetői szerint erős bírói részrehajlással - kikapott a hazai Georgiosz Gazisztól. A görög versenyző alig állt a lábán a négy menet után, mondják a magyarok, mégis őt hozták ki győztesnek. Csötönyi Sándor, a hazai szövetség elnöke óvást nyújtott be.

Az első idei kvótaszerző versenyen nagyszerűen szereplő - az utolsó meccsén szenvedett véleményes vereséget - kőszegi bokszoló meccse rémálomként marad meg a helyszínen tartózkodó magyarok számára, mondják a helyszínen tartózkodó magyarok.

Elmondásuk szerint már az első menet is felborzolta a kedélyeket, amit a hazai versenyző 7-1-es előnnyel zárt, annak ellenére, hogy összesen talán nem is próbálkozott hétszer ütéssel, a magyar három-négy tiszta találatát pedig észre sem vették.

A következő szakaszra agresszívebbé vált Szili, ment előre, többször remek horgot és egyenest ütött, már ekkor látszott, hogy riválisa fárad, számolni is kellett rá, a különbség mégsem változott (10-4).

A mérkőzésvezető által is rogyasztónak ítélt Szili-ütés után Gazisz kapott pontot. Két menet alatt a hat pont ledolgozható, mégis érződött, csak kiütéssel nyerhet a magyar, aki ennek megfelelően űzte, hajtotta riválisát. A görög tördelni próbálta a meccset, sokat szabálytalankodott, de a bírót ez nem érdekelte, az állj vezényszó után rendszeresen másodpercekig tartott a figyelmeztetése.

Az extra pihenők ellenére Szilinek mégis többször sikerült megfognia a görögöt, akire egyszer, a negyedik menet közepén ugyan még számolt a román mérkőzésvezető, legalább további két alkalommal megtehette volna ugyanezt, és inteni is elfelejtette szabálytalanságaiért. A mérkőzést az erejével teljesen elkészült görög a padlón fekve zárta, mégis őt ünnepelte a közönség 18-13-as győzelme után.

"Nehéz mit mondani. Véleményem szerint a vezetőbírónak legalább kétszer meg kellett volna inteni a görögöt, aki a harmadik menet végén, de különösen a negyedik menet második felében már ütésrészeg volt, ezért véget kellett volna vetni a találkozónak" - mondta Ajtai Péter korábbi olimpiai bíró, a magyar szövetség bíró bizottságának vezetője.

"Nem nagyon lehet kommentálni ezt a meccset. Ez már több volt annál, mint hogy lejt a hazai pálya" - háborgott Csötönyi Sándor, a magyar szövetség elnöke.

"A vezetőbírónak többször inteni kellett volna Gaziszt, nem beszélve arról, hogy normál esetben ezt a meccset nem engedték volna végig. Az már csak hab a tortán, hogy a szabályokkal ellentétben egyetlen állj után sem állították le az órát, így a negyedik menet fél perccel volt rövidebb, márpedig ennek a görög srácnak már egy másodperce sem volt" - mondta Balzsay Károly szövetségi kapitány, aki a meccs közben közel volt ahhoz, hogy dühében lebontsa a ringet.

Csötönyi Sándor benyújtotta a magyar csapat óvását, amelyben három súlyos mulasztásra hivatkozik: a mérkőzésvezető több ízben elmulasztotta meginteni a görög versenyzőt, továbbá többször nem számolt a hazai öklözőre, aki nem volt ökölvívásra alkalmas állapotban, harmadrészt pedig az időmérésért felelős személy egyetlen egyszer sem állította meg az órát a negyedik menetben, amikor a vezetőbíró megállította a küzdelmet. Az óvást kedd éjszaka elutasították.

Az amatőr bokszban nem ritkák az ilyenek esetek, korábban sem voltak azok, és hiába tiltották el a bírókat, ez nem segített a versenyzőknek. Szilinek nagy esélye lenne az olimpiai részvételre, mert már nagy ellenfelei közül szinte valamennyi kijutott Pekingbe.

Szili Oltványi Dávid és Bacskai Balázs után a harmadik magyar kieső volt, Mihály János, Darmos József és Kurtucz Csaba viszont csatlakozott a negyeddöntős Bedák Pálhoz. Különösen Kurtucz volt elemében, kedd éjszaka 20-4-re verte cseh ellenfelét.