Adok-kapok a Girón, újra Rodriguez vezet

2012.05.20. 21:37

Joaquim Rodriguez visszavágott Ryder Hesjedalnak, és egy kiváló hegyi hajrával visszavette a rózsaszín trikót a Giro d' Italia 15. szakaszán. Az etapot a hősiesen küzdő Matteo Rabottini nyerte, aki 151 kilométert töltött szökésben, és a végén utolsó erejét összeszedve lehajrázta az őt utolérő Rodriguezt.

Úgy tűnik, Hesjedal szombaton ellőtte a puskaporát, a bátran támadó kanadai a 15. szakaszon nem tudta az utolsó kilométereken tartani a legjobbak tempóját. Meglepetésre ezúttal sem a klasszikus, hosszú emelkedőket bíró menők, mint Scarponi vagy Basso, hanem a robbanékony Rodriguez volt a legerősebb.

A Giro vasárnapi etapján a 169 kilométer során négy kategorizált hegy várt a mezőnyre, bár nem túl magasak, a kellemetlen, esős időjárás ezúttal is kifogott néhány versenyzőn. A nap legbátrabbja Rabottini volt. A 24 éves olasz a 18. kilométernél szökött meg Bonnafonddal, és kilencperces előnyt hoztak össze 50 kilométer alatt. Őket egy a 92. kilométernél formálódó kisebb csoport üldözte, Sella ésTxurruka kezdeményezett, majd Cunego, Losada, Bruseghin, Amador és Pinotti zárkozott fel hozzájuk. Cunego azonban veszélyes volt az összetettben élen állókra, így próbálták három percen belül tartani.

Rabottini időközben otthagyta Bonnafondot és az utolsó 75 kilométert egyedül tette meg. Cunegóék két-három perccel követték, de a fáradó olaszt nem tudták megfogni, pedig az még egyszer bukott is a csúszós úton. A záró, hét kilométer hosszú emelkedőt teljesen elcsigázva kezdte, de a tempója alig lassult. Az üldözőcsoport csak lassan faragott a hátrányon.

A hegy lábához azonban már a mezőny is félelmetes sebességgel érkezett az Asztana és a Liquigas vezetésével, hogy Cunegónak esélye se legyen összetettben feljebb lépni. Az igazi küzdelem megint az utolsó három kilométerre sűrűsödött, Basso állt a sor élére, de a tempóját könnyedén átvette mindenki. Később Scarponi indult meg, támadása szétszórta a mezőnyt, Hesjedal is leszakadt. Ekkor jött Rodriguez, aki hihetetlen frissességgel lőtt ki. Senki sem tudta követni, sorra fogta meg az üldözőcsoport maradékát, majd 350 méterre a céltól Rabottinit is beérte. Az olasz nem adta fel, minden erejét mozgosítva tapadt a spanyolra, majd lehajrázta, megkoronázva hősies szökését.

A szombaton a rózsaszín trikót elvesztő Rodriguez jelezte, nagyon erős. Nemcsak Hesjedaltól vette vissza a vezetést, de a többi favoritnak is kiosztotta a másodperceket. Bassót és Scarponit 25-tel, Kreuzigert és Gadret-t 29-cel verte. Pozzovivo két percnél is többet kapott.

A Radioshack csapatkapitánya, Fränk Schleck sérülés miatt feladta a küzdelmet a szakasz elején.

Hétfőn pihenőnap lesz a Giro d' Italián.

Eredmények

15. szakasz, Busto Arsizio - Lecco/Pian dei Resinelli 169 km
1. Matteo Rabottini (Ita) Farnese Vini     5:15:30     
2. Joaquim Rodriguez Oliver (Spa) Katyusa Team           
3. Alberto Losada Alguacil (Spa) Katyusa Team     0:00:23     
4. Sergio Luis Henao Montoya (Col) Sky     0:00:25     
5. Michele Scarponi (Ita) Lampre - ISD           
6. Ivan Basso (Ita) Liquigas-Cannondale           
7. Stefano Pirazzi (Ita) Colnago - CSF Inox     0:00:29     
8. Roman Kreuziger (Cze) Asztana Pro Team           
9. John Gadret (Fra) AG2R La Mondiale           
10. Amets Txurruka (Spa) Euskaltel - Euskadi           
11. Mikel Nieve Ituralde (Spa) Euskaltel - Euskadi     0:00:36     
12. Ryder Hesjedal (Can) Garmin - Barracuda     0:00:39

Összetett:
1. Joaquim Rodriguez Oliver (Spa) Katyusa Team     65:11:07     
2. Ryder Hesjedal (Can) Garmin - Barracuda     0:00:30     
3. Ivan Basso (Ita) Liquigas-Cannondale     0:01:22     
4. Paolo Tiralongo (Ita) Asztana Pro Team     0:01:26     
5. Roman Kreuziger (Cze) Asztana Pro Team     0:01:27     
6. Michele Scarponi (Ita) Lampre - ISD     0:01:36     
7. Benat Intxausti Elorriaga (Spa) Movistar      0:01:42     
8. Sergio Luis Henao Montoya (Col) Sky      0:01:55     
9. Dario Cataldo (Ita) Omega Pharma     0:02:12     
10. Sandy Casar (Fra) FDJ-Big Mat     0:02:13