Contador ismét legyőzheti Armstrongot

2010.03.27. 07:58

Bár a Tour de France-ig még több, mint 3 hónap hátra van, a hétvégi Criterium International főpróbának is tekinthető abból a szempontból, hogy idén először - és a Tour előtt vélhetően utoljára - összecsap Lance Armstrong és Alberto Contador.

A két sztár a 2009-es Touron még csapattársként meccselt egymással, akkor Armstrong visszatérése után harmadik lett a győztes Contador mögött. Azóta Armstrong eligazolt az Astanától, és visszafogottan nyilatkozva ugyan, de nyolcadik Tour-győzelmére készül, míg Contador címvédőként, harmadszor szeretne nyerni a júliusi francia körversenyen.

Alberto Contador és  Lance Armstrong a 2009-es Tour de France párizsi befutója után
Alberto Contador és Lance Armstrong a 2009-es Tour de France párizsi befutója után

A spanyol klasszis a 79. Criterium Internationalre is győzni megy, elmondása szerint nagyon fekszik neki a két napos verseny. Ráadásul kiváló formában is van, idei két versenyét (Algarve-i körverseny, Párizs-Nizza) egyaránt megnyerte. Eredetileg a Katalán körversenyen indult volna ezen a héten, de akárcsak korábban Armstrong, ő is megváltoztatta a programját és az egyhetes spanyolországi verseny helyett Korzikát választotta.

Hogy Lance Armstrong mire lehet képes hétvégén kétséges, csapatfőnöke, Johan Bruyneel elismerte, hogy bár az amerikai klasszis jól halad a felkészüléssel,jelenleg nincs olyan erőben, mint Contador. Ezt Armstrong is megerősítette a Twitteren, szerdai edzése után azt írta: "Kemény 4 órás tekerés volt, kegyetlenül fájt. És ez még semmi ahhoz képest, amennyire szombaton fog fájni".

A Criterium Internationalt "mini" Tour de France-nak is szokták nevezni, két nap alatt három szakaszt kell teljesíteniük a versenyzőknek. A versenyt szervező ASO - amely a Tour de France-ot is bonyolítja - idén Észak-Franciaország helyett Korzikára vitte a versenyt, amely elképzelhető, hogy a 2013-as Tour kiindulóhelye lesz.

Armstrong nem véletlenül tart a szombati naptól, a verseny első szakasza egy 175,5 km-es hegyibefutós etap lesz, amely árulkodó lehet a Tour-esélyesek formájáról. Vasárnap délelőtt körpályán tesz majd meg 75 km-et a mezőny, majd délután egy 7,7 km-es egyenkénti időfutamon dől el, hogy ki lesz az összetett győztes.

Contador győzött, Armstrong 3. lett tavaly
Contador győzött, Armstrong 3. lett tavaly

Armstrongnak jobb eredményei vannak a Criterium Internationalről, mint Contadornak: az amerikai harmadszor vesz részt a versenyen, korábbi két indulásakor dobogós helyen végzett (2002-ben második, 2004-ben pedig harmadik volt), míg Contadornak egy 50. helyezése van 2006-ból.

Címvédés biztosan nem lesz, mivel az elmúlt három évben győztes Jens Voigt nem fog rajthoz állni. Alberto Contador mellett esélyese a versenynek a világbajnok Cadel Evans, aki korábban kétszer is második volt már a Touron, idén pedig győzni szeretne a Giro d'Itálián. De ott lesz még az olimpiai bajnok Samuel Sánchez, a 2007-es Tour hegyikirálya, Mauricio Soler,  a Columbiás Michael Rogers, és Contador segítőjeként Alekszander Vinokurov is.

Criterium International

A Criterium Internationalt 1932 óta rendezik meg minden tavasszal, de 1979-ig csak francia versenyzők vehettek részt rajta. A legtöbb győzelme (5) Jens Voigt mellett két franciának, Emile Idée-nek és Raymond Poulidornak van. 1959 és 200 között minden évben más helyszínen rendezték meg, míg az elmúlt 9 évben az Ardennes-hez közeli Charleville Mézières adott otthont a versenynek.

A 79.Criterium Internatiolen részt vevő csapatok és kiemelkedő versenyzőik:

Team Radio Shack: Armstrong, Horner
Astana: Contador, Vinokourov
Caisse d’Epargne: Moreau, Soler
Euskaltel - Euskadi: S.Sánchez
BMC Racing Team: Evans
Garmin-Transitions: Millar, D.Martin
Team HTC-Columbia: Rabon, Rogers
Team Sky: Calzati, Lövkvist
AG2R La Mondiale: Champion, A.Efimkin
Bbox Bouygues Telecom: Voeckler, Rolland
Cofidis, le Crédit en ligne: Moncoutié, Moinard
Française des Jeux: Vaugrenard
Saur-Sojasun: Coppel, Hivert
Bretagne-Schuller: Jegou
Roubaix Lille Métropole: LhôtellerieSkil-Shimano: Huguet
Vacansoleil Pro Cycling Team: B.Feillu