Tragédiát előzött meg a magyar bokszbíró

2013.06.18. 10:44

Kis híján tragédiába torkollt a Frida Wallberg–Diana Prazak női nagypehelysúlyú WBC vb-címmérkőzés. Wallberg akkora ütést kapott, hogy bevérzett az agya. A mérkőzést vezető Flórián Béla még időben megállította a küzdelmet, de a szervezők nem voltak a helyzet magaslatán, késlekedtek a segítségnyújtással. A magyar bírót is megviselték a történtek, írja a monokli.com.

A harmadik címvédésére készülő veretlen Wallberg nagy fölénnyel vezetett pontozólapokon, de a nyolcadik menetre elfáradt, az ausztrál-amerikai Prazak a menet második percének a végén egy balhoroggal keresztbeverte, melytől padlóra került. A számolás után a Prazak újra lerohanta, és két ütéssel ismét leküldte. Flórián azonnal véget vetett a meccsnek, és Wallberget a saját ringsarkába kísérte (TKO).

Prazak kiütötte a Wallenberget

„Wallberg nagyon elfáradt a mérkőzés közepére, de csak az 5. menetet vesztette el. A leütés után hagytam időt a bokszolónak a regenerálódásra, a tekintete tiszta volt, és reagált az utasításaimra. Az első leütés után még semmilyen észrevehető jele nem volt, hogy a bokszolónővel problémák vannak" – nyilatkozta Flórián Béla.

Wallberg a meccs után a sarokban összeomlott, némi tanácstalanság után kórházba szállították, ahol kiderült, bevérzett az agya. Műteni kellett, néhány napig mesterséges kómában tartották, és gyógyszerekkel kezelték. Azóta felébredt, szerencsére jól van, de nagyon fáradtnak érzi magát.

„Nagyon nagy volt az ijedtség, és a tanácstalanság a küzdelem után. Sem a ringorvos, sem a mentős személyzet nem állt a helyzet magaslatán, egyszerűen lefagytak. A látottak alapján mindenki biztos volt Frida győzelmében, és ilyen fordulatra senki nem volt felkészülve. Legalább tíz perc telt el, mire mindenki tette a dolgát, ahogyan kell, és elkezdték a bokszoló stabilizálását. Ekkor kapott csak oxigént! Úgy kellett noszogatni a ringorvost, hogy nézze meg újra a kiütött bokszolót, amikor - másokkal együtt - láttam, komoly baj van” – mondta a mérkőzésvezető.

„Mindig mondjuk, hogy inkább egy ütéssel előbb, mint egy ütéssel később legyen vége a mérkőzésnek. Nekünk elsődleges feladatunk a szabályok betartatása, és az ökölvívók egészségének megőrzése. De nagyon nehéz megállapítani, hogy mikor van az a pillanat, amikor véget kell vetni a találkozónak. Ha előtte, és nincs következménye, akkor az edző, a bokszoló, és még a néző is a bírót szidja, milyen pancser, ha van, akkor mindenki elítéli, hisz ő áll a legközelebb az eseményhez. Utóbbi természetesen igaz. Ezért kell elfogadni a döntését. A mérkőzés után senki nem marasztalt el, de engem is megviselt az eset. 23. éve vagyok profi bíró, de hasonló esetet nem éltem át. Jól esnek a külföldi kollégák mailjei is, amik együttérzésről tanúskodnak" – mondta Flórián.

A Svéd Ökölvívó Szövetség – gyógyulásától függetlenül - már most kijelentette, hogy a versenyein Wallberg többé nem léphet ringbe.