Mint Spongya Bob, elnyelem Klicsko övét

2011.03.19. 12:26
A profik között még nem volt kubai világbajnok, Odlanier Solis akar az első lenni. Vitalij Klicsko olimpiai bajnok kihívója igazi különc, nem szereti a bokszot, keresztnevét, a Reinaldót is megfordította, hogy véletlenül se keverjék össze.

A nehézsúlyú bajnok Vitalij Klicsko állítja, élete egyik legnehezebb meccsére készül szombat este a kubai Odlanier Solisszal.

A WBC világbajnoki öve a tét, 14. címmeccsén Klicsko életében másodszor bokszol olimpiai bajnokkal, ezért gondolja úgy, drámai összecsapás lesz. 2003-ban a szintén olimpiai aranyérmes Lennox Lewistól kikapott, az volt egyben utolsó veresége is (41 győzelem mellett eddig kétszer vesztett).

A 39 éves Klicsko folyamatosan mondja magáról, ahogy öregszik, úgy lesz erősebb. Bár a szakértők is úgy látják, ez a kölni meccs még így is nehéz lesz, az ukrán nem lesz egyértelmű fölényben az első menetektől kezdve.

Solis az elején kifejezetten veszélyes, és ha nem lesznek kondicionális problémai, akkor végig ütni fog, próbál nyomást gyakorolni ellenfelére. Az elmúlt években Klicsko ellen ez senkinek sem sikerült, de edzője szerint Solist senkivel nem lehet összevetni.

„Vitalijnak fogalma sincs, mekkora problémái lesznek. Odlanier karriere csúcsán van. Megnéztük Vitalij ellenfeleit az elmúlt néhány évből, és úgy látjuk, egyikük sem volt Solis szintjén. Sem sebességben, sem mozgásban, sem bokszintelligenciában. Újra elmondom, a szombati nap nagy meglepetést tartogat” – idézte a profiboksz.hu Pedro Luis Diazt.

000 DV929095

Tanítványa állandó súlyproblémákkal küszködik, a meccs végére elfáradhat, bár az edző esküszik, most nincs rajta felesleg, és a tizedik menet után is robbanni fog (az általában 120 kilós kubai 112, Klicsko 113,2 kilóval mérlegelt pénteken).

A kilenc évvel fiatalabb Solis technikailag tökéletesen képzett, mint a kubai bokszolók általában, az ereje is megvan. 13 centivel alacsonyabb, ami hátrány, bár az ölelőtávolsága csak két centivel kisebb az ukránénál. Amatőrként olimpiai bajnok volt 2004-ben, 2001-es vb-győzelmekor az elődöntőben legyőzte azt a David Haye-t, akinél a negyedik nagy szervezet világbajnoki címe van.

Talán ebből is erőt merítve vélekedik úgy a kubai, ő is bajnok lesz, magabiztosan fejtette ki a meccs előtt, hogy a következő meccse Havannában, szülővárosában lesz – ahol öt éve nem járt -, ott fogja a címet megvédeni.

Solis 2006-ban lépett le egy venezuelai edzőtáborból, Amerikába menekült, a következő évben egy török menedzser (Ahmet Önert) segítségével Hamburgban kezdte el profi karrierjét. "A nagyobbik fiamat évek óta nem láttam, ezért is akarok majd Kubába visszatérni” A Bild Spongya Bobhoz hasonlította: „valóban olyan vagyok, mint a szivacs, amelyik hirtelen elnyeli majd Vitalij világbajnoki övét.”

A mérlege makulátlan - 17-szer nyert -, senkitől sem kapott ki. Tavaly és tavalyelőtt valamennyi meccsét idő előtt befejezte, igaz, a súlycsoportot meghatározó bokszolóival még nem találkozott. Védjegye egy két és fél kilós aranylánc, anélkül szinte nem is mozdul, az összes fotóján a nyakában van, a ringbe persze nem viheti be.

Az Árnyék becenevű öklöző nem titkolja, hogy nem szeret bokszolni, nem tartja szép sportnak, mert egymás arcát ütik, tévén nem is néz ökölvívást. El kell viszont tartania valahogy a családját, ezért edz nagyon keményen – magaslati edzőtábort is bevállalt Spanyolországban - és vállalja a kihívásokat.

A legnagyobb kihívását most kapta meg.