Ki a bokszvilágbajnokok bajnoka?

2010.04.26. 09:13
Majdnem lehetetlen összehasonlítani egy váltósúlyú ökölvívót egy nehézsúlyúval, a legjobb szempontrendszer sem hibátlan. A szimpátiára is hagyatkoztunk, amikor a legjobb magyart is felvettük a listára.

Örök kérdés a bokszban, hogy súlycsoportoktól függetlenül ki a legjobb. Az ilyen összevetésben támpont lehet a gyorsaság, az ütőerő, az ütésállóság, a védekezés.

Napjainkban Manny Pacquiao-t mondják legjobbnak, a Fülöp-szigeteki hét kategóriában szerzett világbajnoki címet.

Ki a legjobb?

Pacmannek vannak vereségei – ötvenegy győzelem, három vereség, két döntetlen – , de erre alig emlékszik bárki is, sokkal inkább a közelmúlt győzelmeire. Legutóbb a kemény Joshua Clottey-t verte, akire hiába záporoztak az ütések, hiába volt fölényben a Fülöp-szigeteki, az afrikait nem tudta megrendíteni. Cottót meglepően simán elintézte, előtte Hattont kis híján megölte, csak a második menetig tartott a küzdelem.

Szinte valamennyi ellenfele, aki a padlón végezte, megjegyezte, hogy nem is látták az ütéseit. A Floyd Mayweather elleni csúcsmeccs egyelőre nem jött össze, talán a közeljövőben, hiszen egyik sem találhat más komoly kihívást.

A váltósúlyú Mayweather-nek negyven győztes meccse mellett veresége még nincs, Hattont ő is elintézte. Gyorsasága, ereje fantasztikus, állja is az ütéseket, favorit is lehetne a szavazáson, de épp Pacman miatt nem az.

A nehézsúlyt jelenleg hárman uralják. A két Klicsko abszolút kinőtte magát. Vlagyimirnek voltak siralmas meccsei évekkel ezelőtt, amikor többek közt a pocakos Lamon Brewster elverte, de úgy tűnik, jól hatott rá, hogy idejében elhagyta az Universumot.

A fiatalabbik Klicsko ennek ellenére nem annyira masszív, mint testvére, Vitalij. Gyorsaságban talán egyformák, ütőerőben is mintha jobb lenne, a magasabb, kétméteres, harmincnyolc éves Vitalij. Mérlege harminckilenc győzelem – ebből csak kettő nem KO – és két vereség. Vlagyimiré ötvennégy győzelem (ebből hat nem KO), három vereség,

David Haye-jel eddig nem sikerült összehozniuk a várva várt meccset. Haye múlt szombaton legyőzte John Ruizt, az akadályok elhárultak, hogy valamelyik Klicsko ellen megmutathassa, amit már rég mond: ő lesz a nehézsúly megmentője. Ruiz ellen jól ütött, nem hagyta a belharcot, gyorsasága szembetűnő volt.

Az amatőröknél vb-ezüstérmes, huszonkilenc éves Haye azért is van a listán, mert nagyon meggyőző volt a cirkálósúlyban, Carl Thompson ellen gyűjtötte be egyetlen vereségét még 2004-ben. Huszonnégy meccset nyert, ebből huszonkettőt idő előtt.

A kisebb súlycsoportokból Fernando Montiel a japán Hasegawával címegyesítő meccset fog vívni április végén, akkor ki is derülhet, mennyire volt jó döntés, hogy a legnagyobbak közé tettük. A pehelysúlyú Montiel mérlege negyven győzelem, két-két döntetlen és vereség. Legyőzői nem nagy nevek, 2006-ban volt az utolsó bukása.

Az amatőr bokszban kimagaslót nyújtó kubaiak egy ilyen listáról nem maradhatnak ki. Yuriorkis Gamboa légsúlyban 2004-ben olimpiai aranyat szerzett, előmenetele töretlen a profiknál, mivel még csak huszonnyolc éves, hamarosan ikonná válhat.

Mostanában nem volt olyan meccse, amely végigment volna – rászolgált a guantanamói ciklon becenévre –, a felvételek alapján nagyon keménynek látszik. Tizennyolc meccséből tizenötöt KO-val nyert, veresége nincs.

Nem regnáló világbajnok, de harminc meccsen át veretlen, így Erdei Zsoltra mint plusz egyes versenyzőre is lehet szavazni. Az első magyar, aki két világszervezetnél (WBO, WBC) és a két súlycsoportban (félnehéz, cirkáló) is világbajnok lett, más menedzseléssel sokkal többre juthatott volna. Gyorsasága súlycsoportjában egyedülálló, ütőereje viszont nem.