Balzsay szétesett, kifulladt, újra veszített

2009.12.04. 23:07
Ismét jól kezdte a mérkőzést az egykori világbajnok Balzsay Károly, de megint nem maradt kondíciója a végére. A német Gutknecht megőrizte hibátlan mérlegét, mert nemcsak átvette az irányítást, rendre jól hajrázott, egyre pontosabban ütött. Balzsay nagy bajba sodorta magát, mert az Universum ezek után nyilván legyőzőjét favorizálja.

Balzsay Károly az augusztusban elveszített WBO nagyközépsúlyú világbajnoki címe után egy rövidített felkészülés után mérte össze erejét az ausztriai Söldenben Eduard Gutknechttel. A fordított alapállású Balzsaynál veretlen riválisa három évvel fiatalabb, amatőrként a magyar kétszer legyőzte a kazah származású németet.

A tét ezúttal a WBO interkontinentális övénél jóval több volt, hiszen mindketten az Universum bokszolói, a vesztes bajba kerülhet, könnyen állás nélkül találhatja magát. Gutknecht nyert, ez pedig azt jelenti, Balzsay aligha kap visszavágót Stieglitztől, aki ellen emlékezetesen elfogyott a kondija Budapesten, és a tizenegyedik menetre már nem tudott kiállni. Most nem volt ennyire drámai a helyzet, de ezt részben az ellenfélnek köszönhette.

A pontozók közül az egyik Balzsay sikerét látta, a másik kettő azonban 115-113, illetve 116-112 arányban Gutknechtet hozta ki győztesen. Így neki hibátlan maradt a mérlege, tizennyolcadszor is nyert. Balzsay viszont begyűjtötte második vereségét, nagy kérdés, innen vissza tud-e még jönni.

Balzsay Károly nem így látta a meccset. “Belül úgy éreztem, két ponttal nyertem. Az elejét fölényesen elvittem, talán volt olyan menet is, amelyik két ponttal is megvolt. Nem éreztem, hogy sokkal többet kaptam, mint adtam. A kilencedik, tizedik menet egál volt, a tizenkettediket pláne nem veszíthettem el. Úgy érzem, győztem. Szorosan, de nyertem. Úgy éreztem, nem vagyok hátrányban. Próbáltam széttördelni a végét, hogy ne kapjak egy nagy fülest. Nem akartam nagy iramot diktálni, a 4-5. menetnél éreztem, hogy nem fogok cikázni a végén, mert fáradok, fulladok. Sdunek mester is azt mondta, semmi gond nem lesz a pontozásnál. Hát lett. Leülünk  a vezetőséggel hamarosan Hamburgban, átgondolom én is a helyzetemet, lehet, hogy visszanézem a meccset, aztán meglátjuk, hogyan tovább” - mondta az RTL Klub mikrofonja előtt.

Menetről menetre:

Első menet: Balzsay volt aktívabb, két vagy három szép és tiszta ütést vitt be, miközben alig kapott.

Második menet: Az iram nem lett nagyobb, mindketten keveset ütöttek, a magyar mintha pontosabb lett volna.

Harmadik menet: Balzsay kombinációval kezdett, a menet vége felé ugyanezt megismételte, Gutknecht a végére felpörgött, nagyon döntetlenközeli volt ezzel a menet, de azért inkább a magyaré.

Negyedik menet: Az iram kényelmes maradt, egy-egy nagyobb Balzsay ütést láttunk, de figyelnie kellett, mert Gutknecht a menetek végére erőltette a közelharcot.

Ötödik menet: Először indult meg úgy Gutknecht, mint aki nyerni akar. Balzsay ezt védte, majd elengedte a bal kezét.

Hatodik menet: A német megint a menet elejét nyomta meg, ütött is tisztán, a magyar kevésszer válaszolt, a kettős fedezéke közé is befért egy nagy ütés.

Hetedik menet: Aktívan kezdett Balzsay, mintha érezte volna, hogy az előző nem az övé volt. A feltartó ütései pontosak voltak, de egy perccel a vége előtt riválisa kétszer is tisztán eltalálta.

Nyolcadik menet: Nem volt változás, kicsivel pontosabban, szebben bokszolt Balzsay, de a német egyértelműen dinamikusabb.

Kilencedik menet: A németet figyelmeztették, vigyázzon a fejére. Gutknecht jött előre, ütései be is találtak, Balzsay talán egy nagyobb ütésre várt, de ezt nem vitte be. Holtpontra került, kissé szétesett a mozgása a menet végére.

Tizedik menet: Balzsay erőre kapott, de a közelharcot indokolatlanul vállalta, nem volt meggyőző, inkább a riválisa volt fölényben.

Tizenegyedik menet: Három nagyon tiszta ütéssel kezdett a német, frissebbnek látszott, tisztán látszott, hogy jobb kondícióban van Balzsaynál.

Tizenkettedik menet: Verekedős menet lett, egyikük sem dominált.

A kispehelysúlyú Bedák Zsolt ellenben kiütéssel verte a fülöp-szieteki Ramie Laputot, ezzel megszerezte az interkontinentális bajnoki övet. A hetedik menetben kiütési ponton találta el súlyproblémákkal küszködő negyven feletti riválisát.