Erzsébet
1 °C
4 °C

Erdei egy súlycsoporttal feljebb is világbajnok

2009.11.21. 23:06
A 31. meccsén is veretlen magyar félnehézsúlyú élete talán legjobb teljesítményével, többségi pontozással verte az olasz Giacobbe Fragomenit és lett a WBC (Bokszvilágtanács) cirkálósúlyú világbajnoka a kieli gálán. Ezzel ő az első magyar, aki két szervezetnél, ráadásul két súlycsoportban világbajnok.

Erdei bátran kezdett, az első négy menet egyértelműen az övé volt. A meccs közepén jött a holtpont, az ötödiktől a hetedikig az olasz nyert három menetet.

A folytatás ismét Erdeié volt, még a nyolc kilóval nehezebb Fragomeni utolsó menetben indított hajráját is kibírta. Megérdemelten nyert, gyorsaságban és technikában is jobb volt a címvédőnél.

Első menet: Az első ütés Fragomeni homlokán csattant, Erdei végig aktívabb volt, de többnyire csak az olasz kettős fedezékét ütötte. Ez a menet három komoly ütéssel tisztán a magyaré volt, látszott, hogy sokkal gyorsabb és képzettebb az olasznál.

Második menet: Erdei balegyenessel többször tisztán eltalálta Fragomenit, távol tartotta az olaszt, sokat mozgott lábon, nem ment bele belharcba. Az olasz is próbálkozott, de mindig volt válasz a kísérleteire.

Harmadik menet: Több balhorog is tisztán csattant az olasz fején, jól bírta. A menet végére nagy verekedésbe kezdtek, Erdei is kapott nagy pofonokat, az olasz nem találta a ritmust, az ütőtávot.

Negyedik menet: Fragomeni próbálta a kötelekhez szorítani Erdeit, aki mindig ki tudott táncolni. Az olasz egyre erősebben támadott, de ütései pontatlanok voltak, Erdei balegyenesével nem tudott mit kezdeni. Az első négy menet a magyaré volt.

Ötödik menet: Komoly ütésváltás a menet elején, mindketten több tisztát is bevittek. Erdei fáradni látszott, lelassult kicsit, az olasz nehézkesnek tűnt, de folyamatosan jött előre.

Hatodik menet: Az olasz jött, egyre több tiszta ütést vitt be. Erdei fáradt, bajban volt, elfogyott az ereje.

Hetedik menet: Mint az előző két menetben, ment előre az olasz, egyre nagyobb nyomás alatt tartotta Erdeit, aki többször is visszatámadt, de ütései nem voltak pontosak. Fragomeni 3 menetet nyert egymás után.

Nyolcadik menet: Erdeié volt, feléledt, több tiszta ütést vitt be a fáradni látszó, holtponton lévő olasznak. Egymás után két hatalmas jobb csapott is Fragomeni arcán csattant, de jól bírta.

Kilencedik menet: Az egyébként sem túl gyors címvédő ebben a menetben még lassabb volt, nagyon elfáradt. Erdei kihasználta, többször is megsorozta. Ez a menet is tisztán az övé volt, mindhárom pontozónál vezetett.

Tizedik menet: Mindketten elfáradtak, hatalmas verekedés volt a ringben. Erdei ütései tisztábbak, pontosabbak, ismét megtalálta félelmetes balegyenesét, látszott, meglehet a meccs, Fragomeni pontozással nem nyerhet.

Tizenegyedik menet: Az olasz nekiesett kihívójának, beleerősített, sokat ütött, még többet kaszált a levegőbe. Erdei jól mozgott el, keveset védekeztek, a menet végére az olasz sokszor már a kezét sem tudta felemelni.

Tizenkettedik menet: Fragomeni a kiütésre ment rá, saját tempóját csak egy percig bírta. Erdei precízebben ütött, többet talált. Az olasz az utolsó másodpercekben is ment előre, hiába, Erdei Zsolt többségi pontozással lett a boksz első magyar WBC-világbajnoka, egy pontozónál 114-114, kettőnél pedig 115-113 volt az eredmény.

erdei450

A meccs utáni első nyilatkozatában elmondta, horgokat, felütéseket várt az olasztól, az elejét nagyon meghajtotta, de tudta, nem lehet végig elszaladni, eltáncolni Fragomeni elől.

Kiderült, hogy Erdei megfázva bokszolt, a 6. menet után lélekben, agyban feladta, de Sdunek edző fel tudta rázni, onnantól a szíve vitte előre, mindent beleadott és nyert. Nem tudja, a meccs utáni percekben nem is érdekelte, mit hoz a jövő, most az ünneplés és a pihenés jön.

Erdei Zsolt eredetileg saját súlycsoportjában, félnehézsúlyban szeretett volna címegyesítő meccset, német klubja, az Universum döntése miatt kényszerült eggyel feljebb lépni, hat év alatt 11-szer megvédett WBO-világbajnoki címét is elvették tőle.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?