Vissza akartam menni villanyszerelőnek

2011.09.12. 21:39

Senki nem sorolta az esélyesek közé, mégis Juan José Cobo lett a Vuelta a Espagna győztese, hihetetlenül szoros versenyben, 13 másodperccel nyert Froome előtt a 3330 kilométeres versenyben. Cobo tavaly még azon gondolkodott, hogy abbahagyja a kerékpározást, mert nem tudott megküzdeni a depressziójával.

Noha nem teljesen ismeretlen, kisebb körversenyeket és Tour-szakaszt is nyert, Cobo mégis arra készült, hogy Mencsovot és Carlos Sastrét, a két korábbi Vuelta-győztest fogja segíteni. A harmadik hétre azonban kiderült, Cobo a legerősebb a csapatban. A 15. szakaszon a legendás hegyen, az Anglírún nyert befutót, és vette át a vezetést összetettben.

Már a 14. szakaszon is megmutatta, jó erőben van. Mencsovot otthagyva üldözte a vezető Taaramaét, de túl későn indított, és már nem érhette utol a célig, a második helyen finiselt. Az Anglírún már egyértelműen ő volt a legjobb, a hegy brutális, 22 százalékos emelkedőjén indult meg, illetve tartott olyan tempót, mint a könnyebb részeken. Ellenfelei - köztük a piros trikós Bradley Wiggins - sorra leszakadtak mögüle. Cobo gyorsan utolérte a szökésben lévő Antónt, kicsit megpihent vele, majd könnyedén ellépett. A célig egyedül tempózott, végül - 48 másodpercet verve a második Poelsra - nyert. Az összetettben 20 másodperccel vezetett a szintén vízhordóból előrelépett Froome előtt.

A 17. szakasz kettejük párbaját hozta, a leghosszabb etap utolsó másfél kilométeren Froome robbantott. Reális esélye csak itt volt megszerezni a piros trikót, mert ez volt az utolsó hegyi befutós szakasz. A brit el tudott szakadni, de Cobo összeszedte magát, és 500 méterrel a cél előtt megfogta. Úgy tűnt, Froome ebbe bele is roggyant, de az utolsó kanyarban kibújt a lassító Cobo mögül, és megnyerte a szakaszt. A győzelemért járó bónuszmásodpercekkel közelebb is került a teljesen kikészült spanyolhoz. Cobo később elismerte, hibázott, hogy nem tanulmányozta a befutót, rossz helyen vette pihenősre. Hibája akár a győzelmébe is kerülhetett volna.

A 13 másodperces hátrány elég kicsi volt ahhoz, hogy Froome belenyugodjon a vereségbe, a hátralévő szakaszokon ahol tudott, támadott. Cobo és csapata az állandó nyomás alatt is jól teljesített, Froome sem bónuszmásodperceket nem tudott rabolni, sem az emelkedőkön nem tudott meglépni.

"Másfél éve depresszióban szenvedek. (Cobo fejében az is megfordult tavaly, hogy abbhagyja a kerékpározást, és visszamegy villanyszerelőnek.) A legjobb terápia most az volt, hogy minden nyomás nélkül jöhettem a Vueltára, és próbáltam kihozni magamból a legtöbbet. Az Anglírún szereztem meg a piros trikót, utána stresszes volt, de élveztem is, hogy az élen állok.”

A csapatvezetője szerint Cobót nagyon nehéz volt motiválni, sorra adta fel a versenyeket, gyakran el sem utazott a csapattal, hanem ült otthon és a falat bámulta. Ezért is döntöttek úgy, hogy minden elvárás nélkül versenyezhet.

Cobo a spanyol körverseny megnyerésével alighanem a csapatát is megmentette. A Geox idén nem volt túl sikeres, bringásai az egész szezonban csak három győzelmet szereztek. A névadó szponzor fontolgatta, hogy nem támogatja jövőre a csapatot. A Vuelta-győzelem azonban már kellő érv lehet, hogy továbbra is pénzelje a bringásokat.