Schleck cső nélkül ivott volna a tömlőből?

2011.04.06. 17:08 Módosítva: 2011.04.06. 18:40

Fränk Schleck kitart állítása mellett, meze alatt nem légellenállást csökkentő idomok voltak, hanem folyadéktömlőt, biciklis nevén camelbacket, vagyis tevepúpot tesztelt. De hová lett a szívószál, és miért a hasán vitte?

A Leopard-Trek luxemburgi kerékpárosát sokkolta a hír, hogy a Nemzetközi Kerékpáros Szövetség (UCI) hivatalos vizsgálatot indított ellene, miszerint a korzikai Criterium International verseny időfutamán csalt a felszerelésével.

Schleck a luxemburgi Le Quotidiennek nyilatkozott: “Meglepődtem, amikor először hallottam az ügyről. Nem igazán értem a felhajtást. Használtam a camelbacket, de nem tudtam, hogy ez segíthet a jobb idő elérésében. Mi csak ki akartuk próbálni ezt az eszközt a hosszabb időfutamok előtt, mint amilyen például a Tour de France-on lesz. Nem tudtam, hogy a camelback illegális lehet. Korzikán a sajtó és a versenybírók is mindent láttak, nem szóltak miatta. Nem gondoltam, hogy ezek után ez probléma lehet. Már eddig is sok kerékpáros használta a camelbacket. Nem próbáltam semmit rejtegetni, miért tettem volna? A felesleges vitához nincs is többet hozzátennem. Nem tudom, hogy kizárnak-e vagy sem, meglátjuk. De nem hiszem, hogy bármi rosszat tettem”.

A camelbacket (testre erősíthető folyadéktömlőt) több sportágban is használják kulacs helyett, megkönnyítve a verseny közbeni folyadékpótlást. Egyszerű használni, a tömlőből a sportolók szívószállal jutnak a vízhez. A Schleckről készült felvételeken azonban a csőnek nyomát sem látni. Ha pedig nem ivott, miért vitt volna magával többletsúlyt egy hét kilométeres időfutamra, ahol akár tizedmásodpercek is dönthetnek? A másik furcsaság az, hogy a camelbacket általában a hátukon hordják a sportolók, míg a képeken jól látszik, hogy Schleck háta és mellkasa is furcsán kidudorodik. Egy-egy camelbeckbe eleve 7-8 deci folyadék fér, ennyi még egy hosszabb időfutamra is elég, kettőt egyszerre cipelni pedig már tényleg energiapocséklás. Ezek ismeretében Schleck védekezése gyenge lábakon áll.

Schleck korábbi csapattársa, az amerikai Bobby Julich használt előszeretettel camelbacket. Julich már a 2002-es Tour de France-on is abból ivott, és a 2004-es csapatidőfutamon is viselte.

A camelback nem terjedt el széles körben, de használata mellett számos érv szól. Jobb a légellenállása, mint egy kulacsnak. A versenyző hátán lévő tasak nem növeli meg a légörvények számára a felületet, és azért is előnyös, mert ivás közben nem törik meg a kerékpáros mozgása. A kulacsért ezzel szemben oda kell nyúlni, és míg a versenyző iszik, az aerodinamikus testhelyzet is megváltozik.